Wil je kennismaken met zen, ben je op zoek naar meditatie in een groep of een introductie?

Stuur ons een e-mail
voor meditatie in Arnhem: Lucien Nenren (arnhem-nijmegen@zenspirit.nl)
voor meditatie in Groningen: Henny Rengetsu (secr@zenspirit.nl)
voor meditatie in Mantgum: Eef Yuman (eefheinhuis@8je.nl)
voor meditatie in Rosmalen: Elly Nanshin (zenrosmalen@hotmail.com)
voor meditatie in Geldermalsen: Lucien Nenren (lucien.staarink@gmail.com)


voor meditatie in Geldermalsen: Lucien Nenren (lucien.staarink@gmail.com)

Zen meditatie Zen Spirit

Agenda

Activiteiten tweede helft 2020

ZomerAvondZen Arnhem in juli en augustus

Vanaf 1 juli tot eind augustus kunnen leden van de Arnhemse sangha elke woensdagavond van 20 – 21 uur lekker twee periodes buiten mediteren olv Adriaan Post. Adriaan: “Ik zit er zonder meer en vind het heel fijn wanneer mensen aansluiten. Alleen wanneer het echt regent, gaat het niet door.” Zorg zelf voor je eigen meditatie spullen en voldoende warme kleding. Mocht het bij slecht weer (harde regen, onweer) niet doorgaan, dan wordt dit uiterlijk op de dag zelf om 18:00 uur op de Facebook pagina van Zen Spirit gecommuniceerd. Uiteraard houden we rekening met de huidige en eventuele toekomstige Corona maatregelen.

Locatie
Park Zypendaal, op het grote grasveld tussen Huis Zypendaal en de rode beuken.
Adres Huis Zypendaal
Zijpendaalseweg 44.  Parkeren kan bij De Gulden Bodem, zie plattegrond.
Tijden
elke woensdag in juli en augustus van 20 – 21 uur
Kosten
geen

Zenmeditatie Arnhem woensdag 2 september t/m 16 december 

Vanaf 2 september starten we weer met de zenmeditatie op woensdagavond in Arnhem t/m 16 december. Er is geen zen op 21 oktober.
Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Om de nodige afstand te kunnen houden i.v.m. het Covid-19 virus zijn er voorlopig de volgende aanpassingen:
– We gaan in twee groepen mediteren: een van 18.30 uur – 20.00 uur en de tweede groep van 20.30 – 22.00, met maximaal 15 mensen per groep. Er is dan ook voldoende ruimte om te komen en te gaan zonder te dicht op elkaar te komen.
– Het thee drinken laten we voorlopig achterwege vanwege de beperkte ruimte. Als je nog met iemand wilt napraten kan je dat buiten doen en bijvoorbeeld een ommetje maken.
– Bij klachten of als er iemand in je naaste omgeving besmet is, blijf je uiteraard thuis!
– Opgelet: Vanwege de indeling in twee groepen moet iedereen die mee wil doen zich dit keer via het inschrijfformulier aanmelden!

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharma talks.
De doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring.
Voor mensen met weinig meditatie-ervaring is elke eerste woensdag van de maand instructie mogelijk. Wil je daar gebruik van maken, stuur dan tijdig een e-mail naar Lucien Nenren:  arnhem-nijmegen@zenspirit.nl. Bij voldoende belangstelling kan een introductiecursus gegeven worden.

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
De Kastanjelaan ligt midden in een woonwijk, waar je betaald kan parkeren (1,75 euro per uur, behalve zondagochtend). Gratis parkeren is maar beperkt mogelijk en kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum (‘s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan. Zie verder:  https://www.prettigparkeren.nl/kaart/#!Arnhem

Kosten
€ 125 standaard bedrag voor 15 x + € 25 gift voor solidariteitsfonds
€ 100 standaard bedrag voor 15 x
€ 75 voor 8 x of reductie bedrag 15 x (reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen)
Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5 (graag in envelop met daarop je naam)

Betaling
Graag overmaken op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Arnhem Najaar 2020

Info
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave 

Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg Een losse keer ter kennismaking: € 10 / reductie € 5.


‘Leven met Sterven’ deel II, 5 & 6 september, Rotterdam

‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?

