Wil je kennismaken met zen, ben je op zoek naar meditatie in een groep of een introductie?

Stuur ons een e-mail
voor meditatie in Arnhem: Lucien Nenren (arnhem-nijmegen@zenspirit.nl)
voor meditatie in Groningen: Henny Rengetsu (secr@zenspirit.nl)
voor meditatie in Mantgum: Eef Yuman (eefheinhuis@8je.nl)
voor meditatie in Rosmalen: Elly Nanshin (zenrosmalen@hotmail.com)
voor meditatie in Geldermalsen: Lucien Nenren (lucien.staarink@gmail.com)


voor meditatie in Geldermalsen: Lucien Nenren (lucien.staarink@gmail.com)

meditatie bij Zen Spirit

Activiteiten 2020

Zenmeditatie Groningen dinsdag 7 januari – dinsdag 19 mei

Op 7 januari starten we met het ‘voorjaarsseizoen’ om 19.45 uur. Vanaf 19.15 uur staat de thee weer klaar. De avonden eindigen om ca 21.45 uur.
Er is geen zen op 18 februari en 28 april. Sangha avond als afsluiting van het seizoen op 19 mei.
Daarna is er nog een vier keer ZomerAvondZen in de tuinen van Sanghaleden, namelijk op 28 mei, 2, 9 en 16 juni. Informatie hierover volgt later.

Irène Sensei is bij de zenavonden aanwezig op: 25 februari, 24 maart, 21 april en 19 mei. Op die avonden is er van 18.15 – 19.15 uur zenmeditatie en gelegenheid voor 'live' persoonlijk gesprek (daisan) met Sensei. Tussen 19.15 en 19.45 uur is er tijd voor thee, ontmoeting en binnenkomst van mensen die dit extra uur niet halen of willen. Van 19.45 – 21.45 uur is er zenmeditatie en een Dharma talk. Deze opzet geeft mensen tevens de gelegenheid hun zenbeoefening te verdiepen door een keer per maand langer samen te kunnen mediteren.

Op de avonden dat Sensei er niet is worden de zenavonden geleid door Annetje Jikai Brunner, dharmaholder van Irène Sensei. Er is dan thee en inloop tussen 19.15 en 19.45 uur. Zen van 19.45 – 21.45 uur, met behalve zitmeditatie afwisselend een dharmales door een senior leerling van Sensei of 3 x stille periodes zitten (en mogelijkheid tot een-op-een gesprek met Annetje) of 'dharma-delen' olv Annetje.

Verder komt Irène naar Groningen op 25 januari voor een ZenZaterdag “Showing up” en voor het jaarlijkse Zen / Jukaiweekend van 13 - 15 maart. Zie de Agenda van Zen Spirit voor informatie en opgave.

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Voor mensen met weinig meditatie-ervaring is elke eerste dinsdag van de maand instructie mogelijk van 18.30 – 19 uur (voorafgaand aan de meditatie).
Wil je daar gebruik van maken, stuur dan tijdig een e-mail naar Henny secr@zenspirit.nl. Bij voldoende belangstelling kan een introductiecursus gegeven worden.

Schema

Januari
07 - 3x zazen en sutra
14 - 2 x zazen en dharmales
21 - 3 x zazen en sutra
28 - 2 x zazen en dharmales

Februari
04 - 3x zazen en sutra
11 - 2 x zazen en dharmales
18 - geen zen
25 - Sensei 

Maart
03 - 3x zazen en sutra
10 - 2x zazen en dharmales
17 - 3x zazen en sutra
24 - Sensei

April
7 - 2x zazen en dharmales
14 - 3x zazen en sutra
21 - Sensei 
28 - geen zen

Mei
5 - 2x zazen en dharmales 
12 - 3x zazen en sutra
19 - Sensei & Sangha avond

Locatie
Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, 9727 HG Groningen

Kosten
€125 (standaard bedrag €18x + €25 gift voor het solidariteitsfonds)
€ 100 standaard bedrag 18 x
€ 75 (10 x of reductie bedrag 18 x)
€ 75 (strippenkaart voor 8 losse bijeenkomsten): Voor mensen die niet elke week kunnen komen is er nu een strippenkaart voor 8x, die twee aaneengesloten seizoenen geldig blijft (dus van januari-december of september-mei).
Een losse keer ter kennismaking:  €10 / reductie  €5 (in envelop met daarop je naam).

