Skip to main content

Categorie: Agenda

Workshop ‘Leven met Sterven’ Deel I, 13 – 14 april, Rotterdam

“Lieverd, het leven is als sneeuw. Je kunt het niet bewaren!”

(Herman van Veen)

‘Wat is onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en dood?’
Deze vraag zal centraal staan tijdens deze 2-daagse workshop in de zendo van Gretha Aerts Sensei in Rotterdam. In deel 2 van “Leven met Sterven’ zal het thema zijn: ‘Hoe kunnen we werkelijk aanwezig zijn voor iemand die gaat sterven?’ Deelname aan deel 1 is voorwaarde om aan deel 2 deel te kunnen nemen.

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons zal ooit sterven. En daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Geconfronteerd met onze eigen vergankelijkheid of met de dood van dierbaren weten we ons vaak ‘geen raad’.

Ontkenning van onze eindigheid levert echter niet minder angst op. Integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en ’ten volle’ te Leven! Het accepteren van de eindigheid van het leven is niets anders dan het accepteren van ons leven zelf, nu!

Tot 15 februari hebben leden van de Rotterdamse sangha voorrang bij inschrijving!
Maximaal 25 deelnemers.

Locatie

Kanzeon Zen Centrum Rotterdam
Noordsingel 168,  3032 BK Rotterdam

Datum en tijden

13 april: 10.30 – 17.00 uur.
’s Avonds de film ‘Departures’
14 april: 10.00 – ca. 16.00 uur

Kosten

Standaard € 125 of reductie € 90

Informatie, opgave en betaling

ga naar website: www.zenrotterdam.nl

Mini sesshin ‘Alle dagen Zen’, 7-10 maart, Groningen

“Een maan is zichtbaar in elke waterplas;
In elke waterplas die ene maan”
(zen gezegde)

Alle dagen zen
Hoe laten we de beoefening van zenmeditatie doorwerken in de manier waarop we ons leven leven? Wat voor mens wil je zijn? Wat geeft richting aan ons denken, spreken en doen? Hoe verhouden wij ons tot onszelf, de ‘ander’, de wereld en wat er allemaal gebeurt? Hoe wordt vanuit de zen traditie gekeken naar verantwoordelijk en ethisch willen leven? Als een boeddha?

Tijdens deze low budget mini sesshin (zen retraite) staan we stil bij deze vragen. Ook besteden we aandacht aan de precepts, de boeddhistische leefregels. De Boeddha was geen boeddhist. Hij heeft wel aanbevelingen gegeven voor ons ‘doen en laten’. In de diverse boeddhistische stromingen worden die overigens verschillend geïnterpreteerd.

De sesshin is ook geschikt voor mensen met weinig ervaring met zen, die willen ervaren wat een aantal dagen met elkaar in de stilte zijn je kan ‘doen’. Zitmeditatie wordt afgewisseld met loopmeditatie. Er is dharmales, service (soetra zingen), groeps daisan en gelegenheid voor persoonlijk gesprek (daisan) met Irène Kaigetsu Sensei. Bij goed weer zullen we mindful wandelen in het nabijgelegen Stadspark.

De sesshin wordt afgesloten met een Jukai ceremonie. Dit is een plechtigheid waarin een paar mensen temidden van de sangha hun intentie uitspreken om integer te willen leven en boeddhist te worden. Zij ontvangen (‘ju’) tijdens deze ceremonie de leefregels van de Boeddha (‘kai’) en een boeddhistische naam. Een mooie en feestelijke openbare gebeurtenis!

Kosten
€ 120
€ 80 reductie

Lunch zelf meebrengen. Voor koffie, thee, lekkers, fruit en een avondmaaltijd op vrijdag en zaterdag wordt gezorgd.
Slaapplaats zelf regelen. Overnachten bij sangha-leden is beperkt mogelijk.

Locatie
Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, 9727 HG Groningen

Tijden
Donderdag: 19.30 – 21 uur
Vrijdag & zaterdag: 9.30 – 21 uur
Zondag: 9.30 – 16 uur

Opgave 

meditatie bij Zen Spirit

Training ‘Existentiële Zorg binnen de Oncologie’, 22-24 februari, Hof van Kairos, bij Winterswijk

What does a man in despair need? A human being’ (Martin Buber)

Een training voor mensen die binnen de oncologie werkzaam zijn en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarbij steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’.
De diagnose kanker heeft een grote impact op mensen. Men wordt geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en met een verwond lichaam. Op velerlei gebied kantelt en verandert het leven: met recht een existentiële crisis voor alle betrokkenen. Ook als zorgverlener word je daardoor zelf geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarin ervaren worden. Hoe ga je daar mee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid?
Tijdens deze dagen is er aandacht voor de therapeutische relatie die ruimte durft te laten voor vragen die de grond van het leven raken en vaak niet ‘oplosbaar’ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wilt verlichten! Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een grondhouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.
Deze training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van ons vraagt.
Mede met behulp van het door Dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model, zullen we oefenen om vanuit innerlijke kracht, een helder hoofd en een open hart werkelijk nabij te zijn.
Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?
Daarnaast is er ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer ‘op adem te komen’.
Onze intentie is dat deze dagen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin/Zin dit belangrijke werk te doen.

Ervaringen van deelnemers

‘…De fijngevoelige afwisseling van meditatie, ervarings-gerichte oefeningen, wandelingen in de prachtige natuur en de praktische handvatten voor betrokken (zelf-)zorg hebben mij innerlijk verfrist en verrijkt’.

’…Ik heb de training als weldadig ervaren. Er was een goede balans tussen boeiende nieuwe oefeningen om in het werk te gebruiken en aandacht voor zelfzorg als werker in de oncologie. De training heeft een effect op mij dat langer duurt dan de dagen op de Hof van Kairos. De liefdevolle zorg en het echt sublieme eten maakt het tot een ervaring die ik al mijn collega’s gun.’

Locatie
Hof van Kairos:  www.hofvankairos.nl

Data
vrijdag 22 februari 2018 11.00 uur tot zondag 24 februari 2018 16.00 uur

Kosten

€ 380 voor particulieren; € 495 wanneer de werkgever betaalt
(bedragen zijn inclusief verblijf)

Opgave & informatie

(maximaal 16 deelnemers)
Ria Hengeveld,
info@hofvankairos.nl,
0543-563763