Wil je kennismaken met zen, ben je op zoek naar meditatie in een groep of een introductie?

Stuur ons een e-mail
voor meditatie in Arnhem: Lucien Nenren (arnhem-nijmegen@zenspirit.nl)
voor meditatie in Groningen: Henny Rengetsu (secr@zenspirit.nl)
voor meditatie in Friesland: Eef Yuman (eefheinhuis@8je.nl)
voor meditatie in Rosmalen: Elly Nanshin (zenrosmalen@hotmail.com)

meditatie bij Zen Spirit

Agenda

Activiteiten 2018

Zenmeditatie Groningen

Op 11 sept starten we weer met het najaarsseizoen van de zenmeditatie in Groningen om 18.00 uur. Vanaf 19.10 uur staat de thee klaar. Het seizoen loopt van 11 september tot en met 18 december. Tijdens de herfstvakantie is er geen zen op 23 oktober.

Sensei is aanwezig op: 11 september - 9 oktober - 20 november en 18 december. Op die avonden is er van 18 – 19 uur zenmeditatie en gelegenheid voor 'live' persoonlijk gesprek (daisan) met Sensei. Tussen 19 en 19.30 uur is er tijd voor thee, ontmoeting en binnenkomst van mensen die dit extra uur niet halen of willen. Van 19.30 – 21.30 uur is er zenmeditatie en een Dharma talk. Deze opzet geeft mensen tevens de gelegenheid hun zenbeoefening te verdiepen door een keer per maand langer samen te kunnen mediteren.

Op de avonden dat Sensei er niet is worden de zenavonden geleid door Annetje Jikai Brunner. Thee en inloop tussen 19 en 19.30 uur. Zen van 19.30 – 21.30 uur, met behalve zitmeditatie afwisselend een dharmales door een senior leerling van Sensei of 3 x stille periodes zitten (afgewisseld met loop meditatie) of dharma-uitwisseling met Annetje.

Samenvattend:
Sept
11: Sensei vanaf 18.00 uur
18: dharma-uitwisseling met Annetje
25: 3x zazen

Okt:
2: dharmales
9: Sensei vanaf 18 uur (instroom mensen van de introductiecursus I, hun 4e keer)
16: Dharma uitwisselen met Annetje
23: herfstvakantie geen Zen
30: 3x zazen

Nov
6: dharmales senior
13: 3x zazen
20: Sensei vanaf 18 uur
27: dharma- uitwisselen met Annetje (instroom mensen van de introductiecursus II, hun 4e keer)

Dec
4: 3x zazen
11: dharmales senior
18: Sensei vanaf 18 uur

 
Locatie
Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, 9727 HG Groningen

Kosten
€ 125 (standaard bedrag 14 x + € 25 gift voor het solidariteitsfonds)
€ 100 (standaard bedrag 14 x)
€ 75 (reductie bedrag of 8x )
€ 75 (strippenkaart voor 8 losse bijeenkomsten)
NIEUW: Voor mensen die niet elke week kunnen komen is er nu een strippenkaart voor 8x, die 2  seizoenen geldig blijft (van september 2018 tot mei 1019).

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg. Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5. Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Betaling: IBAN: NL49ASNB0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Groningen

Opgave

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5. Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.
Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarde

Zenmeditatie Arnhem

10 januari – 19 december 2018, Arnhem
op woensdag van 20.00– ca 22.00 uur (thee vanaf 19.40 uur).

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. De doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring.
Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit op woensdagavond in Arnhem bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales of persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Voor mensen met weinig meditatie-ervaring is elke eerste woensdag van de maand instructie mogelijk van 19.00 tot 19.30 uur (voorafgaand aan de meditatie). 
Wil je daar gebruik van maken, stuur dan tijdig een e-mail naar Lucien Nenren: arnhem-nijmegen@zenspirit.nl.

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.


Zen najaar 2018:

12 september – 19 december op woensdag van 20.00 – ca 22.00 uur (thee vanaf 19.40 uur).
Totaal 14 x. Op 17 oktober, tijdens de herfstvakantie, is er geen zen.

Locatie
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
Je kunt gratis parkeren ten zuiden van de Johan de Wittlaan

Kosten

€ 125 (standaard bedrag voor 14 x + € 25 gift voor solidariteitsfonds),
€ 100 standaard bedrag 14 x
€ 75 (8 x of reductie bedrag 14 x)

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg.
Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5 (in enveloppe met daarop je naam)
Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Betaling

IBAN: NL49ASNB0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Arnhem

Opgave

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5. Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.
Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarde.


Winter Practice Period in Upaya Zen Center 7 – 28 januari, Santa Fe (VS)
7 – 28 januari 2018, Santa Fe (VS)

Winter Practice Period
‘Sandokai - Looking at the World from the Relative and Absolute Perspective’
 

‘The absolute works together with the relative like two arrows meeting in midair.’

De Winter Practice Period in Upaya wordt geleid door Irène Bakker Sensei en Shinzan Palma Sensei. Deze zenretraite biedt een verdieping van de zenbeoefening door een samenhangend programma, dat eventueel ook in delen gevolgd kan worden.