Tijdens het eerste weekend ‘Leven met Sterven’ op 13 en 14 april 2019 in de zendo van Kanzeon Zen Centrum Rotterdam met Irène Bakker Sensei werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven.
Ontkenning van onze eindigheid levert niet minder angst op, integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en te genieten. Accepteren van de eindigheid van ons leven is niets anders dan het accepteren van het leven zelf!

Om een vriend te kunnen zijn voor iemand die gaat sterven is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid. Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ (Deel I) met Irène is deelgenomen. Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basis training elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène: 06-10510433.

In deze vervolg workshop ‘Leven met Sterven’ zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet, overmand door onze eigen angsten of emoties, terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor ‘Leven met Sterven’ deel II is dan ook: ‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?’

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’.

Foto: Marianne Kakuon

Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden.

Irène Sensei gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie Zen Spirit.nl voor de pagina’s ‘Leven met Sterven’ en bij ‘Literatuur & meer’.  

Aanbevolen literatuur:
Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde.
Boeddhistische lessen over het leven en de dood.”
Asoka / Milinda, 2014
Christine Longaker: “Het licht van afscheid.
 Hoop vinden in leven en sterven.”
Forum, 2004
Frank Ostaseski: “De vijf inzichten”
Bruna, 2017

Locatie
Kanzeon Zen Centrum Rotterdam
Noordsingel 168,  3032 BK Rotterdam

Datum en tijden
5 september: 10.30 – 17.00 uur
6 september: 10.00 – ca. 16.00 uur

Kosten
Standaard € 125 of reductie € 90

Informatie, opgave en betaling
ga naar website: www.zenrotterdam.nl 

‘Eindeloze geest, grenzeloos hart’, 18 september, 30Now

Een geleide meditatie, waarbij we geleidelijk ons hart en onze geest steeds verder kunnen openen naar een perspectief dat alles omvat en niet buitensluit. “Zen is life. All of it. Nothing excluded”  (Maezumi Roshi)
Zie: 30Now.nl

Sesshin ‘This is it’, 3 – 8 & 3 – 4 oktober, Loenen

This way won’t do
That way won’t do.
Not this way won’t do
Not that way won’t do.
Help!
(Koan uit ‘The book of householder koans’)

Omdat de accommodatie in de Pauenhof onvoldoende bleek in tijden van Corona kan de geplande jaarlijkse sesshin daar helaas niet doorgaan. Intussen hebben we een goed en ‘Corona-proof’ alternatief gevonden, namelijk Conferentiecentrum Bosoord / Maitreya Instituut in Loenen. Alle maatregelen zijn genomen om daar veilig te kunnen verblijven en van iedereen wordt verwacht zich ook ‘zorg’-vuldig aan de afgesproken regels houden. Een goede oefening in aandachtig zijn!

Behalve aan de hele sesshin is het intussen ook mogelijk om alleen het weekend deel te nemen. De verblijfskosten zijn binnenkort bekend. De kosten voor deelname en zaalhuur zijn € 85 of € 60 bij recuctie. Je kunt je opgeven middels het inschrijfformulier (onderaan bij het kopje ‘Opgave’).

Een sesshin is een intensieve retraite, die in stilte verloopt. Het is een unieke gelegenheid je zenbeoefening te verdiepen en in de stilte echt met jezelf te zijn en tevens de verbondenheid met anderen te ervaren.
Behalve zit- en loopmeditatie zijn er dharma talks rond het thema ‘This is it!’ en is er de mogelijkheid voor persoonlijke gesprekken (daisan) met Irène Kaigetsu Sensei of Annetje Jikai Brunner. Ook lopen we in stilte in het bos en doen we – als het weer het toelaat – buiten eenvoudige yoga oefeningen.

Praktisch
Iedereen slaapt in een-persoonskamer en alle noodzakelijke veiligheids- maatregelen zijn goed geregeld

Locatie
Conferentiecentrum Bosoord/Maitreya, Hoofdweg 109,7371 GE Loenen (Gld) http://www.bosoord.nl; 055-505 0908

Tijden
Zaterdag 3 oktober 11 uur (aankomst vanaf 9.30 uur) tot donderdag 8 oktober 4 uur

Kosten en betaling
Voor verblijf en catering: € 514 bij aankomst per pin betalen aan Bosoord
Voor sesshin en zaalhuur: € 240; bij reductie: € 185 voor 15 september te betalen op NL49 ASNB 0707 0999 19 ten name van IVM Bakker met vermelding: Sesshin Loenen okt.

