Skip to main content

Agenda

2024

Online ochtend zazen, maandag t/m vrijdag van 7 – 8 uur

De Zen Spirit online ochtend zazen van maandag t/m vrijdag van 7 – 8 uur.

Het blijkt een hele fijne verbindende manier te zijn om de dag mee te beginnen samen met anderen, ongeacht de fysieke afstand. Je kunt dagelijks meedoen, regelmatig of af en toe. Alles is goed. 
Ieder komt en gaat in stilte.  Er is dus geen begeleiding met woorden. Twee periodes stille zitmeditatie (zazen) afgewisseld met langzame loopmeditatie (kinhin).
Van maandag t/m donderdag wordt afsluitend de Hartsoetra in het sino Japans gezongen. En op vrijdag wordt geëindigd met de Metta chant: het lied van liefdevolle vriendelijkheid, waarmee we goede wensen schenken aan onszelf en de wereld om ons heen.

Nanshin & SenseiAnnetje Jikai BrunnerAnnetje Jikai Brunner Sensei (Zen Spirit Groningen) en Elly Nanshin Kluytmans (Zen Spirit Rosmalen) hosten deze online bijeenkomsten. Kees Sōshin Hagenaar van de Arnhemse sangha vervangt hen zonodig.
Als je niet eerder hebt meegedaan kan je bij hen de Zoomlink opvragen. Verder is aan- of afmelden niet nodig.

Locatie: online, na eerste aanmelding ontvang je een Zoom link

Data & tijden: elke werkdag van 7.00 – 8.00 uur.
Kosten: deelname is gratis
Aanmelden en informatie: Annetje Jikai info@dewerkschuur.nl
of Elly Nanshin zenrosmalen@hotmail.com

Zen Spirit Leesgroep ’The work that reconnects’ (Joanna Macy)

Voor de leesgroep ’The work that reconnects’ (het werk van Joanna Macy) kan je contact opnemen met Bernadette Janssen: bmjanssen81@kpnmail.nl

Etty Hillesums ‘Wijsheid en mededogen’, 7 januari 2024, Online bij 30Now 
Sangha Live met Irène Kaigetsu Bakker: ‘Etty Hillesums wijsheid en mededogen’

Etty Hillesum maakte als jonge vrouw een bijzondere spirituele ontwikkeling door vlak vóór en tijdens de 2e wereldoorlog, totdat zij in 1943 in Auschwitz op 29-jarige leeftijd vermoord werd.
Notities uit haar dagboeken werden in 1981 verzameld in het boek ‘Het verstoorde leven’. Etty weigerde mensen als vijand te zien en wilde vooral liefde toevoegen aan een wereld vol ellende en onrechtvaardigheid. Hoe actueel in onze tijd!

Haar geboortehuis Middelburg is sinds 2020 een museum. Zie: https://ettyhillesumhuis.nl/bezoeken. In Deventer is ook een mooi museum aan haar leven gewijd (https://ettyhillesumcentrum.nl). Voor het 25 -jarig bestaan heeft het Etty Hillesum Centrum een kaartenbox uitgegeven met citaten van Etty Hillesum. De Israëlische Emma Sham-Ba en Palestijnse Dina Awward-Srour gebruiken deze citaten al jaren voor hun vredesprojecten in het Midden-Oosten.

Behalve het boek ‘Het verstoorde leven’ is ook het boek ‘Veel mooie woorden’ (oa over haar boekje ‘Levenskunst’) een aanrader.
Zie ook deze documentairehttps://npo.nl/start/serie/de-boeddhistische-blik/seizoen-16/het-denkende-hart-van-etty-hillesum/afspelen

Op deze avond zullen we met elkaar stilstaan bij het leven van Etty Hillesum. We contempleren op enkele van haar citaten en we bezinnen ons op wat de wijsheid en het mededogen van Etty Hillesum in deze tijd voor ieder van ons kunnen betekenen. Voor een deel gebeurt dit in kleine groepjes in breakout rooms. (Mocht je liever niet deelnemen aan een breakout room, dan kan je intussen individueel een schrijfopdracht doen).