We laten ons inspireren door ‘The song of the Grass Hut’ en de ‘Sandokai’, twee gedichten van Sekito Kisen (Chinees: Shitou Xiqian), beroemd Chanmeester uit de 8ste eeuw. De ‘Identiteit van Eenheid en Veelheid’ is een belangrijke tekst in de Soto school, die ook wij bij Zen Spirit tijdens de service reciteren. De tekst moedigt ons aan de wereld vanuit verschillende perspectieven te bezien, namelijk het alledaagse/relatieve perspectief en het absolute perspectief.

Naast het deelnemen aan het dagelijkse schema van Upaya Zen centrum, dharma talks en regelmatige seminars omvat het programma nog drie intensievere onderdelen: twee Zazenkai's en een sesshin. Verder is er werkmeditatie (samu), lichaamswerk en persoonlijke gesprek met de leraar (dokusan).

Upaya Zen Center is een inspirerende plek, prachtige gelegen in het dal net buiten Santa Fe in New Mexico (VS) www.upaya.org. Blauwe luchten, want het weer is daar in januari zowel fris als heel zonnig. Vliegtickets zijn in de winter aanzienlijk goedkoper dan de rest van het jaar. Misschien is dit wel een uitgelezen mogelijkheid om je zen beoefening tijdens deze periode te verdiepen samen met Irène Sensei in Upaya Zen Center?

During this Winter Practice Period we will explore and be inspired by the ‘Sandokai’, mostly translated as ‘The identity of relative and absolute’ or: ‘The harmony of difference and sameness’. This beautiful poem by 8th century Chan master Shitou Xiqian / Sekito Kisen (Jap) is a fundamental text in our Soto School and is often recited in Upaya during services.

Winter Practice Period at Upaya enables us a time of concentrated training and silent practice. Retreatants participate together with the residents in a daily stream of intensive sitting, study, liturgy, samu (work practice), seminars, as well as yoga practice and personal interviews (dokusan) with the teachers.

Winter Practice Period includes two zazenkais (intensive daylong or weekend retreats) and one sesshin (a week-long retreat). You may participate in the entire Practice Period or participate in the zazenkais and sesshins individually.

This is a wonderful opportunity to deepen and strengthen your meditation practice under the guidance of four gifted dharma teachers and successors of Roshi Joan Halifax: Senseis Irène Kaigetsu Kyojo Bakker, Shinzan Palma, Genzan Quennel and Joshin Byrnes.

‘The absolute works together with the relative like two arrows meeting in midair.’
Let's meet in January 2018 in beautiful Upaya Zen Center!

Deelname
Info / Opgave

www.upaya.org : WINTER PRACTICE PERIOD

of bekijk hier het volledige Upaya Winter Programma 2018

Uypaya

Training voor professionals die in de oncologie werken 16 – 18 februari, Hof van Kairos, Kotten (Winterswijk)

16 – 18 februari 2018, Hof van Kairos, Kotten (Winterswijk)

“What does a man in despair need? A human being”

Martin Buber

Een trainingsretraite voor mensen die binnen de oncologie werkzaam zijn en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarbij steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’.

De diagnose kanker heeft een grote impact op mensen. Men wordt geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en met een verwond lichaam. Op velerlei gebied kantelt en verandert het leven: met recht een existentiële crisis voor alle betrokkenen.
Ook als zorgverlener word je daardoor geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarin ervaren worden. Hoe ga je daar mee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid?

Tijdens deze dagen is er aandacht voor de therapeutische relatie die ruimte durft te laten aan vragen die de grond van het leven raken en niet ’oplosbaar‘ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wil verlichten!
Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een grondhouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.
Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?

Daarnaast is er ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer ‘op adem te komen’ in deze mooie omgeving.
Onze intentie is dat deze dagen zullen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin/Zin dit belangrijke werk te doen.

Een aantal ervaringen:

‘...De fijngevoelige afwisseling van meditatie, ervarings-gerichte oefeningen, wandelingen in de prachtige natuur en de praktische handvatten voor betrokken (zelf-)zorg hebben mij innerlijk verfrist en verrijkt.’

‘...Ik heb de training als weldadig ervaren, Er was een goede balans tussen boeiende nieuwe oefeningen om in het werk te gebruiken en aandacht voor zelfzorg als werker in de oncologie. De training heeft een effect op mij dat langer duurt dan de dagen op de Hof van Kairos. De liefdevolle zorg en het echt sublieme eten maakt het tot een ervaring die ik al mijn collega's gun.’

‘...Van vrijdag tot zondagmiddag ondergedompeld te worden in een sfeer van liefdevolle aandacht, de stiltemomenten, de wandelingen, de meditaties en de enorme rijkdom van de aangereikte kennis, de uitwisseling met anderen, het herkennen van valkuilen in het werk: alles bij elkaar een topervaring.’