Voor deelname alleen het weekend 3 – 4 oktober
Voor verblijf en catering €… bij aankomst per pin betalen aan Bosoord.

Voor sesshin en zaalhuur: € 85; bij reductie € 60 voor 15 september te betalen op NL49 ASNB 0707 0999 19 ten name van IVM Bakker met vermelding: Sesshin Loenen okt 

Opgave

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)


‘Listening to the cries of the world’, 7 november, Live in Nijmegen en online.
Op initiatief van Christel Kroezen en de Zen Peacemakers Lage Landen zal Irène Sensei op 7 november een middag leiden om stil te staan bij het vele dat nu in de wereld gebeurt en hoe we ons daartoe verhouden.

Zaterdag 7 november van 13.00 – 16.00 uur onder leiding van Zen Peacemakers Spiritholder: Irène Kaigetsu Kyojo Bakker 
Live (bij voldoende deelnemers, locatie Nijmegen) en via Zoom.
Opgave via registratie@zenpeacemakers.nl (geef je gauw op en laat daarbij je voorkeur voor live of Zoom weten (live plek op volgorde van aanmelding)

In de afgelopen nieuwsbrief van de Zenpeacemakers Lage Landen is er opgeroepen tot een bijeenkomst over het omgaan met de wanhoop in de wereld van dit moment. 
Christel schreef: ’Kanzeon zou wel weten wat ze zou moeten doen, maar ik niet.’ En velen van ons niet. We horen de stemmen, het huilen en schreeuwen van de wereld. Het is het appèl wat ons hart doet versnellen en de onmacht die meer pijn lijkt te veroorzaken.

De bijeenkomst is voor iedereen die zich aangesproken voelt. En is zowel live als online gratis of op dana basis (live) toegankelijk. Sensei Irène Bakker zal de middag leiden. 

Het is een mooi programma geworden, waarbij we gaan luisteren naar elkaar via een open council circle en naar de wijsheid van onze innerlijke stemmen via de Big Mind- Big Heart methode. We zullen ons laten inspireren en aan het einde van de middag van elkaar horen wat Kanzeon ons intussen heeft ingefluisterd. Waarop we de wereld weer in kunnen met gevende handen.


Ter voorbereiding op de middag wordt het bekijken van het programma: ‘Kan ik de wereld veranderen?’, van harte aanbevolen.

‘Leven met Sterven’ deel I, 13 – 15 november, De Weyst, Handel (wachtlijst)

“Wat is onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en dood? Hoe kunnen we werkelijk aanwezig zijn voor iemand die gaat sterven?”
Deze vragen zullen staan centraal tijdens de workshop ‘Leven met Sterven’ deel I.

(Foto: Rengetsu)

We weten maar een ding echt zeker: ieder van ons zal ooit sterven.En daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Geconfronteerd met onze eigen vergankelijkheid of met de dood van dierbaren weten we ons vaak ‘geen raad’.
Ontkenning van onze eindigheid levert echter niet minder angst op. Integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het is meer te waarderen en ‘ten volle’ te Leven! Het accepteren van de eindigheid van het leven is niets anders dan het accepteren van ons leven zelf!

En als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet ‘overmand door onze eigen angsten’ terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dan, tot vriend zijn. Onze eigen angst of de moeite die we zelf hebben om los te laten kan daarbij in de weg staan. Hoe kunnen we er echt zijn voor iemand die zijn of haar dood nadert?

Dat is het thema voor “Leven met Sterven’ deel 2. Dat weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan deze basis workshop ‘Leven met Sterven’ deel I met Irène Sensei is deelgenomen. Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basis training elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène Sensei.

Aanbevolen literatuur (zie ook: Literatuur & meer op deze website) 
Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde.
Boeddhistische lessen over het leven en de dood.”
Asoka / Milinda, 2014
Christine Longaker: “Het licht van afscheid.
 Hoop vinden in leven en sterven.”
Forum, 2004
Frank Ostaseski: “De vijf inzichten”
Bruna, 2017 (“The five invitations”)

Locatie 
De Weyst, Pater Petrusstraat 21, 5423 SV Handel (tussen Uden en Gemert)
www.deweyst.nl

Tijden
Vrijdagavond 19.30 uur (aankomst vanaf 19 uur) – zondagmiddag 15.30 uur

Kosten
€ 120 voor het hele weekend en € 70 bij reductie. 
Dit graag overmaken op NL49ASNB 0707 0999 19 tnv IVM Bakker met vermelding ‘Leven met Sterven, Deel I’ 

Verblijfskosten
De totale verblijfskosten zijn € 140 en die betaal je per bank rechtstreeks aan Gemeenschap de Weyst NL13 INGB 0001383200 o.v.v. ‘Leven met Sterven, nov’ 
Er zijn in principe voldoende kamers om iedereen een 1-persoonskamer te geven! 
Beddengoed en handdoeken moet je zelf meebrengen.