 Praktisch:
Online avond met Irène Kaigetsu Bakker via Zoom Meetings (waarbij ook de deelnemers zichtbaar zijn). De workshop wordt niet opgenomen
Datum en tijd: Zondag 7 januari 2024 van 20 – 21.15 uur (uiterlijk 21.30 uur)
Kosten: Geen. Donatie voor 30Now wordt op prijs gesteld
Link voor deelname klik hier

Zenmeditatie Arnhem voorjaar 10 januari t/m 26 juni 2024

Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.
Het programma verschilt per week: De ene week is er eerst een zitperiode, gevolgd door dharmales en eindigend met zitmeditatie. De andere week zijn er drie zitperiodes, afgewisseld met loopmeditatie. Op die avond is er ook gelegenheid voor een kort persoonlijk gesprek met Irène Sensei als ondersteuning van je zenbeoefening.

In principe is er elke laatste woensdag van de maand een service (boeddhistische dienst met soetra zingen).

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharmalessen en de persoonlijke begeleiding. 

Deze doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring. 

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie:
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
In deze woonwijk geldt betaald parkeren. Gratis parkeren kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum (‘s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan.

Datum en tijden 10 januari t/m 26 juni 2024.
Woensdag van 19.30 – 21.30 uur
Geen zen op 14 februari, 10 april & 8 mei.
Totaal 22 x.

Kosten (incl.21% BTW)
€ 140 standaard bedrag voor 22x
€ 80 voor 10x  of reductie 
Reductie in overleg
Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Betaling
Graag op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit met vermelding: Zen Arnhem jan-juni 2024

Info
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot de eerste meditatiebijeenkomst van het seizoen. Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave (voor deze serie kun je je niet meer opgeven, inschrijven voor het najaar is wel mogelijk: zie Zen meditatie Arnhem sept-dec 2024)

‘Leven met Sterven’, 1 – 27 februari 2024, online bij 30Now

De online cursus ‘Leven met Sterven’ deel 1 wordt voor de vierde keer bij het online platform 30Now gegeven.
Blijkbaar voorziet deze cursus in een grote behoefte, want zowel in februari 2021 als in januari 2022 én 2023 waren er heel veel deelnemers. En de reacties waren unaniem enthousiast.
Een fragment van deze cursus is te beluisteren als podcast: https://www.30now.nl/podcast/mindfulness-boeddhisme/92090/

Op elke donderdag in februari krijg je toegang tot een nieuwe (vooraf opgenomen) lezing, een geleide meditatie, citaten en oefeningen. Elke dinsdagavond daaropvolgend is er een live online bijeenkomst rond het thema van die week (dinsdag 6, 13, 20 en 27 februari).
Zie voor uitgebreide informatie en aanmelden: https://www.30now.nl/leven-met-sterven/

Deel 2 van ‘Leven met Sterven’ wordt alleen op locatie gegeven, namelijk van 25 – 27 oktober in De Poort in Groesbeek met een kleinere groep.

Ook de workshop ‘De Kracht van Vergeving en Verzoening’ van 7 – 10 maart 2024 sluit mooi aan op deze cursus ‘Leven met Sterven’.

Zen Spirit studiegroep ‘Het verborgen licht’ vanaf 5 februari 2024

De maandelijkse online studiegroep over koans uit ‘Het Verborgen Licht’ olv Els Nyozen Vegter van de Arnhemse Sangha gaat in februari weer verder. 
Een week van tevoren maakt Els bekend welke van de koans uit het boek ‘Het Verborgen Licht’ centraal zal staan.
Tijdens de bijeenkomst zullen we onder meer zitten met deze koan, en onze ervaring met de koan verdiepen door na contemplatie in stilte vrij en aandachtig te schrijven wat in ons opkomt.
Daarna is er gelegenheid om in kleine groepjes via break-out rooms onze ervaringen met elkaar te delen, waarna een gezamenlijke afsluiting volgt.
Zo kunnen we met elkaar ontdekken wat deze prachtige koans nu nog kunnen betekenen voor onze dagelijkse levens en leren we daarnaast elkaar nog beter kennen. 