Deelname

Data

vrijdag 16 februari 11.00 uur – zondag 18 februari 2018 16.00 uur

Locatie

Hof van Kairos www.hofvankairos.nl

Aantal deelnemers

maximaal 18

Kosten

(incl. verblijf)
€ 380 voor particulieren; € 495 wanneer de werkgever betaalt.

Info & Opgave

Ria Hengeveld 0543-563763 of info@hofvankairos.nl

Kamertje Hof van Kairos

Sesshin 'How to cook your life?' & Jukai ceremonie 24 - 30 maart, Pauenhof (D) (wachtlijst)

24 - 30 maart 2018, Pauenhof (D)

In 1237, tien jaar na zijn terugkeer uit China, schreef Dogen Zenji de ’Tenzo Kyōkun’ / ’Aanwijzingen voor de kok’. Uit ongeveer dezelfde periode dateert ook zijn Genjōkōan die het onderwerp was van de sesshin in oktober 2017.
Wat opvalt bij ’Instructies voor de kok’ is dat zijn taalgebruik eenvoudig is en zijn aanwijzingen ook in onze tijd nog actueel en toepasbaar zijn. Je kan het zien als een metafoor voor hoe je je leven kunt verdiepen en verrijken.
Tijdens zijn verblijf in China had Dogen verschillende ontmoetingen met tenzo’s (zenkoks) die diepe indruk op hem maakten.
Hij schrijft:
Hoewel het werk van de tenzo een zaak is van het bereiden en serveren van maaltijden, is hij niet alleen maar "de kok”
Ik vroeg oudere monniken naar hun ervaringen in de verschillende posities waarin zij gediend hadden. Volgens hen was het werk van de tenzo, als het merg en been van al onze ontwaakte voorgangers, die door de eeuwen heen de Weg hebben doorgegeven."
Dogen gaat verder: “We moeten de Zen vorm zorgvuldig bestuderen en om de verantwoordelijkheid van de tenzo echt te begrijpen is het van groot belang de woorden van deze ervaren monniken ter harte te nemen.”

Zendo PauenhofIn een notendop:
Dogen beschrijft in de ’Tenzo Kyōkun’ dat de instructies voor de kok, aanwijzingen voor het leven zelf zijn.
Of, zoals Bernie Glassman het zegt: “Using all the ingredients of your life to cook the supreme meal.”
Een ’kookboek voor het leven’ dat ons in staat stelt te leven vanuit de bereidheid om alles wat zich in ons leven aandient met aandacht, openheid, moed en vertrouwen tegemoet te treden.

We laten ons inspireren door de woorden van Dogen en voor een deel wordt weer gebruik gemaakt van het door Genpo Merzel Roshi ontwikkelde Big Mind-Big Heart proces, dat gebaseerd is op Voice Dialogue.
Een sesshin (intensieve zen retraite) is een unieke gelegenheid om je meditatie beoefening te verdiepen. De stilte speelt daarbij een belangrijke rol en helpt je o.a. om open aanwezig te zijn bij wat er is, zonder je te laten afleiden. 
Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, service (soetra zingen) en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei.
We doen ook samu (werk meditatie), lichaamswerk en we lopen in stilte in de natuur.
Op zaterdagmiddag is er een introductie voor mensen die voor het eerst een sesshin doen, gevolgd door een inleiding over zenmeester Dogen's ‘Instructies voor de kok’.
De stilte begint na de avondmaaltijd op zaterdag.
De sesshin wordt afgesloten met een Jukai ceremonie. Dit is een plechtigheid waarin een of meer mensen temidden van de sangha hun intentie uitspreken om integer te willen leven en boeddhist te worden. Zij ontvangen ('ju') tijdens deze ceremonie de leefregels van de Boeddha ('kai'). Een feestelijke openbare gebeurtenis!

Ingang zendo PauenhofDeze stilte retraite vindt weer plaats in het mooi gelegen Tibetaanse klooster de ‘Pauenhof’, net over de grens bij Arnhem/Nijmegen (ca 1,5 uur van Utrecht). Zie  www.pauenhof.de.
Er wordt vegetarisch gekookt.
Het verblijf is in principe in tweepersoons-kamers. Er zijn een paar drie-persoonskamers die mogelijk ook gebruikt worden. Voorkeur voor een kamer alleen kan je op het inschrijfformulier aangegeven. Dit kan alleen gehonoreerd worden indien beschikbaar.

Deelname   (wachtlijst)

Locatie

Pauenhof, Pauendyk 1, 47665 Sonsbeck, Duitsland (bij Xanten, ter hoogte van Boxmeer)

Tijden

Aankomst: zaterdag 24 maart 2018 vanaf 12 uur; lunch: 13.00 uur; start programma ca 14.30 uur We eindigen met een gezamenlijke lunch op vrijdag 30 maart 2018.