Opgave voor de wachtlijst

(Let op: correspondentie verloopt via email)
Op welk telefoonnummer ben je bereikbaar
Als ik mee kan doen stort ik het aangevinkte bedrag op NL49ASNB 0707 0999 19 tnv IVM Bakker ovv 'Leven met Sterven, Deel I, nov 2020
De totale verblijfskosten zijn € 140 euro en die betaal je per ommegaande na bevestiging van deelname per bank rechtstreeks aan Gemeenschap de Weyst NL13 INGB 0001383200 o.v.v. 'Leven met Sterven, nov 20'
Je krijgt de lijst toegestuurd als je de mogelijkheden wilt onderzoeken om veilig samen te reizen.
Tot 4 weken vóór aanvang van de sesshin kan je kosteloos annuleren. 
Daarna ben je 50% van de kosten voor deelname aan de workshop verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt, hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Zen Zondag met Jukai ceremonie, 29 november, Groningen

De weekend retraite die gepland was van 13 – 15 maart, was verzet naar 27 – 29 november, maar ook dit kan helaas niet doorgaan.
Op 29 november zal er wel een ZenZondag zijn met Jukai ceremonie. Vanwege de Corona situatie kunnen daar maar 15 mensen aan meedoen en je kan je daar dan ook niet meer voor opgeven.
Je kan wel via Zoom het grootste deel van de dag meedoen en zo ook de mensen die Jukai zullen ontvangen ondersteunen. De link zal tzt worden gemaild naar alle Zen Spirit groepen. Als je daar geen lid van bent kan je Henny Rengetsu vragen om jou ook de link te mailen: secr@zenspirit.nl
Als je al betaald had zal het bedrag binnenkort worden geretourneerd.

Deze ZenZondag wordt afgesloten met een Jukai ceremonie. Dit is een plechtigheid waarin een paar mensen temidden van de ‘elders’ van de sangha (en voor elk van hen ditmaal slechts een gast) hun intentie zullen uitspreken om integer te willen leven en boeddhist te worden. Zij ontvangen (= ‘ju’) tijdens deze ceremonie de leefregels van de Boeddha (= ‘kai’) en ook een boeddhistische naam. Het is een mooie en feestelijke openbare gebeurtenis, die ook gestreamd zal worden!

Vragen om deze dag bij stil te staan zijn: Hoe laten wij de beoefening van zenmeditatie doorwerken in de manier waarop we ons alledaagse leven leven? Wat drijft ons denken, spreken en doen? Wat voor mens wil je zijn? Hoe verhouden wij ons tot onszelf, de ‘ander’, de wereld en wat er nu allemaal gebeurt?
Ook besteden we aandacht aan de precepts, de boeddhistische leefintenties. De Boeddha was geen boeddhist. Hij heeft wel aanbevelingen gegeven voor ons ‘doen en laten’, die ons kunnen helpen om verantwoordelijk en integer te leven.

Foto: Marianne Kakuon

Locatie
Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, 9727 HG Groningen

Kosten
€ 25
€ 15 bij reductie

Tijden
Zondag: 10.00 uur – ca 16.30 uur

Toezending Zoom link
berichtje naar secr@zenspirit.nl

Geleide online meditatie ‘This is it!’ voor mensen in de zorg, 1 december

Vanuit ‘BFC Compassionate Care & Mindful Medicine’ wordt elke dag een geleide meditatie aangeboden voor mensen die in de zorg werken met als motto: “Kalmte, focus en compassie te midden van alles wat speelt”

Irène Sensei zal voor dat platform zowel op dinsdag 1 december als op dinsdag 19 januari 2021 om 20 uur een geleide meditatie verzorgen.