Deelname
Deelname is kosteloos en staat open voor alle belangstellenden.
Er is geen kennis of ervaring met koans nodig. Je kunt per keer bekijken of je mee wil doen. 
Het is handig om het boek ‘Het verborgen licht’ / ‘The Hidden Lamp’ van Florence Caplow en Susan Moon aan te schaffen of te lenen zodat je wat kunt meelezen, maar noodzakelijk is het niet.
Er wordt gebruik gemaakt van ZOOM. De link zal Els t.z.t. met de belangstellenden delen.
Aanmelden
Els Nyozen Vegter: elsvegter@gmail.com of WhatsApp 0630493114.
(Je
wordt voornamelijk via e-mail op de hoogte gehouden)
Datum en tijden
5 februari,  4 maart, 15 april en 27 mei
van 20.00 uur tot 21.15 uur (uiterlijk 21.30 uur)

‘De Kracht van Vergeving en Verzoening’, 7 – 10 maart 2024, Denekamp (wachtlijst)
Foto: Marianne Kakuon
Deze workshop stond oorspronkelijk gepland voor 25 – 28 april, maar vindt nu plaats van 7 – 10 maart.

“Wie niet kan vergeven, sluit zijn hart
(Inayat Khan)

Tijdens deze dagen kunnen we ervaren dat vergeving werkelijk een kracht is, die ons hart weer kan openen. En daardoor bevrijden we in de eerste plaats onszelf! 
Iemand anders of jezelf vergeven is niet makkelijk en vraagt tijd en moed. Je kunt niet vergeven totdat je dat wilt. En alleen jij weet of en wanneer je kunt vergeven. Dat moet een persoonlijke keus zijn die in vrijheid is genomen. Ook om vergeving kunnen vragen is een proces dat veel kanten heeft en tijd vraagt.
Vergeven is niet het ontkennen, maar juist erkennen wat is gebeurd en daardoor het ‘verhaal’ en de pijn achter je te kunnen laten.
Verzoening met wat is geweest verzacht de pijn die we vaak al lang met ons meedragen. Zowel vergeven als vergeving krijgen werkt bevrijdend. Het helpt om weer anders in het leven te gaan staan, los van bitterheid of wrok.
Naast o.a. (schrijf)oefeningen en geleide meditaties zullen we mediteren en in stilte wandelen. De periodes van stilte hebben een heilzaam effect op een proces van loslaten en opnieuw beginnen, met een geopend hart!

Reacties van enkele deelnemers:
“Ik heb het weekend als intens en bijzonder mooi ervaren. De groep was intiem, openend, veilig en verbonden. Helend en heel leerzaam”
“Ik wil je nogmaals erg bedanken voor het vergevingsweekend. Ik ben voor mijn gevoel echt een andere weg ingeslagen, en ben nog druk bezig dit te bestendigen en uit te breiden. Ik heb zeker belangstelling als je het nog een keer gaat doen!”
“Door wat je vertelde ontstond bij mij meteen al openheid en het vertrouwen om dit proces aan te gaan, o.a. in de schrijfoefeningen. Al met al vond ik het een boeiende en bevrijdende workshop.”

Locatie: 
Franciscushuis, Gravenallee 30, 7591 PE Denekamp, Tel. 0541-753256
Het verblijf is in mooie 1-persoonskamers met eigen badkamer. Als je een kamer met iemand wilt delen kan je dat op het inschrijfformulier aangeven.

Datum en tijden: 
Donderdag 7 maart start programma 14.30 uur (aankomst vanaf half 2) tot zondag 10 maart 15 uur

Kosten workshop: 
€ 180 of bij reductie: € 100 (inclusief 21% btw)

Verblijfskosten:
 
ca € 268 zowel voor 1-persoonskamer als gedeelde kamer, inclusief beddengoed, handdoeken en toeristenbelasting.

Betaling: 
Het totale bedrag graag voor 5 februari betalen op NL49ASNB0707099919 t.n.v. IVM Bakker, Haalderen, met vermelding: ’Vergeving en Verzoening’. Je hoeft pas in 2024 te betalen.

Annuleringsregeling
Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen € 20 administratiekosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Inschrijving voor de wachtlijst:

(Let op: alle correspondentie verloopt via e-mail)
(Verblijfskosten zijn inclusief beddengoed, handdoeken en toeristenbelasting)
(uiteraard alleen invullen indien van toepassing)

Geleide meditatie: ‘De geest als oceaan’, 26 maart 2024, CCMM

Geleide meditatie: ‘De geest als oceaan’
26 maart, 20.30 uur
https://ccmm.care/meditaties/

Voorjaars sesshin ‘Spirituele vriendschap’, 8 – 12 mei 2024, Belfeld

‘Your presence is a gift’
(Thich Nhat Hanh)

Behalve de sesshin in het najaar is er dit jaar ook een sesshin in het voorjaar.
Deze sesshin stond oorspronkelijk gepland in de Pauenhof, maar kan door onvoorziene omstandigheden daar niet plaatsvinden. Gelukkig hebben we een fijne plek gevonden, namelijk Landgoed De Leonardushoeve.