Kosten

Hele sesshin € 220 of € 150 (reductie) incl. 21% BTW.
Betaling voldoen vóór 10 februari 2018

Verblijfskosten (indicatie gebaseerd op de kosten van 2017 ca € 235 incl. schoonmaak) ter plekke contant betalen aan de Pauenhof (meerprijs 1 pers kamer ca € 5 – 10 per nacht afhankelijk van soort kamer)
Verder is het mogelijk alleen met het eerste deel mee te doen: van zaterdag 24 maart tot dinsdag 27 maart eind van de middag. De kosten voor de sesshin zijn dan € 150 of € 110 (reductie) incl 21% BTW.
De verblijfskosten van ca € 125 op basis van 2-persoonskamer, betaal je contant ter plekke.

Info

Voor verdere inhoudelijke informatie: 0481 - 451792 (Irène Sensei); voor praktische info stuur een e-mail naar secr@zenspirit.nl (Henny)

Aanbevolen literatuur
Inschrijven

Je kunt je voor de sesshin niet meer inschrijven, omdat deze al heeft plaats gevonden.

Meditatiezondag 'Geëngageerd boeddhisme' 15 april, Enschede

15 april 2018, Enschede

De motivatie om te mediteren kan heel verschillend zijn. Voor veel mensen is dat bijvoorbeeld de behoefte aan meer ontspanning en een betere concentratie. Sommige mensen voelen na verloop van tijd de behoefte om zich ook in te zetten voor het welzijn van anderen, met name voor diegenen die het minder getroffen hebben in het leven.
Welke rol speelt compassie en het besef van onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid daarbij? Hoe verhouden boeddhistische beoefening en sociaal engagement zich tot elkaar?

Deze meditatiezondag is onderdeel van de Jaargroep Inzichtmeditatie ‘Anders kijken, anders zien’, die georganiseerd wordt door Joost van den Heuvel Rijnders.
Zie www.inzichtmeditatie.com
Ook leden van Zen Spirit die niet deze jaargroep volgen zijn welkom om deel te nemen.


Deelname

Locatie
Stroinksbleekweg 18, Enschede

Kosten
€ 30 + een donatie voor de begeleiding

Opgave
Ien Siang: iensiang@hotmail.com www.inzichtmeditatie.com

Datum en tijd
15 april 2018 van 10.00-16.30 uur

Dag van Bezinning, 6 mei, Groesbeek / Nijmegen

Het centrale thema van deze dag is herdenken.

Het programma van de dag is globaal:

Start om 10.30 uur op de Canadese begraafplaats, Zevenheuvelenweg 38 alwaar de  ‘Gate of Sweet Nectar’ ceremonie gehouden wordt.

Om 12 uur zijn we in het Bevrijdingsmuseum Goesbeek, Wylerbaan 4, daarna lunch.

Om 14.00 uur vertrekken we naar Nijmegen alwaar we verzamelen bij Monument De Schommel.

Dan langs verschillende herdenkingsplekken met onderweg verschillende opdrachten.

Rond 16.30 uur afsluitende luisterkring.

Eind van deze dag zal tussen 17.30-18.00 uur vallen. 

Voor uitgebreide en praktisch info ga je naar de website van de Zen Peacemakers Lage Landen

 

Mindfulness & (Zelf)compassie 10 – 13 mei, (Hemelvaart) Terschelling
Mindfulness & Zelfcompassie ‘Stress hanteren en levensvreugde creëren’

10 – 13 mei 2018, Terschelling

Tijdens deze dagen trainen we ons vermogen om mindful te zijn, om wakker, liefdevol en werkelijk aanwezig te zijn. We zijn vaak zo streng en overmatig kritisch naar onszelf, wat meestal veel stress en weinig levensvreugde oplevert.
Met behulp van mindfulness kunnen we leren met mildheid alles te omarmen wat is, inclusief onszelf en alles waar we niet blij mee zijn. Vanuit een houding van milde, open, niet oordelende aandacht een diepgevoelde vriendelijkheid en compassie te ont-wikkelen voor onszelf. Van daar uit wordt het mogelijk om compassievol en vriendelijker in het leven te staan. Hoe kunnen we weer 'ja' zeggen tegen ons leven, zoals het zich ontvouwt? ‘Ja’ zeggen tegen wie we zijn, met ‘alles erop en eraan’? Hoe kunnen we te midden van alle drukte en het appèl dat voortdurend op ons gedaan wordt, toch bewust contact maken met onze innerlijke rust en ‘klaar-heid’?
Een stapje terug doen, ons tempo verlagen, stilstaan bij onszelf / ons leven en met hart en ziel genieten van strand, duinen en bos op Terschelling.Mindfulness op Terschelling
Behalve zelfcompassie oefeningen en geleide meditaties, zit- en loopmeditatie (zowel binnen als buiten) gebruiken we technieken uit de beproefde Mindfulness Based Stress Reduction and Relaxation training (MBSR) van de Amerikaan Dr Jon Kabat Zinn.
Daarnaast is er de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Irène Bakker.

Van 18 – 21 mei (Pinksteren) wordt de jaarlijkse Zen Vierdaagse van Zen Spirit gehouden, een mooie voortzetting en verdieping van wat al geleerd en ervaren is.
Het verblijf is in mooie 2-persoonskamers met douche en toilet. 