Citaat van hun website:
Werk jij in de zorg en heb jij behoefte aan het ontwikkelen van innerlijke kalmte, focus en compassie voor meer veerkracht en balans in het midden van alles wat speelt? 
Wil jij graag meer regelmaat brengen in je meditatiebeoefening en heb je behoefte aan een steuntje in de rug met dagelijks aanbod?
Wil jij in verbinding zijn met professionals uit de gezondheidszorg die aandacht en compassie ook de basis van hun werk vinden?
Wil jij geïnspireerd en begeleid worden door zeer gerenommeerde internationale leraren op het gebied van mindfulness & compassie in de Zorg?
Heb je behoefte aan momenten van verstilling, contemplatie en beoefening van mindfulness?
Dan kan je lid worden van de Internationale Compassie Community.


Activiteiten 2021

Geleide online meditatie voor mensen in de zorg, 19 januari 2021

Vanuit ‘BFC Compassionate Care & Mindful Medicine’ wordt elke dag een geleide meditatie aangeboden voor mensen die in de zorg werken met als motto: “Kalmte, focus en compassie te midden van alles wat speelt”

Irène Sensei zal voor dat platform zowel op dinsdag 1 december als op dinsdag 19 januari 2021 om 20 uur een geleide meditatie verzorgen.

Citaat van hun website:
Werk jij in de zorg en heb jij behoefte aan het ontwikkelen van innerlijke kalmte, focus en compassie voor meer veerkracht en balans in het midden van alles wat speelt? 
Wil jij graag meer regelmaat brengen in je meditatiebeoefening en heb je behoefte aan een steuntje in de rug met dagelijks aanbod?
Wil jij in verbinding zijn met professionals uit de gezondheidszorg die aandacht en compassie ook de basis van hun werk vinden?
Wil jij geïnspireerd en begeleid worden door zeer gerenommeerde internationale leraren op het gebied van mindfulness & compassie in de Zorg?
Heb je behoefte aan momenten van verstilling, contemplatie en beoefening van mindfulness?
Dan kan je lid worden van de Internationale Compassie Community.

‘Upaya Socially Engaged Buddhist Training’, 4 februari 2021 – 3 februari 2022 

“Engaged Buddhism is defined and unified by the intention to apply the values and teachings of Buddhism to the problems of society in a nonviolent way, motivated by concern for the welfare of others, and as an expression of one’s own practice of the Buddhist Way.” (Sallie King)

This training ‘Engaged Buddhism’ with Roshi Joan Halifax and remarkable faculty includes 18 special programs plus 6 collegial community meetings. 
Roshi Joan heeft gevraagd of Irène Kaigetsu Bakker de community meetings wil leiden voor deelnemers uit Europa en mentor wil zijn. 

Upaya Zen Center is well known throughout the world for its commitment to socially engaged Buddhism, which is based on the realization of the interdependence of all of life and the great vows of the Bodhisattvas. As well, Upaya has long been involved with the integration of contemplative practice and Buddhist ethics with systems theory and social psychology to serve as a base for direct work and education in social and environmental service and justice.
Because of the profound suffering of marginalized and displaced peoples and the direct and indirect consequences of the global pandemic, political corruption, and the tragic effects of the climate catastrophe, Upaya will to offer an intensive year-long online program for individuals all over the world who wish to train in socially engaged Buddhism as a path of action. This new and powerful program applies Buddhist practices, philosophy, and precepts to suffering related to personal, social, environmental, political, and economic suffering and how Buddhism offers unique and powerful skillful means toward social action and personal transformation.

The program content includes 18 special session lasting one and a half hours led by unique faculty. Plus six collegial community meetings and includes three hours a month of learning contact, plus special projects and additional programs.

Areas covered are:

 • Introduction to Historical and Contemporary Engaged Buddhism
 • Communication: Deep Listening
 • Contemplative Practice as a Foundation for Engaged Buddhism
 • Three Tenets, Precepts, and Nonviolence
 • Four Noble Truths as a Tool of Analysis and Action
 • Systems Perspective on Engaged Buddhism
 • Bodhisattva’s Path in the Modern World: The Paramitas
 • Edge States and Compassion
 • Moral Resilience and Moral Character
 • G.R.A.C.E. Teachable Training (attended independently)
 • Justice and Engaged Buddhism
 • Peacemaking and Social Engagement
 • Politics and Engaged Buddhism
 • Environment and Engaged Buddhism
 • Race and Engaged Buddhism
 • Gender and Engaged Buddhism
 • Movement Building
 • Going Forth

Program structure:

 • Participants meet online twice a month, over the course of the year.
 • Participants attend one Upaya online intensive related to the training, apart from the required programs.
 • Participants meet in guided collegial groups to explore learning and application of insights from the training and to build community.
 • Participants engage in a social service or social action project and present this project to their collegial group near the completion of the training program.
 • Participants write a summary paper of no more than ten pages which explores how one has applied the teachings from the program in service to others.

