Irène Kaigetsu Kyojo Bakker

Irène Kaigetsu Kyojo Bakker is zenleraar in de overdrachtslijn (lineage) die via Joan Halifax Roshi, Bernie Glassman Roshi en Maezumi Roshi teruggaat naar de historische Boeddha.

De Japanse zenmeester Taizan Maezumi Roshi (1931-1995) is een van de pioniers die in de zestiger jaren van de vorige eeuw Zen in de Verenigde Staten introduceerde en de stichter van de internationale White Plum Asangha, onderdeel van de Soto school. Zij beoefent zen sinds 1986.

Irène Sensei ontmoette Roshi Joan Halifax in Auschwitz in 1996. Zij was daarna betrokken bij zowel de zentraining als het Being with Dying programma voor professionals in Roshi Joans Upaya Zen Center in Santa Fe, NM. Joan Halifax Roshi gaf Irène in maart 2012 dharmatransmissie (Denkai en Denbo), waarmee zij volledig geautoriseerd zenleraar werd. Irène werd daarmee formeel een ‘Sensei’ en kreeg van Roshi Joan de naam Kaigetsu (Ocean Moon), naast Kyojo (Jeweled Mirror Samadhi), de dharmanaam die zij bij haar Jukai in 1989 van Genpo Merzel Roshi had gekregen. Lees verder bij Lineage.

Zen in de White Plum-traditie

Irène studeerde Zen in de White Plum traditie bij Genpo Merzel Roshi van 1986 tot januari 2011. Genpo Merzel is de tweede dharma opvolger van Maezumi Roshi. Na haar Tokudo ceremonie (monk ordination) begin 1995 trainde zij bijna 7 jaar als monnik in het Kanzeon Zen Center in Salt Lake City. In 2002 gaf  Genpo Merzel haar ‘Hoshi’, een eerste autorisatie om les te geven.

Het begin van Zen Spirit

Begin 2004 richtte Irène Zen Spirit op, van waaruit zij behalve zenmeditatie ook activiteiten en trainingen aanbiedt, zoals ‘Leven met Sterven’, mindfulness, Big Mind-Big Heart en therapie/persoonlijke begeleiding. Er zijn bloeiende Zen Spirit groepen in Groningen en Arnhem o.l.v. Irène Sensei en Zen Spirit satelliet groepen in Mantgum, Rosmalen en Geldermalsen.

Documentaire over Irène Sensei
Dharmatransmissie Irène Kaigetsu Bakker

Laetitia Schoofs, directeur van (de inmiddels helaas) opgeheven Boeddhistische Omroep Stichting maakte in 2012 een mooie documentaire over Irène Sensei’s zenpad en dharmatransmissie: ‘In de geest van Zen’. Het was onderdeel van een interessante serie over boeddhistische vrouwelijke leraren.

In de geest van Zen
Portret van Irène Kaigetsu Bakker Sensei (Nederlandse versie)

In the Spirit of Zen
Portrait of Irène Kaigetsu Bakker Sensei (Engels ondertiteld)

Ocean Moon  海月

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Zen Spirit

Kalligrafie logo Kazuaki Tanahashi
Webdesign Dai Dai Design
Fotografie Kusters Fotografie en Zen Spirit

Copyright 2021 Zen Spirit ©