Deelname

Locatie

Volkshogeschool Skylgeralân, Hoorn, Terschelling

Tijden

donderdag 18.00 uur
(aankomst v.a. 13.00 uur) – zondag na de lunch

Kosten

€ 424,- op basis van gedeelde tweepersoonskamer
Vorige jaren was het mogelijk om deze retraite, de tussenliggende week en de Zenvierdaagse te boeken tegen gereduceerd tarief. Die mogelijkheid is er dit jaar niet. Je kunt wel een dag eerder komen en later weggaan. Neem daarvoor contact op met de de Volkshogeschool, ze bekijken graag de mogelijkheden voor je.

Info / opgave

E-mail: info@folkshegeskoalle.nl;
Tel.: 0562-448954; 
Internet: www.folkshegeskoalle.nl

Zenvierdaagse ‘Bij zinnen komen’ 18 – 21 mei, (Pinksteren) Terschelling
Zenvierdaagse ‘Bij zinnen komen’

18 mei – 21 mei 2018, (Pinksteren) Terschelling 

‘Bij elke stap die hij op zijn weg zette, leerde Siddharta weer iets nieuws, want de wereld was voor hem getransformeerd en zijn hart was gevangen in haar betovering. Hij zag de zon opgaan van achter de beboste bergen. Hij zag de zon zinken achter de verre palmbomen op de rivieroever. ochtenddauw’s Nachts zag hij de sterren, hun fraaie ordening aan de hemel met zijn wassende maan, drijvend als een boot op het azuur. Hij zag bomen, sterren, planten, dieren, wolken, regenbogen, rotsen, planten, bloemen, beken en rivieren. Hij zag de glinsteringen van de ochtenddauw op het kreupelhout. Hij zag het vale blauw van de bergen aan de verre horizon, zingende vogels, bijen, kronkelende rivieren die golfden op de wind. Al die dingen, en nog duizend andere, in heel hun kleurenpracht, waren er altijd al geweest; zon en maan hadden altijd al geschenen; van de rivieren was altijd al het geruis, van de bijen het gegons te horen geweest’ Herman Hesse

Als we wandelen in stilte, ons eigen tempo vinden, ons openstellen voor de natuur om ons heen, kan één regendruppel op een blad een diepe ontroering teweeg brengen. Dan kunnen we dingen - die er inderdaad altijd al waren - opeens echt zien, alsof het de eerste èn de laatste keer is. De wereld komt via onze zintuigen ons bewustzijn binnen. Aandacht gaat vooraf aan geraakt worden. Deze open en volledig aandachtige - en toch moeiteloze - aanwezigheid kunnen we zowel tijdens de zitmeditatie als tijdens het meditatieve wandelen ervaren en verder ontwikkelen.

Het is traditie geworden de Zen-Vierdaagse op Terschelling te houden, waar zowel zee, strand, bossen als duinen ons uitnodigen in dit landschap op te gaan, ons te be-‘zinnen’ en van daar uit volkomen aanwezig te zijn: hier, nu. Tijdens deze zenretraite met Pinksteren kunnen we ons even 'terugtrekken' uit het alledaagse drukke leven en weer nieuwe energie en levensvreugde ervaren. Zitten – zien – zijn!

Zen Spirit Zenvierdaagse

 

De retraite verloopt grotendeels in stilte. Behalve lopen in stilte door de duinen en langs de zee, doen we samen zitmeditatie, afgewisseld met korte loopmeditaties binnen. Verder doen we dagelijks lichaamswerk en is er persoonlijke tijd voor rust, tekenen, schrijven, fotograferen etc. Tijdens council (luisterkring) kunnen we onze ervaringen met elkaar delen. Ook is er de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Irène Bakker.

De Zen-Vierdaagse wordt gehouden in ‘De Brêge’ een bijzonder, rond gebouw op het terrein van de Volkshogeschool in Hoorn op Terschelling. Het verblijf is in mooie 2-persoonskamers met douche en toilet (www.folkshegeskoalle.nl)

Deelname

Locatie

Volkshogeschool Skylgeralân, Hoorn, Terschelling

Tijden 

vrijdag 16.00 uur (aankomst v.a. 15.00 uur) – maandag na de lunch.

Kosten

€380,- op basis van gedeelde tweepersoonskamer
Vorige jaren was het mogelijk om de workshop 'Mindfulness en Zelfcompassie', de tussenliggende week en de Zenvierdaagse te boeken tegen gereduceerd tarief. Die mogelijkheid is er dit jaar niet. Je kunt wel een dag eerder komen en later weggaan. Neem daarvoor contact op met de de Volkshogeschool, ze bekijken graag voor je wat de mogelijkheden zijn.

Info / opgave

E-mail: info@folkshegeskoalle.nl;
Tel.: 0562-448954; 
Internet: www.folkshegeskoalle.nl

Joan Halifax Roshi in Nederland 4 - 9 september, Cadzand

'Standing at the Edge' 
Trainingsretraite met Joan Halifax, Irène Bakker en Frank de Waele.