Certification is granted to those who have attended the full training program and meet the program requirements.
Scholarship money is available for those who cannot afford full payment.

The world needs people like you who have the skills to engage in processes of social transformation. We urge you to join this remarkable program. You may register here.
For more information contact our registrar@upaya.org.

 

Weekend sesshin 12 – 14 maart, Denekamp
Deze 3-daagse zen retraite vindt plaats in het pas verbouwde Franciscushuis in Denekamp.
Aankomst 12 maart vanaf 3 uur.
Meer info en inschrijfformulier volgt.
Training ‘Existentiële zorg in de oncologie’, 23 – 25 april 2021 , Hof van Kairos, Winterswijk.
“Het lichaam echt bewonen, met een zachte ontvankelijke voorkant en een sterke flexibele achterkant.
Dit stelt ons in staat om met een open hart en een heldere geest langdurig zorg te kunnen bieden. Van mens tot mens!”
(Irène Sensei)

Een training voor mensen die binnen de oncologie werkzaam zijn en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarbij steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’.

De diagnose kanker heeft een grote impact op mensen. Men wordt geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en met een verwond lichaam. Op velerlei gebied kantelt en verandert het leven: met recht een existentiële crisis voor alle betrokkenen. Ook als zorgverlener word je daardoor zelf geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarin ervaren worden. Hoe ga je daar mee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid?
Tijdens deze dagen is er aandacht voor de therapeutische relatie die ruimte durft te laten voor vragen die de grond van het leven raken en vaak niet ‘oplosbaar’ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wilt verlichten! Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een grondhouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.

Deze training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van ons vraagt.
Mede met behulp van het door Dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model, zullen we oefenen om vanuit innerlijke kracht, een helder hoofd en een open hart werkelijk nabij te zijn.

Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?

Daarnaast is er ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer ‘op adem te komen’.

Onze intentie is dat deze dagen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin/Zin dit belangrijke werk te doen.

Ervaringen van deelnemers

‘…De fijngevoelige afwisseling van meditatie, ervarings-gerichte oefeningen, wandelingen in de prachtige natuur en de praktische handvatten voor betrokken (zelf-)zorg hebben mij innerlijk verfrist en verrijkt’.

’…Ik heb de training als weldadig ervaren. Er was een goede balans tussen boeiende nieuwe oefeningen om in het werk te gebruiken en aandacht voor zelfzorg als werker in de oncologie. De training heeft een effect op mij dat langer duurt dan de dagen op de Hof van Kairos. De liefdevolle zorg en het echt sublieme eten maakt het tot een ervaring die ik al mijn collega’s gun.’

Locatie
Hof van Kairos:  www.hofvankairos.nl

Data
23 – 25 april 2021
Mocht deze training vanwege Covid-19 niet door kunnen gaan, dan is de alternatieve datum: 23 – 25 april 2021

Kosten

€ 395 (particulieren)
€ 575 (wanneer de werkgever betaalt)

bedragen zijn inclusief verblijf

Opgave & informatie

(maximaal 15 deelnemers)
Ria Hengeveld,
info@hofvankairos.nl,
0543-563763

Zen4daagse ‘Big Mind-Big Heart-Big Belly’, 13 – 16 mei 2021 (Hemelvaart), Terschelling

 The Big Mind process allows the ego to step aside and relinquish its control without fear. Then our intrinsic wisdom and compassion can be manifested.” 
(Genpo Merzel)

Deelnemers die zich ingeschreven hebben krijgen bericht van de Folkshegskoalle.

