Voor veel mensen is de motivatie om te mediteren bijvoorbeeld de behoefte aan meer ontspanning en een betere concentratie. Verdieping blijkt ook een belangrijke drijfveer.
Sommige mensen kiezen er na verloop van tijd voor om zich intensiever met het boeddhisme bezig te houden: er ontstaat een behoefte aan verdieping.
Dat kan - behalve door eigen studie - op meerdere manieren, bijvoorbeeld:
Voor verdieping biedt een sesshin (meerdaagse zenretraite) een unieke gelegenheid om je meditatie beoefening verder vorm te geven. Stilte speelt daarbij een belangrijke rol en helpt je o.a. om open aanwezig te zijn bij wat er is.
Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, dharmales, service (soetrazingen) en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei. We doen ook samu (werkmeditatie), lichaamswerk en we lopen in stilte in de natuur. Ook een zenretraite verloopt in stilte, maar er is een lichter meditatieschema.
Sommige mensen willen het boeddhisme een nog centralere plaats in hun leven geven. Zij kiezen ervoor de boeddhistische leefintenties aan te nemen. Dit gebeurt tijdens de Jukai ceremonie (Ju = ontvangen en Kai = precepts / leefregels). Tijdens deze indrukwekkende ceremonie ontvang je van Sensei de precepts en krijg je een boeddhistische naam.
Je belooft de boeddha in jezelf te manifesteren in je dagelijkse leven vanuit de intentie om geen kwaad te willen betrokkenen, het goede te willen doen en bij te willen dragen aan meer welzijn voor alles en iedereen, inclusief jezelf. Door het ontvangen van Jukai word je officieel boeddhist. De zestien intenties (geloften) zijn niet bedoeld in de zin van “Gij zult niet...”, maar een hulpmiddel en herinnering om te willen leven als een goed mens.
Ook voor Jukai geldt dat je er drie keer om moet vragen en er zijn vijf opdrachten ter voorbereiding, waaronder het maken van een rakusu: het kleed van de boeddha. De rakusu draag je tijdens de meditatie als uitdrukking en herinnering aan wie je ten diepste bent. Omdat je door het ontvangen van de precepts de volgende schakel wordt in onze overdrachtslijn (lineage) maak je ook een kechimyaku, een boeddhistische stamboom die terug gaat tot de historische Boeddha. Verder maak je de 'matriarchs lineage' met de namen van belangrijke boeddhistische vrouwen die ons zijn voorgegaan, je persoonlijke reflecties op elk van de zestien precepts en een creatieve opdracht die jouw persoonlijke spirituele 'erfenis' weergeeft.
Voor Jukai wordt een donatie gevraagd, waarvan de helft naar het solidariteitsfonds van Zen Spirit gaat. Je hoeft geen Shoken gedaan te hebben om Jukai te kunnen ontvangen.
Shukke Tokudo
Wanneer een zen student zijn / haar leven nog intensiever aan de dharma wil wijden, kan gevraagd worden om Shukke Tokudo te mogen ontvangen. Dit betekende oorspronkelijk 'home leaving' ceremonie en je wordt dan tot monnik ofwel novice priest gewijd, ook al dekken deze woorden in onze tijd niet meer 'de lading'. Je wordt een 'Unsui' = wolk en water, dus zonder 'vaste verblijfplaats'. Je maakt een dieper commitment om de 'boeddhaweg' te gaan en vernieuwt de precepts, die je bij Jukai ontving. Als teken van onthechting wordt je hoofd kaal geschoren en je maakt zelf een o'kesa, het monniken gewaad.