Betaling
Graag pas in januari overmaken op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Groningen Voorjaar 2020 (en indien van toepassing ook vermelding ‘strippenkaart’)

Info
secr@zenspirit.nl (Henny Rengetsu)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5. Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.
Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarde

 ZomerAvondZen Groningen op 26 mei, 2, 9 & 16 juni

Vier keer ZomerAvondZen voor de Groninger Sangha, lekker buiten in de tuinen van Sanghaleden. Introducees zijn welkom. 

Zenmeditatie Arnhem woensdag 8 januari - 24 juni

Vanaf 8 januari starten we weer met de zenmeditatie  in Arnhem. 
Op woensdag van 20.00 - 22.00 uur (thee vanaf 19.40 uur).
Geen zen op 26 februari, 29 april en 20 mei. Sangha avond als afsluiting van het seizoen op 24 juni.

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharma talks. De doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring.

Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit op woensdagavond bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Voor mensen met weinig meditatie-ervaring is elke eerste woensdag van de maand instructie mogelijk van 19.00 tot 19.40 uur (voorafgaand aan de meditatie).
Wil je daar gebruik van maken, stuur dan tijdig een e-mail naar Lucien Nenren:  arnhem-nijmegen@zenspirit.nl. Bij voldoende belangstelling kan een introductiecursus gegeven worden.

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
De Kastanjelaan ligt midden in een woonwijk, waar je betaald kan parkeren (1,75 euro per uur, behalve zondagochtend). Gratis parkeren is maar beperkt mogelijk en kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum ('s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan. Zie verder: https://www.prettigparkeren.nl/kaart/#!Arnhem

Kosten
€ 165 (standaard bedrag voor 22 x + € 25 gift voor solidariteitsfonds),
€ 140 standaard bedrag 22 x
€ 80 (10 x of reductie bedrag 22 x)
Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5 (in envelop met daarop je naam)
Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg.
Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Betaling
Graag pas in januari overmaken op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Arnhem Voorjaar 2020

Info arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave 

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5. Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.
Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarde.


Herdenking Kamp Westerbork, eind januari, Westerbork

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat Kamp Westerbork werd bevrijd. Dit wordt van 22 - 27 januari herdacht en er zullen o.a. 102.000 namen worden gelezen.

Miljoenen mensen werden vermoord gedurende de Holocaust, waaronder 102.000 Nederlanders. Kamp Westerbork was één van de belangrijkste doorvoerkampen naar Auschwitz. Zie https://kampwesterbork.nl/de-102-000-namen-lezen


De Zen Peacemakers Lage Landen organiseren een Bearing Witness retreat rond deze herdenking van vrijdag 24 januari tot en met zondag 26 januari 2020. Zie https://zenpeacemakers.nl/bearing-witness-weekend-in-westerbork-24-26-januari-2020/

Omdat er op 25 januari ook een ZenZaterdag van Zen Spirit in Groningen is, zouden mensen die dit willen op zondag 26 januari naar Westerbork kunnen gaan. Carpoolen kan tzt worden afgesproken.

ZenZaterdag 'Showing Up', 25 januari, Groningen

In plaats van een dinsdagavond met de Groninger Sangha komt Irène Sensei in januari 2020 een hele dag naar Groningen voor een stiltedag ofwel zazenkai, namelijk op 25 januari.

Deze 'mini retraite' is een mooie gelegenheid voor zowel beginners als gevorderden om je zenbeoefening te verdiepen door langer met elkaar in stilte te zijn en samen te mediteren. Behalve zit- en loopmeditatie en mogelijkheid voor persoonlijk gesprek met Irène Sensei is er o.a. soetra zingen en een dharma talk.

Het thema van deze dag is: ‘Showing up’. Showing up is een van de motto’s van Joan Halifax Roshi. In hoeverre zijn we bereid om er werkelijk te zijn in ons leven, voor alles, met ons hele ‘hebben en houwen’? En wat kan onze zenbeoefening bijdragen aan ons vermogen om dit leven ten volle te leven, niets uit de weg te gaan, met een open hart en een heldere geest?