Zowel zee, strand, bossen als duinen nodigen ons uit in dit landschap op te gaan, ons te be-‘zinnen’ en van daar uit vreugdevol aanwezig te zijn: hier, nu. Tijdens deze zenretraite op Terschelling kunnen we ons even ‘terugtrekken’ uit het alledaagse drukke leven en weer nieuwe energie opdoen.  Zitten – Zien – Zijn!

wandelen tijdens Zen VierdaagseOok bij deze Zen-Vierdaagse ligt de nadruk op samen in stilte mediteren en lopen in de natuur. Daarnaast zijn er ook Big Mind-Big Heart sessies: een door Genpo Merzel ontwikkelde methode die gebaseerd is op Voice Dialogue. 
We werken daarbij met onze ‘innerlijke stemmen’, inclusief die aspecten van onszelf waar we nu niet zo blij mee zijn. Het is een simpele, doeltreffende en speelse methode die ons meer zicht kan geven op wie we ten diepste al zijn, te zien wat we doen en wat anders kan, bijvoorbeeld leren te switchen van een krampachtig en angstig ego naar een gezond, volwassen ego. 

Laat je verrassen en leer hoe je dit ‘Mensch-zijn’ helemaal kan omarmen. Stevig aanwezig in het lichaam (‘Big Belly’) kan je je grenzeloze hart en oneindig heldere geest ervaren!

Irène Sensei geeft ruim 15 jaar meerdere retraites per jaar op de VolksHogeschool, waar altijd veel belangstelling voor is. Wacht dus niet te lang met opgeven.
Met Pinksteren van 21 – 24  mei geeft Irène op de VolksHogeschool de workshop “De Kracht van Vergeving”.
 

Locatie
Volkshogeschool Schylgeralân, Hoorn, Terschelling

Kosten
€ 399 op basis van volpension

Data

21 mei 16.00 uur (aankomst vanaf 15.00 uur) tot en met 24 mei ca. 13.00 uur

Opgave en praktische informatie

Folkshegeskoalle

Inhoudelijke informatie
0481-451792 Irène Bakker 

 

‘De Kracht van Vergeving’, 21 – 24 mei 2021 (Pinksteren), Terschelling

“Wie niet kan vergeven, sluit zijn hart” Inyat Khan

In verband met de maatregelen tegen het corona virus is de ‘De kracht van vergeving’ verplaatst van 2020 naar 2021.
Deelnemers die zich ingeschreven hebben krijgen bericht van de Folkshegskoalle.

Tijdens deze dagen met zenleraar en systeemtherapeut Irène Bakker kunnen we ervaren dat vergeving werkelijk een kracht is, die ons hart weer kan openen. En daardoor bevrijden we in de eerste plaats onszelf! 

Iemand anders of jezelf vergeven is niet makkelijk en vraagt tijd en moed. Je kunt niet vergeven totdat je dat wilt. En alleen jij weet of en wanneer je kunt vergeven. Dat moet een persoonlijke keus zijn die in vrijheid is genomen. Ook om vergeving kunnen vragen is een proces dat veel kanten heeft.

Foto: Marianne Kakuon
Foto: Marianne Kakuon

Vergeven is niet het ontkennen, maar juist erkennen wat is gebeurd en daardoor het ‘verhaal’ en de pijn achter je te kunnen laten.

Verzoening met wat is geweest verzacht de pijn die we vaak al lang met ons meedragen. Zowel vergeven als vergeving krijgen werkt bevrijdend. Het helpt om weer anders in het leven te gaan staan, los van bitterheid of wrok.

Naast o.a. (schrijf)oefeningen en geleide meditaties zullen we mediteren en in stilte wandelen in de prachtige natuur van Terschelling. De periodes van stilte hebben een heilzaam effect op een proces van loslaten en opnieuw beginnen, met een geopend hart!

Irène Sensei geeft al ruim 15 jaar meerdere retraites per jaar op de VolksHogeschool, waar altijd veel belangstelling voor is. Wacht dus niet te lang met opgeven.
Met Hemelvaart van 13 – 16 mei geeft Irène op de VolksHogeschool de Zen4daagse ‘Big Mind-Big Heart-Big Belly’

Locatie
Volkshogeschool Schylgeralân, Hoorn, Terschelling 

Kosten
€ 399 op basis van volpension

Data
21 mei 16.00 uur (aankomst vanaf 15.00 uur) tot en met 24 mei ca. 13.00 uur

Opgave en praktische informatie
Folkshegeskoalle

Inhoudelijke informatie
0481-451792 Irène Bakker

 

Gassho, foto Rengetsu

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Zen Spirit

Kalligrafie logo Kazuaki Tanahashi
Webdesign Dai Dai Design
Fotografie Kusters Fotografie en Zen Spirit

Copyright 2020 Zen Spirit ©