In oude teksten staat, dat toen Ananda enthousiast tegen de Boeddha zei dat de onderlinge vriendschap die hij ervaarde ‘de helft van het geestelijk leven uitmaakt’, de Boeddha antwoordde: ‘Zeg dat niet Ananda, spirituele vriendschap is in feite het hele geestelijk leven’ (‘the whole of the holy life’).
Als ik terugkijk op de afgelopen 20 jaar van Zen Spirit is het juist deze verbondenheid als spirituele vrienden op het zenpad, die als een rode draad door alle ontmoetingen met zoveel mooie mensen liep en loopt.
We verkennen daarom in deze bijzondere retraite de verschillende aspecten van de betekenis van spirituele vriendschap (in Pali: Kalyãna-mittatã) en het belang van sangha voor onze beoefening.

Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, boeddhistische dienst, samu (werkmeditatie), lichaamswerk en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei, Annetje Jikai Brunner Sensei en dharmaholder Greta Etsudo Antuma. 
Verder is er dagelijks dharmales rond het thema ‘Spirituele vriendschap’ en lopen we in stilte in de natuur.
Aan het einde van de sesshin vieren we dat Zen Spirit Groningen 20 jaar bestaat en Zen Spirit Arnhem inmiddels al 10 jaar!

Verblijf: Landgoed de Leonardushoeve is een mooi gelegen voormalige kloosterboerderij en spirituele woon- werkgemeenschap met grote tuin.
Het verblijf is in principe in 2-persoonskamers op de 1ste of 2e etage. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er enkele 1-persoonskamers beschikbaar (meerprijs wordt later verrekend). De ruime slaapzaaltjes kunnen door 3 of 4 personen gebruikt worden. Douches zijn op de benedenverdieping. Er is geen lift.
Er wordt bij de kamerindeling zoveel als mogelijk rekening gehouden met jouw voorkeur.
De Leonardushoeve heeft geen kampeervergunning, dus verblijf in een tent of camper is niet toegestaan.
Er wordt lekker vegetarisch gekookt, o.a. geïnspireerd door Ayurveda.

Locatie 
Landgoed de Leonardushoeve
, Hoverheideweg 2, Belfeld (bij Venlo)

Datum en tijden
8 mei – 12 mei
Aankomst woensdag 8 mei vanaf 12.15 uur. Lunch om 13 uur en start programma 14.30 uur.
We eindigen met een gezamenlijke lunch op zondag 12 mei.

Kosten
2-persoons kamer: € 485
Bij reductie of slaapzaaltje: € 390
De deelname prijs is inclusief verblijfskosten, beddengoed en BTW
Betaling voldoen vóór 1 april 2024 op NL49ASNB0707099919 t.n.v. I. Bakker – Zen Spirit, met vermelding: Sesshin mei

Annuleren
Tot 4 weken vóór aanvang van de sesshin kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Opgave

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)

Info
Voor verdere inhoudelijke informatie: 06-10510433 of info@zenspirit.nl (Irène Sensei)
Voor praktische info stuur je een e-mail naar Greta Etsudo: g.t.antuma@gmail.com of Ytje Eshin: secr@zenspirit.nl

 ‘Verdiepingsdag’, 2 juni 2024, Zen Peacemakers Lage Landen

Zen Peacemakers Lage Landen is nu al meer dan 10 jaar actief. Er zijn inmiddels meer dan 80 nieuwsbrieven gemaakt met meestal een interview over de activiteiten van een Zenpeacemaker.

Voor de komende tijd zijn er 2 nieuwe activiteiten: een bijeenkomst op 2 juni voor alle van oudsher betrokkenen en een nieuwe internationale studiegroep.
We hebben als Zen Peacemakers Lage Landen de afgelopen 10 jaar gezocht naar de best werkzame vorm en organisatie. We hebben gekozen voor een nieuw format: we zijn een netwerk en we zijn geen sangha. We verkennen de mogelijkheden van dit nieuwe format, bespreken hoe we dat kunnen vormgeven met elkaar, hoe we het kunnen verbreden. Wat zouden we aan activiteiten kunnen organiseren samen, wat is de rol van de spiritholders en de lekenpriester, wat is de rol van de website en de nieuwsbrief. Als we onze bereidheid delen om samen te werken in ons leven en te vieren dat we ZP zijn, dan levert dat veel plezierige samenwerking op.