We vragen iedereen of je iets mee wil brengen voor een gezamenlijke lunch. Voor koffie, thee en fruit wordt gezorgd.

Locatie 
Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, 9727 HG Groningen

Kosten
  30 en € 20 bij reductie

Tijden 10 - 16.30 uur

Opgave 

(Let op: correspondentie verloopt via email)
Postcode
Woonplaats
Op welk telefoonnummer ben je bereikbaar
Betaling uiterlijk 3 weken voor aanvang op IBAN NL49ASNB0707099919 ten name van I.V.M. Bakker - Zen Spirit, Haalderen ovv Zazenkai 'Showing up'
Inschrijven is niet vrijblijvend. Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarden en ben me ervan bewust dat ik zelf voor een annuleringsverzekering moet zorgen

ZenZondag 'Vluchteling zijn', 16 februari, Arnhem

Deze 'mini retraite' is een mooie gelegenheid voor zowel beginners als gevorderden om je zenbeoefening te verdiepen door langer met elkaar te mediteren. Behalve zit- en loopmeditatie en mogelijkheid voor persoonlijk gesprek met Irène Sensei is er o.a. soetra zingen. Verder is er een dharma talk en waarschijnlijk luistercirkel en uitwisseling met Yasmin Verschure.

Yasmin VerschurenHet thema van deze dag is: ”Vluchteling zijn”. Wat betekent het een thuis te hebben of juist niet? Welkom te zijn of juist niet? Veilig te zijn of juist niet?
Ons plan was om Yasmin Verschure in het najaar van 2019 uit te nodigen om tijdens een zenavond in Arnhem over haar werk met vluchtelingen te vertellen, maar zij was al weer onderweg naar Griekenland. Zij heeft er een prachtig boek over geschreven: “Volk van mijn Volk, Gezicht achter de vluchteling”, dat ook te koop zal zijn. Zie https://www.yasminverschure.nl. Als Yasmin in februari in Nederland is zal zij ook naar deze dag komen, maar dat kon ze nog niet garanderen.

De bijdragen voor deze dag gaan naar het werk van Yasmin. Daarom de betaling niet naar Zen Spirit overmaken, maar contant op 16 februari betalen. We vragen iedereen of je iets mee wil brengen voor een gezamenlijke lunch. Voor koffie, thee en fruit wordt gezorgd.

Vluchteling zijn
Foto: Yasmin Verschuren

Locatie
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
De Kastanjelaan ligt midden in een woonwijk, waar je betaald kan parkeren (1,75 euro per uur, behalve zondagochtend). Gratis parkeren is maar beperkt mogelijk en kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum ('s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan. Zie verder: https://www.prettigparkeren.nl/kaart/#!Arnhem

Kosten € 30 en € 20 bij reductie.

Betaling Contant ter plekke

Tijden 10.00 - 16.30 uur

Opgave

(Let op: correspondentie verloopt via email)
Postcode
Woonplaats
Op welk telefoonnummer ben je bereikbaar
Contant op de dag zelf

Zen weekend 'Willen leven als een boeddha, beginnen als een bodhisattva' 13-15 maart, Groningen

Een bodhisattva leeft met een open hart en heldere geest voor het welzijn van alles wat leeft en wat is. Hoe laten wij de beoefening van zenmeditatie doorwerken in de manier waarop we ons alledaagse leven leven? Wat drijft ons denken, spreken en doen? Wat voor mens wil je zijn? Hoe verhouden wij ons tot onszelf, de ‘ander’, de wereld en wat er allemaal gebeurt? Hoe wordt vanuit de zen traditie gekeken naar verantwoordelijk en ethisch willen leven? Als een boeddha? En maar vast te beginnen als een boddhisattva?

Foto: Marianne Kakuon

Tijdens dit zenweekend staan we stil bij deze vragen. Ook besteden we aandacht aan de precepts, de boeddhistische leefintenties. De Boeddha was geen boeddhist. Hij heeft wel aanbevelingen gegeven voor ons 'doen en laten’. In de diverse boeddhistische stromingen worden die overigens verschillend geïnterpreteerd.