Zaterdag 5 mei a.s. om 9.00 uur gaan de inschrijvingen open. Vorige keer zaten we in een paar uur vol

Meer informatie vind je op de website Joan Halifax in Nederland.

Roshi haar boek 'Standing at the Edge' verschijnt in mei.

"This book is a must-read to help us navigate these turbulent times, regain our footing, and recognize the balance that is our true nature." 
Richard J. Davidson, New York Times-bestselling author of The Emotional Life of Your Brain and Altered Traits

 

Open middag Zen Spirit Groningen, 16 september

Op zondagmiddag 16 september kan iedereen tussen 13.00 en 16.00 uur kennismaken met zenmeditatie bij Zen Spirit in Groningen. Er zijn open lessen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Ook is de film die over Irène Bakker Sensei is gemaakt te zien om 14.00 en 15.00 uur. Daarnaast kun je informatie krijgen over de wekelijkse meditatie avond van Zen Spirit, de introductiecursus die start op 18 september en andere activiteiten zoals de zen-retraites.

Deelname is gratis. Loop gerust even binnen!

Adres:
Vipassana meditatiecentrum, 
Kamerlingh Onnesstraat 71
9727 HG Groningen

Je kunt het onderstaande mini formuliertje opsturen dan hebben we een indicatie van het aantal belangstellenden. 

voor tussentijdse wijzigingen ben ik bereikbaar op dit e-mailadres

 

Introductiecursussen Zenmeditatie, start 18 september én 30 oktober, Groningen

Dit najaar worden er in Groningen twee introductiecursussen zenmeditatie gegeven.
De eerste start op 18 september en gaat verder op 25 september, 2 en 9 oktober.
De tweede start op 30 oktober en vervolgens 6, 13, en  20 november. 

Beide cursussen worden gegeven door Annetje Jikai Brunner, senior leerling van Irène Sensei.

Nieuwsgierig maar weinig of geen ervaring met zenmeditatie? Dan ben je van harte welkom bij de introductie die in totaal vier sessies van 75 minuten omvat.
In de eerste drie bijeenkomsten leer je de grondbeginselen van de meditatie en bouw je het mediteren geleidelijk op. Je krijgt tips met betrekking tot houding, het richten van de aandacht en leert hoe je thuis en in een groep kunt mediteren. Ook is er aandacht voor achtergronden van het zenboeddhisme en de plaats van rituelen in de zenbeoefening.
In de vierde sessie neem je ook deel aan de meditatie in de doorlopende zengroep vanaf 19.30 - 21.30 uur.

Na de introductiecursus kun je desgewenst instromen in de wekelijkse zengroep op de dinsdagavond.
De deelnemers van de groep die start in september betalen dan voor de resterende 9 avonden de kosten van 8 avonden.
De deelnemers van de novembergroep kunnen daarna nog 4x meezitten en betalen dan € 30, of € 20 bij reductie.

Locatie
Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, Groningen

Data en tijd
18 en 25 september en 2 en 9 oktober van 17.45 tot 19.00 uur.
30 oktober en 6, 13 en 20 november van 17.45 tot 19.00 uur.

Kosten
€ 30 (standaard)
€ 20 (reductie)

Stroom je daarna in in de wekelijkse zenmeditatiegroep dan betaal je nog 8 of 4 avonden.

Opgave

Stroom je daarna in in de wekelijkse zenmeditatiegroep dan betaal je nog 8 avonden (groep I) of 4 avonden (groep II).
Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarde

Introductiecursus Zenmeditatie, start 19 september, Arnhem

Dit najaar wordt er in Arnhem een korte introductiecursus zenmeditatie gegeven.

Nieuwsgierig maar weinig of geen ervaring met zenmeditatie? Dan ben je van harte welkom bij de introductiecursus van totaal vier sessies van 60 minuten. In de eerste drie bijeenkomsten leer je de grondbeginselen van de meditatie en bouw je het mediteren geleidelijk op. Je krijgt tips met betrekking tot houding, het richten van de aandacht en leert hoe je thuis en in een groep kunt mediteren. Ook is er aandacht voor achtergronden van het zenboeddhisme en de betekenis van vorm & rituelen in de zenbeoefening. De vierde keer kan je (na de introductie sessie) ook meedoen in de doorgaande groep met Irène Sensei vanaf 20.00 uur.

De cursus start op woensdag 19 september en bestaat uit vier bijeenkomsten van 18.30 tot 19.30 uur. De cursus wordt gegeven door Angela Cornelissen & Lucien Staarink, beide senior leerling van Irène Bakker Sensei.
Na de introductiecursus kun je desgewenst instromen in de wekelijkse zengroep op woensdagavond. Je betaalt dan voor 9 avonden de kosten van 8 avonden.

Deelname

Locatie

Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem

Data en tijd

19 & 26 september en 3 & 10 oktober van 18.30 tot 19.30 uur.

