Skip to main content
Zen Spirit

Wat is Zen?


Zen is een eeuwenoude
(en toch moderne) levensfilosofie en meditatievorm 

Zen beperkt zich niet tot de meditatie op het kussen. Het ‘vertaalt’ zich naar ons dagelijkse leven, de manier waarop we in het leven staan. Zo wakker mogelijk! Groter denken, groter zien, met een open hart en een heldere geest.
Zen is echt aanwezig zijn. Zen is zien en zijn wie je werkelijk bent. Zen is ontspannen. Zen is concentratie. Zen is waarnemen. Zen is stil zijn. Zen is genieten van weinig. Zen is – zonder inspanning – alles voor de volle 100 % doen. Zen is aandachtig zijn. Zen is doen wat er gedaan moet worden en laten zijn wat is. Zen leert ons vanuit een ontspannen en geconcentreerde houding meer plezier en bevrediging te vinden in wat we doen. Zen inspireert ons het leven te aanvaarden én te waarderen zoals het is.

Zen laat zich niet in woorden vangen. Daarom: Zen is niet wat hier staat, want Zen moet je ervaren! Zen is een kunst, zoals het leven zelf.

“Zen is life, all of it. Nothing excluded.”

Maezumi Roshi

De kern van zen

Zen is een levensfilosofie en levenshouding die diep geworteld is in het Boeddhisme. Het kent een uniek trainingssysteem, dat al meer dan 2500 jaar van leraar naar leerling wordt overgedragen en ons in de moderne tijd veel kan bieden.

De kern van zen is de beoefening  meditatie: het in stilte geconcentreerd zitten met een rechte rug (zazen), afgewisseld met loopmeditatie (kinhin). Tijdens zazen leren we op een heldere, wakkere en tegelijkertijd ontspannen manier stil aanwezig zijn bij wat er is, op dit moment. Daarbij worden diverse technieken gebruikt om je te helpen je aandacht te richten. Zenmeditatie kan door iedereen beoefend worden, zittend op een kussen, bankje of stoel, lopend en zelfs liggend.