Deze zen retraite is ook geschikt voor mensen met weinig ervaring met zen, die willen ervaren wat een aantal dagen met elkaar in stilte te mediteren met je kan ‘doen’. Zitmeditatie wordt afgewisseld met loopmeditatie. Er is dharmales, service (soetra zingen), groeps daisan en gelegenheid voor persoonlijk gesprek (daisan) met Irène Kaigetsu Sensei en Annetje Jikai Brunner. Bij goed weer zullen we mindful wandelen in het nabijgelegen Stadspark.

Voorafgaand aan het zenweekend  is er een ‘Shoken-avond', een bijeenkomst voor persoonlijke leerlingen van Irène Sensei, van 19:00 – 21:00 uur.
De sesshin wordt afgesloten met een Jukai ceremonie. Dit is een plechtigheid waarin een paar mensen temidden van de sangha hun intentie zullen uitspreken om integer te willen leven en boeddhist te worden. Zij ontvangen ('ju') tijdens deze ceremonie de leefregels van de Boeddha ('kai') en een boeddhistische naam. Een mooie en feestelijke openbare gebeurtenis!

Locatie
Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, 9727 HG Groningen

Kosten
€ 75
€ 40 reductie

Betaling
Lunch zelf meebrengen. Voor koffie, thee, lekkers, fruit en de avondmaaltijd op zaterdag wordt gezorgd.
Slaapplaats zelf regelen. Overnachten bij sangha-leden is beperkt mogelijk.

Tijden
Vrijdag: 19.00 – 21 uur ‘shoken-avond’ (soep of salade en brood om 18 uur)
Zaterdag: 10.00 - 21 uur
Zondag: 9.30 -ca 16.30 uur

Opgave

(Let op: correspondentie verloopt via email)
Postcode
Woonplaats
Op welk telefoonnummer ben je bereikbaar
Bij annulering binnen 4 tot 6 weken voor aanvang wordt 60% van de kosten in rekening gebracht. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. Een vervanger sturen kan altijd (administratiekosten € 20)
Inschrijven is niet vrijblijvend. Ik ga akkoord met bovenstaande voorwaarden en ben me ervan bewust dat ik zelf voor een annuleringsverzekering moet zorgen

'Leven met Sterven' deel II, 4 - 5 april, Rotterdam

'Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?

Tijdens het eerste weekend 'Leven met Sterven' op 13 en 14 april jl in de zendo van Kanzeon Zen Centrum Rotterdam met Irène Bakker Sensei werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven.
Ontkenning van onze eindigheid levert niet minder angst op, integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en te genieten. Accepteren van de eindigheid van ons leven is niets anders dan het accepteren van het leven zelf!

In deze vervolg workshop 'Leven met Sterven' zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet, overmand door onze eigen angsten of emoties, terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor 'Leven met Sterven' deel II is dan ook: 'Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?'

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden.

Foto: Marianne Kakuon

Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid. Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ (Deel I) met Irène is deelgenomen. Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basis training elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène. 06-10510433. 

Irène Sensei gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie Zen Spirit.nl voor de pagina’s 'Leven met Sterven’ en bij ‘Literatuur & meer’.  

Tot 15 februari 2020 hebben leden van de Rotterdamse sangha voorrang bij inschrijving!

Aanbevolen literatuur:
Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde. Boeddhistische lessen over het leven en de dood.” Asoka / Milinda, 2014
Christine Longaker: “Het licht van afscheid, Hoop vinden in leven en sterven”, Forum, 2004

Locatie
Kanzeon Zen Centrum Rotterdam
Noordsingel 168,  3032 BK Rotterdam

Datum en tijden
4 april: 10.30 - 17.00 uur
5 april: 10.00 - ca. 16.00 uur

Kosten
Standaard € 125 of reductie € 90

Informatie, opgave en betaling
ga naar website: www.zenrotterdam.nl 

ZenZondag 'The song of Zazen', 19 april, Utrecht
“Alle wezens zijn van nature Boeddha,
          zoals ijs van nature water is.
       Zonder water is er geen ijs,
zonder wezens zijn er geen Boeddha’s”
(Hakuin)

'The Song of Zazen' is een tekst van de 18e eeuwse Zenmeester Hakuin Ekaku (1686-1769). Hij was een belangrijke hervormer van de Rinzai school en systematiseerde de koanstudie. Vooral bekend is zijn koan 'Wat is het geluid van een hand?'

