Skip to main content

Lineage

Onze lineage loopt via Joan Halifax Roshi en Bernie Glassman Roshi en diens leraar Taizan Maezumi Roshi terug tot de historische Shakyamuni Boeddha.
In het zenboeddhisme wordt grote waarde gehecht aan de directe overdracht van leraar op leerling. Na vele jaren van onderricht en beoefening kan een leraar besluiten om een leerling formeel te erkennen als leraar in de traditie van zen. Dit wordt dharma-transmissie of Denbo genoemd.

Door dharmatransmissie wordt de nieuwe leraar opgenomen als leraar in de opvolgingslijn (lineage) van leraren van de historische Boeddha tot nu. Dit vindt plaats tijdens een zeer uitgebreide privéceremonie tussen leraar en leerling in aanwezigheid van een getuige, die zelf ook transmissie heeft ontvangen. Omdat Irène in 1995 tot monnik is gewijd ontving zij in 2012 van Joan Halifax Roshi behalve Denbo ook Denkai, waarmee zij tevens volledig geïnitieerd werd als zen priester.
Op 20 april 2024 ontving Irène van Roshi Joan Halifax ‘Inka’: ’the final seal of approval’. Daarmee werd zij de eerste opvolger van Joan Halifax die tot Roshi ofwel zenmeester is benoemd. Het ritueel vond plaats in Eiheiji, het tempelcomplex van Dogen Zenji uit de 13e eeuw in Japan.

Het document van de spirituele stamboom of overdrachtslijn wordt de kechimyaku genoemd. Bij het ontvangen van Jukai wordt een leerling ook toegevoegd aan deze lange overdrachtslijn: Irène Roshi schrijft dan de boeddhistische naam van de leerling op de volgende ‘regel’ van de kechimyaku, die deze zelf met de hand heeft gekopieerd.


Hieronder zie je een deel van de kechimyaku, waarbij de rode lijn de bloedlijn symboliseert die door alle namen heen loopt. Helemaal bovenaan een lege cirkel die tevens Maha Prajna Paramita, de moeder van alle boeddha’s voorstelt. Daaronder staat Shakyamuni Boeddha, en via alle ancestors uit respectievelijk India, China en Japan loopt de opvolgingslijn via Maezumi Roshi bij de Westerse leraren met rechts onderaan Irène Kaigetsu Roshi met daarboven haar leraar Joan Jiko Halifax Roshi. Als je jukai ontvangt, kopieer je als onderdeel van de voorbereidingen deze lineage en komt je naam onder die van Roshi te staan. Zo gaat de bloedlijn door, tot en met jou, en – als je ooit ‘Dharma transmissie’ krijgt – vanaf jou weer verder… En terug naar de lege cirkel bovenaan.

De kechimyaku
de vrouwenlijn
(voor zover achterhaald)
Maha Prajna Paramita,
de moeder van alle boeddha’s

Zen Spirit maakt deel uit van de overkoepelende internationale White Plum Asangha die is opgericht door de Japanse zenmeester Hakuyu Taizan Maezumi Roshi,  Maezumi Roshi (1931-1995) is een van de pioniers die in de zestiger jaren Zen in de Verenigde Staten introduceerde. Lees verder bij lineage.

maezumi roshi en genpo roshi, 1994
Met Joan Halifax Roshi en Bernie Glassman Roshi
Irène met Joan Halifax en Bernie Glassman Roshi, 2000
Kaigetsu Sensei en Joan Halifax Roshi
Irène en Joan Halifax Roshi, 2004
Irène Kaigetsu Sensei na haar dharmatransmissie,
Maart 2012
 hoshi voor Annetje Jikai Brunner,
November 2018
De vier nieuwe dharmaholders,
Oktober 2021
Annetje Jikai Sensei NA haar DHARMATRANSMISSIE,
Oktober 2022