Kosten

€ 30 (standaard) € 20 (reductie)

Opgave

Na de introductiecursus kun je desgewenst instromen in de wekelijkse zengroep op woensdagavond. Je betaalt dan voor de resterende 9 avonden de kosten van 8 avonden.
Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarde

Workshop 'Leven met sterven' deel I, 13 & 14 oktober, Loenen
Door de grote belangstelling is er dit najaar en in het voorjaar 2019 weer een workshop gepland. Deel I zal plaats vinden op 13 en 14 oktober in Loenen in Conferentiecentrum Bosoord.

‘Wat is onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en dood?’
‘Hoe kunnen we werkelijk aanwezig zijn voor iemand die gaat sterven?’

Deze vragen zullen staan centraal tijdens deze 2-daagse workshop.

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons zal ooit sterven. En daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn 'als de dood voor de dood'. Geconfronteerd met onze eigen vergankelijkheid of met de dood van dierbaren weten we ons vaak 'geen raad'.
Ontkenning van onze eindigheid levert echter niet minder angst op. Integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en 'ten volle' te Leven! Het accepteren van de eindigheid van het leven is niets anders dan het accepteren van ons leven zelf!

En als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet – overmand door onze eigen angsten – terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. Onze eigen angst of de moeite die we zelf hebben om los te laten kan daarbij in de weg staan. Hoe kunnen we er echt zijn voor iemand die zijn of haar dood nadert?

Locatie
Confertentiecentrum Bosoord, Hoofdweg 109, 7371 GE Loenen, Gelderland

Datum en Tijden
13 oktober: 10.30 - 21.00 uur
14 oktober: 10.00 - ca. 16.00 uur

Kosten
Workshop
:  
Standaard € 140 of reductie € 90
Betaling workshop uiterlijk 1 september 2018: IBAN: NL49ASNB0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Leven met Sterven 2018

Verblijf:
Het verblijf dient ter plekke met Bosoord afgerekend te worden.
Gedeelde tweepersoonskamer: € 110,75
Alleen catering (bij verblijf thuis of elders): € 60
Voorovernachting: ca. € 35
 
Opgave

(Let op: correspondentie verloopt via email)
Op welk telefoonnummer ben je bereikbaar
Betaling uiterlijk 6 weken voor aanvang op IBAN NL49ASNB0707099919 ten name van I.V.M. Bakker - Zen Spirit, Haalderen ovv 'Leven met Sterven'
Zen Spirit doet uitsluitend de inventarisatie. U kunt ter plekke contant betalen of pinnen. Als de eenpersoonskamers vergeven zijn vervalt deze optie op het inschrijfformulier)
Bij annulering binnen 4 tot 6 weken voor aanvang wordt 60% van de kosten in rekening gebracht. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. Een vervanger sturen kan altijd (administratiekosten € 20)
Inschrijven is niet vrijblijvend. Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarden en ben me ervan bewust dat ik zelf voor een annuleringsverzekering moet zorgen

Zenweekend 'Zen mind - Beginner's mind', 9 - 11 november, Arnhem. Wachtlijst

Er is een wachtlijst voor dit weekend. Je kunt het inschrijfformulier gewoon invullen. Zodra er een plek vrijkomt krijg je bericht.

 Deze 'mini sesshin' op zaterdag en zondag is een mooie gelegenheid voor zowel beginners als gevorderden om de zenbeoefening te verdiepen door langer met elkaar te mediteren. Behalve zit- en loopmeditatie en mogelijkheid voor persoonlijk gesprek met Irène Sensei is er o.a. soetra zingen en dharma talk.
Het weekend verloopt in stilte.

Locatie
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
Je kunt gratis parkeren ten zuiden van de Johan de Wittlaan.

Tijden 
Zaterdag: 10.30 – 17 uur (koffie/thee vanaf 10 uur)
Zondag: 9.00 – 16 uur

Op vrijdagavond is er van 20 – 21.45 uur 'Shoken-avond', een bijeenkomst voor persoonlijke leerlingen van Irène Sensei. Aankomst vanaf 19.30 uur

Kosten
Standaard € 60
Reductie € 40
Shoken-avond € 10 (standaard) of € 5 (reductie)

Verblijf
Overnachting zelf regelen. Verblijf bij sanghaleden is beperkt mogelijk.

Opgave

(Let op: correspondentie verloopt via email)
Op welk telefoonnummer ben je bereikbaar
Je kunt het formulier verder invullen.
Betaling uiterlijk 6 weken voor aanvang op IBAN NL49ASNB0707099919 ten name van I.V.M. Bakker - Zen Spirit, Haalderen ovv Zen mind - Beginner's mind
Bij annulering binnen 4 tot 6 weken voor aanvang wordt 60% van de kosten in rekening gebracht. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. Een vervanger sturen kan altijd (administratiekosten € 20)
Inschrijven is niet vrijblijvend. Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarden en ben me ervan bewust dat ik zelf voor een annuleringsverzekering moet zorgen

Council training, 23 & 24 november, Nijmegen

Vrijdag 23 en zaterdag 24 november 2018 organiseren de Zen Peacemakers Lage Landen wederom een training voor mensen die willen leren een Council te faciliteren. De training staat onder leiding van Irène Kaigetsu Bakker Sensei (Zen Spirit, spirit holder van de Zen Peacemakers) en Petra Zenryū Hubbeling (coördinator van de Zen Peacemakers).