'Het lied van zazen’ is een mooie lofzang op de zitmeditatie, die Hakuin als de belangrijkste beoefening ziet. Volgens Hakuin zijn drie dingen daarbij van wezenlijk belang: “Groot Vertrouwen, Grote Twijfel en Grote Toewijding”

Deze tekst nodigt ons uit te onderzoeken wie wij ten diepste zijn en biedt inspiratie voor hoe we in het leven kunnen staan.

Naast ‘zit’ instructies wisselen periodes van meditatie, loopmeditatie en toelichtingen op de ‘Song of Zazen’ elkaar af.
Zo kan deze stiltedag tevens een mooie verdieping worden van de meditatiebeoefening.

Locatie
Graalhuis, Nieuwegracht 51, 3512 LE Utrecht.
Het Graalhuis is het cursus- en ontmoetingscentrum van de Graalbeweging. Een internationale, van oorsprong christelijke vrouwenbeweging, die nu religieus diverser is en zich in Nederland vanaf de jaren '80 opende voor inspiratie vanuit het (zen)boeddhisme.

Kosten
€10 (koffie, thee en lunch) en Dana

Tijden
10.30 – 16.30 uur, inloop vanaf 10 uur

Opgave
Hilde via degraal@planet.nl, vóór 16 april

Zen4daagse 'Big Mind-Big Heart-Big Belly', 21 - 24 mei (Hemelvaart), Terschelling

 The Big Mind process allows the ego to step aside and relinquish its control without fear. Then our intrinsic wisdom and compassion can be manifested.” 
(Genpo Merzel)

Dit jaar wordt de jaarlijkse Zen-Vierdaagse van Zen Spirit met Hemelvaart gehouden. Zowel zee, strand, bossen als duinen nodigen ons uit in dit landschap op te gaan, ons te be-‘zinnen’ en van daar uit vreugdevol aanwezig te zijn: hier, nu. Tijdens deze zenretraite op Terschelling kunnen we ons even 'terugtrekken' uit het alledaagse drukke leven en weer nieuwe energie opdoen.  Zitten – Zien – Zijn!

wandelen tijdens Zen VierdaagseOok bij deze Zen-Vierdaagse ligt de nadruk op samen in stilte mediteren en lopen in de natuur. Daarnaast zijn er ook Big Mind-Big Heart sessies: een door Genpo Merzel ontwikkelde methode die gebaseerd is op Voice Dialogue. 
We werken daarbij met onze 'innerlijke stemmen', inclusief die aspecten van onszelf waar we nu niet zo blij mee zijn. Het is een simpele, doeltreffende en speelse methode die ons meer zicht kan geven op wie we ten diepste al zijn, te zien wat we doen en wat anders kan, bijvoorbeeld leren te switchen van een krampachtig en angstig ego naar een gezond, volwassen ego. 

Laat je verrassen en leer hoe je dit 'Mensch-zijn' helemaal kan omarmen. Stevig aanwezig in het lichaam (‘Big Belly’) kan je je grenzeloze hart en oneindig heldere geest ervaren!

Irène Sensei geeft ruim 15 jaar meerdere retraites per jaar op de VolksHogeschool, waar altijd veel belangstelling voor is. Wacht dus niet te lang met opgeven.
Met Pinksteren van 29 mei – 1 juni geeft Irène op de VolksHogeschool de workshop “De Kracht van Vergeving”.
Vrienden van de Folkshegeskoalle krijgen nu 5% korting op een van de veelzijdige cursussen.  > Word ook Vriend!
 

Locatie
Volkshogeschool Schylgeralân, Hoorn, Terschelling

Kosten
Twee-persoonskamer Brêge € 399,- op basis van volpension. Een-persoonskamer is zeer beperkt beschikbaar en kan niet gegarandeerd worden.

