Skip to main content

Wat is Sangha?

Boeddha, Dharma en Sangha vormen samen de ‘Drie Juwelen’. Toen Ananda eens tegen de Boeddha zei dat vriendschap het halve spirituele leven was, zei de Boeddha: “Zeg dat niet, Ananda. Het is het hele spirituele leven.”

De sangha was oorspronkelijk de groep monniken en nonnen die de Boeddha volgden. Nu betekent het ook spirituele gemeenschap of een groep mensen die onder leiding van een leraar samen boeddhisme beoefenen. Door het gezamenlijk mediteren en het delen van ervaringen ontstaat een gevoel van verbondenheid, spirituele vriendschap, saamhorigheid en onderlinge betrokkenheid.  Iedereen die bij Zen Spirit mediteert of regelmatig aan retraites e.d. deelneemt mag zich ook tot de Zen Spirit Sangha rekenen.

Sangha-activiteiten

Meditatie

De Zen Spirit Sangha kent op dit moment vier meditatie groepen: in Arnhem, Groningen, Rosmalen en Geldermalsen. Ook mensen die regelmatig aan een Zen Spirit activiteit hebben deelgenomen mogen zich tot de sangha rekenen.

Online studiegroep ‘Het Verborgen Licht’

Sinds begin 2023 kan bij Zen Spirit online deelgenomen worden aan de open koan studiegroep ‘Het Verborgen Licht’, die geleid wordt door Els Nyozen Vegter. 
Elke maand wordt via Zoom gezamenlijk met een nieuwe koan uit ‘Het Verborgen Licht’ gewerkt.
Meer informatie vind je in de Agenda

Online ochtend zazen, maandag t/m vrijdag van 7 – 8 uur

Het blijkt een hele fijne verbindende manier te zijn om de dag mee te beginnen samen met anderen, ongeacht de fysieke afstand. Je kunt dagelijks meedoen, regelmatig of af en toe. Alles is goed. 
Ieder komt en gaat in stilte.  Er is dus geen begeleiding met woorden. Twee periodes stille zitmeditatie (zazen) afgewisseld met langzame loopmeditatie (kinhin).
Meer informatie vind je in de AgendaLeesgroep

Er is een leesgroep die ongeveer 4 à 5 maal per jaar in Groningen bij elkaar komt. De boeken worden in overleg met elkaar gekozen en per keer afgesproken. Tot nu toe lazen we boeken van: Bernie Glassman, Thich Nhat Hanh, Leonore Friedman, Chögyam Trungpa, Nico Tydeman, Joan Halifax en Ton Lathouwers. Ook als het niet gelukt is om alles te lezen is men welkom. Het blijkt dat er altijd een boeiend gesprek op gang komt.

 


Omslag ZSM, het magazine van de Zen Spirit Sangha

Sanghakrant

Eenmaal per jaar verscheen het Zen Spirit Magazine ‘ZSM!’, dat door en voor sanghaleden gemaakt werd met een wisselende redactie. (De naam ‘ZSM!’ verwijst met een knipoog ook naar ‘snelle verlichting / z.s.m.’)

Tot nu toe is de ZSM! 10 maal verschenen met als thema‘s: Retraites, Jukai, de Precepts, Leraren, Compassie, Sangha, Bearing Witness, Geluk, Vergankelijkheid en Leegte. Filmweekend

De Groninger sangha was initiatiefnemer van het Boeddhistisch Filmweekend van het Noorden en is nog steeds actief in de organisatie samen met sangha’s vanuit andere boeddhistische tradities die zich hebben aangesloten.