Het programma is bedoeld voor sympathisanten van de Zen Peacemakers die zich meer willen verdiepen in het leiden van Council cirkels, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom.

Zie ook de website van de Zen Peacemakers van de Lage Landen

Tijden
Vrijdag 10.00-17.00 uur zaterdag 10.00-16.00 uur.

Locatie
RIBW Bureau Daadwerk
Graafseweg 250
6532 ZV Nijmegen

meditatie in de Zendo van de Pauenhof

Activiteiten 2019

Zenmeditatie Groningen

“Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven.” 
Irène Sensei komt een keer per maand naar Groningen. Op die avonden is er van 18 – 19 uur zenmeditatie en gelegenheid voor 'life' persoonlijk gesprek. Tussen 19 en 19.30 uur is er tijd voor thee, ontmoeting en binnenkomst van mensen die dit extra uur niet halen of willen. Van 19.30 – 21.30 uur is er zenmeditatie en een Dharma talk. Deze opzet geeft mensen tevens de gelegenheid hun zenbeoefening te verdiepen door een keer per maand langer samen te kunnen mediteren.

Zenmeditatie Arnhem

Op woensdag van 20.00– ca 22.00 uur (thee vanaf 19.40 uur).
Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. De doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring.
Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit op woensdagavond bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales of persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Voor mensen met weinig meditatie-ervaring is elke eerste woensdag van de maand instructie mogelijk van 19.00 tot 19.00 uur (voorafgaand aan de meditatie). 
Wil je daar gebruik van maken, stuur dan tijdig een e-mail naar Lucien Nenren: 
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl.

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

 

Locatie

Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem


Workshop 'Leven met sterven' deel II, 1 – 3 februari 2019, Handel (bij Uden)

Vanaf vrijdagavond 1 februari in de Weyst in Handel (tussen Uden en Gemert).

Verdere info en het inschrijfformulier volgen.

Training 'Existentiële Zorg binnen de Oncologie', 22-24 februari 2019, Hof van Kairos (bij Winterswijk)
Training Existentiële Zorg binnen de Oncologie

'What does a man in despair need? A human being' (Martin Buber)

Een training voor mensen die binnen de oncologie werkzaam zijn en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarbij steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’.

De diagnose kanker heeft een grote impact op mensen. Men wordt geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en met een verwond lichaam. Op velerlei gebied kantelt en verandert het leven: met recht een existentiële crisis voor alle betrokkenen. Ook als zorgverlener word je daardoor zelf geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarin ervaren worden. Hoe ga je daar mee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid?
Tijdens deze dagen is er aandacht voor de therapeutische relatie die ruimte durft te laten voor vragen die de grond van het leven raken en vaak niet ‘oplosbaar’ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wilt verlichten! Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een grondhouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.

Deze training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van ons vraagt.
Mede met behulp van het door Dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model, zullen we oefenen om vanuit innerlijke kracht, een helder hoofd en een open hart werkelijk nabij te zijn.

Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?

Daarnaast is er ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer 'op adem te komen'.

Onze intentie is dat deze dagen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin/Zin dit belangrijke werk te doen.

Ervaringen

‘...De fijngevoelige afwisseling van meditatie, ervarings-gerichte oefeningen, wandelingen in de prachtige natuur en de praktische handvatten voor betrokken (zelf-)zorg hebben mij innerlijk verfrist en verrijkt'.

'...Ik heb de training als weldadig ervaren. Er was een goede balans tussen boeiende nieuwe oefeningen om in het werk te gebruiken en aandacht voor zelfzorg als werker in de oncologie. De training heeft een effect op mij dat langer duurt dan de dagen op de Hof van Kairos. De liefdevolle zorg en het echt sublieme eten maakt het tot een ervaring die ik al mijn collega's gun.'

Locatie
Hof van Kairos:  www.hofvankairos.nl

Data
vrijdag 16 februari 2018 11.00 uur tot zondag 18 februari 2018 16.00 uur

Kosten

€ 380 voor particulieren; € 495 wanneer de werkgever betaalt
(bedragen zijn inclusief verblijf)

Opgave & informatie

(maximaal 16 deelnemers)
Ria Hengeveld,
info@hofvankairos.nl,
0543-563763

Mini sesshin 7-10 maart 2019, Groningen

Mini sesshin en jukai ceremonie in Groningen van 7 - 10 maart

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Zen Spirit

Kalligrafie logo Kazuaki Tanahashi
Webdesign Dai Dai Design
Fotografie Kusters Fotografie en Zen Spirit

Copyright 2017 Zen Spirit ©