Data

21 mei 16.00 uur (aankomst vanaf 15.00 uur) tot en met 24 mei ca. 13.00 uur

Opgave en praktische informatie

Folkshegeskoalle

Inhoudelijke informatie
0481-451792 Irène Bakker 

 

'De Kracht van Vergeving', 29 mei - 1 juni (Pinksteren), Terschelling

“Wie niet kan vergeven, sluit zijn hart”. Inyat Khan


Tijdens deze dagen met zenleraar en systeemtherapeut Irène Bakker kunnen we ervaren dat vergeving werkelijk een kracht is, die ons hart weer kan openen. En daardoor bevrijden we in de eerste plaats onszelf! 

Iemand anders of jezelf vergeven is niet makkelijk en vraagt tijd en moed. Je kunt niet vergeven totdat je dat wilt. En alleen jij weet of en wanneer je kunt vergeven. Dat moet een persoonlijke keus zijn die in vrijheid is genomen. Ook om vergeving kunnen vragen is een proces dat veel kanten heeft.

Foto: Marianne Kakuon
Foto: Marianne Kakuon

Vergeven is niet het ontkennen, maar juist erkennen wat is gebeurd en daardoor het ‘verhaal’ en de pijn achter je te kunnen laten.

Verzoening met wat is geweest verzacht de pijn die we vaak al lang met ons meedragen. Zowel vergeven als vergeving krijgen werkt bevrijdend. Het helpt om weer anders in het leven te gaan staan, los van bitterheid of wrok.

Naast o.a. (schrijf)oefeningen en geleide meditaties zullen we mediteren en in stilte wandelen in de prachtige natuur van Terschelling. De periodes van stilte hebben een heilzaam effect op een proces van loslaten en opnieuw beginnen, met een geopend hart!

Irène Sensei geeft al ruim 15 jaar meerdere retraites per jaar op de VolksHogeschool, waar altijd veel belangstelling voor is. Wacht dus niet te lang met opgeven.
Vrienden van de Folkshegeskoalle krijgen nu 5% korting op een van de veelzijdige cursussen.  > Word ook Vriend!


Locatie
Volkshogeschool Schylgeralân, Hoorn, Terschelling 

Kosten
Tweepersoonskamer Brêge  € 399,- op basis van volpension. Een-persoonskamer is beperkt beschikbaar en kan niet gegarandeerd worden.

Data
29 mei 16.00 uur (aankomst vanaf 15.00 uur) tot en met 1 juni ca. 13.00 uur

Opgave en praktische informatie
Folkshegeskoalle

Inhoudelijke informatie
0481-451792 Irène Bakker

 

8-daagse Sesshin, 3 - 10 oktober, Pauenhof, Sonsbeck Duitsland

Thema en verder informatie volgen. De datum kun je vast noteren!

Training 'Existentiële zorg in de oncologie', 30 oktober - 1 november, Hof van Kairos, Winterswijk
"Het lichaam echt bewonen, met een zachte ontvankelijke voorkant en een sterke flexibele achterkant.
Dit stelt ons in staat om met een open hart en een heldere geest langdurig zorg te kunnen bieden. Van mens tot mens!"
(Irène Sensei)

Een training voor mensen die binnen de oncologie werkzaam zijn en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarbij steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’.

De diagnose kanker heeft een grote impact op mensen. Men wordt geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en met een verwond lichaam. Op velerlei gebied kantelt en verandert het leven: met recht een existentiële crisis voor alle betrokkenen. Ook als zorgverlener word je daardoor zelf geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarin ervaren worden. Hoe ga je daar mee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid?
Tijdens deze dagen is er aandacht voor de therapeutische relatie die ruimte durft te laten voor vragen die de grond van het leven raken en vaak niet ‘oplosbaar’ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wilt verlichten! Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een grondhouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.

Deze training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van ons vraagt.
Mede met behulp van het door Dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model, zullen we oefenen om vanuit innerlijke kracht, een helder hoofd en een open hart werkelijk nabij te zijn.

Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?

