Skip to main content

Irène Kaigetsu Kyojo Bakker Roshi

Irène Kaigetsu Kyojo Bakker is zenleraar in de overdrachtslijn (lineage) die via Joan Halifax Roshi, Bernie Glassman Roshi en Maezumi Roshi teruggaat naar de historische Boeddha.

De Japanse zenmeester Taizan Maezumi Roshi (1931-1995) is een van de pioniers die in de zestiger jaren van de vorige eeuw Zen in de Verenigde Staten introduceerde en de stichter van de internationale White Plum Asangha, onderdeel van de Soto school. Zij beoefent zen sinds 1986.

Irène Kaigetsu ontmoette Roshi Joan Halifax in Auschwitz in 1997. Zij was daarna betrokken bij zowel de zentraining als het Being with Dying programma voor professionals in Roshi Joans Upaya Zen Center in Santa Fe, NM. Joan Halifax Roshi gaf Irène in maart 2012 dharmatransmissie (Denkai en Denbo), waarmee zij volledig geautoriseerd zenleraar werd. Irène werd daarmee formeel een ‘Sensei’ en kreeg van Roshi Joan de naam Kaigetsu (Ocean Moon), naast Kyojo (Jeweled Mirror Samadhi), de dharmanaam die zij bij haar Jukai in 1989 van Genpo Merzel Roshi had gekregen.
Tijdens een pelgrimage door Japan ontving Irène op 20 april 2024 van Roshi Joan Halifax ‘Inka’: ’the final seal of approval’. Daarmee werd zij de eerste opvolger van Joan Halifax die tot Roshi ofwel zenmeester is benoemd.
Het ritueel vond plaats in Eiheiji, het tempelcomplex van Dogen Zenji uit de 13e eeuw.
Lees verder bij Lineage.

Zen in de White Plum-traditie

Irène studeerde Zen in de White Plum traditie bij Genpo Merzel Roshi van 1986 tot januari 2011. Genpo Merzel is de tweede dharma opvolger van Maezumi Roshi. Na haar Tokudo ceremonie (monk ordination) begin 1995 trainde zij bijna 7 jaar als monnik in het Kanzeon Zen Center in Salt Lake City. In 2002 gaf  Genpo Merzel haar ‘Hoshi’, een eerste autorisatie om les te geven.
In maart 2012 ontving Irène dharmatransmissie van Joan Halifax Roshi, die zelf dharmaopvolger is van Bernie Glassman Roshi. Bernie Glassman is de eerste dharmaopvolger en Genpo Merzel  is tweede dharmalopvolger van Maezumi Roshi in de White Plum lineage.

Het begin van Zen Spirit

Begin 2004 richtte Irène Zen Spirit op, van waaruit zij behalve zenmeditatie ook activiteiten en trainingen aanbiedt, zoals ‘Leven met Sterven’, mindfulness, Big Mind-Big Heart en therapie/persoonlijke begeleiding. Er zijn bloeiende Zen Spirit groepen in Arnhem, Groningen, Rosmalen en Geldermalsen.

Documentaire over Irène Roshi
Dharmatransmissie Irène Kaigetsu Bakker

Laetitia Schoofs, directeur van (de inmiddels helaas) opgeheven Boeddhistische Omroep Stichting maakte in 2012 een mooie documentaire over Irène Roshi’s zenpad en dharmatransmissie: ‘In de geest van Zen’. Het was onderdeel van een interessante serie over boeddhistische vrouwelijke leraren.

In de geest van Zen
Portret van Irène Kaigetsu Bakker Roshi (Nederlandse versie)

In the Spirit of Zen
Portrait of Irène Kaigetsu Bakker Roshi (Engels ondertiteld)

Portret Kaigetsu Sensei. Courtesy Stephen van Fieteren

Foto Stephan Vanfleteren ©

Ocean Moon  海月