Wat is Sangha?

Boeddha, Dharma en Sangha vormen samen de ‘Drie Juwelen’. Toen Ananda eens tegen de Boeddha zei dat vriendschap het halve spirituele leven was, zei de Boeddha: “Zeg dat niet, Ananda. Het is het hele spirituele leven.”

De sangha was oorspronkelijk de groep monniken en nonnen die de Boeddha volgden. Nu betekent het ook spirituele gemeenschap of een groep mensen die onder leiding van een leraar samen boeddhisme beoefenen. Door het gezamenlijk mediteren en het delen van ervaringen ontstaat een gevoel van verbondenheid, spirituele vriendschap, saamhorigheid en onderlinge betrokkenheid.  Iedereen die bij Zen Spirit mediteert of regelmatig aan retraites e.d. deelneemt mag zich ook tot de Zen Spirit Sangha rekenen.

 

Zen Spirit maakt deel uit van de overkoepelende internationale White Plum Asangha die is opgericht door de Japanse zenmeester Hakuyu Taizan Maezumi Roshi,  Maezumi Roshi (1931-1995) is een van de pioniers die in de zestiger jaren Zen in de Verenigde Staten introduceerde. Lees verder bij lineage.

Het logo van White Plum Asangha

Het logo van White Plum Asangha

Sangha-activiteiten

Meditatie

De Zen Spirit Sangha kent op dit moment drie actieve meditatie groepen: in Groningen, Arnhem en Mantgum (bij Leeuwarden). Ook mensen die regelmatig aan een Zen Spirit activiteit hebben deelgenomen mogen zich tot de sangha rekenen.


ZomerAvondZen

ZomerAvondZen

In mei en juni wordt er in de tuinen van leden van de Groninger Sangha gemediteerd in plaats van binnen. Avondlicht, geluid van de vogels en geuren van de tuin! En natuurlijk thee met koekjes en meer. Introducees zijn ook welkom.


Leesgroep

Er is een leesgroep die ongeveer 4 à 5 maal per jaar in Groningen bij elkaar komt. De boeken worden in overleg met elkaar gekozen en per keer afgesproken. Tot nu toe lazen we boeken van: Bernie Glassman, Thich Nhat Hanh, Leonore Friedman, Chögyam Trungpa, Nico Tydeman, Joan Halifax en Ton Lathouwers. Ook als het niet gelukt is om alles te lezen is men welkom. Het blijkt dat er altijd een boeiend gesprek op gang komt.

 


Omslag ZSM, het magazine van de Zen Spirit Sangha

Sanghakrant

Eenmaal per jaar verschijnt het Zen Spirit Magazine ‘ZSM!’, dat door en voor sanghaleden gemaakt wordt met een wisselende redactie. (De naam ‘ZSM!’ verwijst met een knipoog ook naar ‘snelle verlichting / z.s.m.’ middels het Big Mind-Big Heart proces)

Tot nu toe is de ZSM! 10 maal verschenen met als thema‘s: Retraites, Jukai, de Precepts, Leraren, Compassie, Sangha, Bearing Witness, Geluk, Vergankelijkheid en Leegte. 


Vesak

Elk jaar neemt de Groninger Zen Spirit sangha deel aan de gezamenlijke Vesakviering met andere boeddhistische sangha’s uit Groningen. Vesak is een belangrijke boeddhistische gedenkdag, waarop de geboorte van de Boeddha wordt gevierd, o.a. met het baden van de baby boeddha. In de Vipassana traditie wordt bij Vesak ook tegelijkertijd de  verlichting en het heengaan van de Boeddha herdacht.


Filmweekend

De Groninger sangha was initiatiefnemer van het Boeddhistisch Filmweekend van het Noorden en is nog steeds actief in de organisatie samen met sangha’s vanuit andere boeddhistische tradities die zich hebben aangesloten.

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Zen Spirit

Kalligrafie logo Kazuaki Tanahashi
Webdesign Dai Dai Design
Fotografie Kusters Fotografie en Zen Spirit

Copyright 2021 Zen Spirit ©