Daarnaast is er ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer 'op adem te komen'.

Onze intentie is dat deze dagen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin/Zin dit belangrijke werk te doen.

Ervaringen van deelnemers

‘...De fijngevoelige afwisseling van meditatie, ervarings-gerichte oefeningen, wandelingen in de prachtige natuur en de praktische handvatten voor betrokken (zelf-)zorg hebben mij innerlijk verfrist en verrijkt'.

'...Ik heb de training als weldadig ervaren. Er was een goede balans tussen boeiende nieuwe oefeningen om in het werk te gebruiken en aandacht voor zelfzorg als werker in de oncologie. De training heeft een effect op mij dat langer duurt dan de dagen op de Hof van Kairos. De liefdevolle zorg en het echt sublieme eten maakt het tot een ervaring die ik al mijn collega's gun.'

Locatie
Hof van Kairos:  www.hofvankairos.nl

Data
vrijdag 30 oktober 11.00 uur tot zondag 1 november 15.00 uur

Kosten

info volgt€ 380 voor particulieren; € 495 wanneer de werkgever betaalt
(bedragen zijn inclusief verblijf)

Opgave & informatie

(maximaal 15 deelnemers)
Ria Hengeveld,
info@hofvankairos.nl,
0543-563763

'Leven met Sterven' deel I, 13 - 15 november, De Weyst, Handel

Zen Spirit - Het leven is als sneeuw“Lieverd, het leven is als sneeuw. Je kunt het niet bewaren!”
(Herman van Veen)‘Wat is onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en dood?’
Deze vraag zal centraal staan tijdens deze 2-daagse workshop.
Als we een dieper besef hebben van onze sterfelijkheid kan dit een uitnodiging zijn om dit leven ten volle te leven en waarderen. 
We gebruiken zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en putten o.a. uit onze rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie ook de pagina 'Leven met Sterven op Zen Spirit.nl

Locatie 
De Weyst (www.deweyst.nl) in Handel (tussen Uden en Gemert) 

Tijden
Vrijdagavond 19.30 uur (aankomst vanaf 19 uur) – zondagmiddag 15.30 uur

Kosten (indicatie op basis van kosten in 2019)
€ 120 euro voor het hele weekend en € 70 bij reductie. 
Dit graag pas begin januari overmaken op NL49ASNB 0707 0999 19 tnv IVM Bakker met vermelding 'Leven met Sterven, Deel I' 

Verblijfskosten (indicatie op basis van kosten in 2019)
De totale verblijfskosten zijn € 140 euro en die betaal je per bank rechtstreeks aan Gemeenschap de Weyst NL13 INGB 0001383200 o.v.v. 'Leven met Sterven, nov' 
Er zijn in principe voldoende kamers om iedereen een 1-persoonskamer te geven! 
Beddengoed en handdoeken moet je zelf meebrengen.

PS: In principe verblijven alle deelnemers in de Weyst. Heb je een dwingende reden om thuis of elders te logeren, neem dan contact met ons op.

meditatie in de Zendo van de Pauenhof

Agenda

Activiteiten najaar 2019

Zenmeditatie Groningen

Het najaarsseizoen van 2019 start op 10 september en loopt tot en met 17 december.

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven.
Irène Sensei komt een keer per maand naar Groningen: 10 september, 15 oktober, 19 november en 17 december. Op die avonden is er van 18 - 19 uur zenmeditatie en gelegenheid voor een persoonlijk gesprek (daisan) met haar.
Tussen 19.00 en 19.30 uur is er tijd voor thee, ontmoeting en binnenkomst van mensen die dit extra uur niet halen of willen. Van 19.30 - 21.30 uur is er zenmeditatie en een Dharma talk. Deze opzet geeft mensen tevens de gelegenheid hun zenbeoefening te verdiepen door een keer per maand langer samen te kunnen mediteren.

We starten op 10 september om 18.00 uur: Irène Sensei zal er bij de start bij zijn.
Vanaf 19.10 uur staat de thee klaar voor iedereen die komt voor de zenmeditatie en de Dharmatalk.
 
Tijdens de herfstvakantie (22 oktober) is er geen Zen.

Als Irène Sensei er niet is worden de zenavonden geleid door dharmaholder Annetje Jikai Brunner.
Thee en inloop tussen 19.00 en 19.30 uur. Zen van 19.30 - 21.30 uur, met behalve zitmeditatie afwisselend een dharmales door een senior leerling van Irène Sensei of 3 x stille periodes zitten (mogelijkheid tot een-op-een gesprek met Annetje) of dharma-uitwisseling olv Annetje.

Samenvattend:

September
10: vanaf 18 uur met Sensei
17: 3 x zazen, soetra zingen & een-op-een gesprek met Annetje
24: 2x zazen & dharma uitwisseling met Annetje 

Oktober
1: dharmales senior/praatje spirituele pad deelnemer
8: 3x zazen, begeleiding door Gerie en Mark 
15: vanaf 18 uur  met Sensei (en instroom mensen van de introductiecursus, hun 4e keer)
22: herfstvakantie 
29: 2x zazen & dharma uitwisseling met Annetje 

November
5: dharmales senior/sprituele pad deelnemer
12: 3x zazen, soetra zingen & een-op-een gesprek met Annetje
19: vanaf 18 uur met Sensei
26: 2x zazen & dharma uitwisseling met Annetje 

December
3: dharmales senior/spirituele pad deelnemer
10: 3x zazen, soetra zingen & een-op-een gesprek met Annetje
17: vanaf 18 uur met Sensei en memorial service

 

Locatie
Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, 9727 HG Groningen
PS: Er is in de buurt van het Vipassana centrum nu alleen nog maar betaald parkeren mogelijk. Aan de andere kant van het viaduct op de Paterswoldseweg kan je wel vrij parkeren.

Kosten
€125 (standaard bedrag €14x + €25 gift voor het solidariteitsfonds)
€100 (standaard bedrag 14x)
€75 (reductie bedrag of 8x )
€75 (strippenkaart voor 8 losse bijeenkomsten)
NIEUW: Voor mensen die niet elke week kunnen komen is er nu een strippenkaart voor 8x die 2 aaneengesloten seizoenen geldig blijft (september-mei of van januari-december ).
Een losse keer ter kennismaking:  €10 / reductie  €5 (in envelop met daarop je naam).

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg.  Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Betaling
IBAN: NL49ASNB0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Groningen

Opgave
is nu niet meer mogelijk.
Ga naar de zenmeditatie voorjaar 2020?

Zenmeditatie Arnhem

Vanaf 4 september starten we weer met de zenmeditatie  in Arnhem. 
Op woensdag van 20.00 - 22.00 uur (thee vanaf 19.40 uur).
Geen zen op 16 oktober (herfstvakantie). 

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. De doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring.

Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit op woensdagavond bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Voor mensen met weinig meditatie-ervaring is elke eerste woensdag van de maand instructie mogelijk van 19.00 tot 19.40 uur (voorafgaand aan de meditatie).
Wil je daar gebruik van maken, stuur dan tijdig een e-mail naar Lucien Nenren:  arnhem-nijmegen@zenspirit.nl.
Er wordt een introductiecursus voor het najaar gepland.

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie:
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
De Kastanjelaan ligt midden in een woonwijk, waar je betaald kan parkeren (1,75 euro per uur, behalve zondagochtend). Gratis parkeren is maar beperkt mogelijk en kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum ('s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan. Zie verder: https://www.prettigparkeren.nl/kaart/#!Arnhem

Kosten
€ 125 (standaard bedrag voor 15x + € 25 gift voor solidariteitsfonds),
€ 100 standaard bedrag 15x
€ 80 (10x of reductie bedrag 21x)
Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5 (in envelop met daarop je naam)

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg.
Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Betaling
IBAN: NL49ASNB0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Arnhem

Opgave
is niet meer mogelijk.
Ga naar de Zenmeditatie 2020?

 


Blijf op de hoogte van de activiteiten van Zen Spirit

Kalligrafie logo Kazuaki Tanahashi
Webdesign Dai Dai Design
Fotografie Kusters Fotografie en Zen Spirit

Copyright 2020 Zen Spirit ©