Het Pad van de Zenpeacemaker, samenkomst 2 juni met Frank de Waele en Irène Bakker.

Op zondag 2 juni zullen we in Utrecht samenkomen en we nodigen alle mensen die betrokken waren in deze afgelopen tijd. We bezinnen ons op wat die 3 tenets betekend hebben en nog betekenen in onze eigen maatschappelijke praktijk.
We willen oude vriendschapsbanden aanhalen en onze inspiratie hernieuwen. We gaan op een fijne manier terugkijken, herinneringen delen, én we vertellen elkaar kort en krachtig hoe wij ZP gestalte geven in ons maatschappelijk leven.

Wanneer: zondag 2 juni van 10.00 – 16.00 uur
Voor wie: mensen die al betrokken zijn of waren bij de ZPPL
Waar: Graalhuis, Nieuwegracht 51 Utrecht
Kosten: € 25,00 en voor wie meer kan geven – graag!
Meebrengen: lunch om samen te delen (drank en fruit is aanwezig)
Aanmelding: registratie@zenpeacemakers.nl

‘Leven is ook Sterven’, 10 juni 2024, Webinar ‘Compassionate Care and Mindful Medicine’

‘Hoe langer ik leef, hoe korter het duurt’ (Jules Deelder)
Voor zorgprofessionals, mantelzorgers en iedereen die ooit zal sterven

Ook al weten we allemaal dat sterven onvermijdelijk bij dit leven hoort, toch zijn veel mensen ‘als de dood voor de dood’.  We denken niet graag aan onze enige zekerheid, namelijk: dat ieder van ons en ook onze dierbaren eens zullen sterven. 

Zeker als zorgprofessional wordt je vaker met de realiteit van sterfelijkheid geconfronteerd, en ieder van ons heeft ooit iemand verloren en zal ooit nog iemand verliezen. Het sterven van de ander zullen de meesten van ons vaker meemaken. Het sterven van onszelf echter maar één keer – althans in dit leven.Het feit dat ook wij ooit afscheid moeten nemen van alles wat ons dierbaar is, schuiven we echter liever voor ons uit of duwen we weg uit ons bewustzijn. 

Maar kan juist het besef dat dit leven zo kwetsbaar en vergankelijkheid is ons niet ook aanmoedigen om dit leven ten volle te leven en te waarderen; met alles erop en eraan? Kan je het leven vieren, ook als afscheid en sterven dichterbij komen? Gaan zien wat écht belangrijk is en daarnaar leven in de tijd die er is tussen nu en ‘dan’? 

In dit interactieve webinar zullen we stilstaan bij deze vragen, waarbij Irène Bakker uitgaat van haar ervaring o.a. met het werken met mensen met kanker. Zij gebruikt inzichten van zowel de Westerse psychologie als uit het boeddhisme en gaf de afgelopen 25 jaar trainingen en cursussen over ‘Leven met Sterven’ en ‘Existentiële Zorg voor professionals’. 

Datum: 10 juni 2024
Tijden: 20.30 – 21.30 uur
Kosten: op basis van dana (vrijgevigheid)
Aanmeldenhttps://ccmm.care/training/interactief-webinar-leven-is-ook-sterven/ 
Je kan (zonodig kosteloos) lid worden van CCMM / Compassionate Care and Mindful Medicine

ZomerAvondZen Arnhem, 3 juli – 28 augustus 2024, Arnhem
ZomerAvondZen Arnhem

Van 3 juli t/m 28 augustus is iedereen welkom om elke woensdagavond lekker buiten samen te mediteren bij het geluid van de vogels. Totaal dit jaar dus 9 keer! De avonden zijn ook toegankelijk voor mensen die niet bij Zen Spirit zijn aangesloten.
Annemieke, Joke, Marijn, Ronald, Sjoerd of Stephan van Zen Spirit Arnhem leiden deze ZomerAvondZen-meditaties op een prachtige plek in het park “De Gulden Bodem”, onderdeel van Sonsbeek park. Een van hen is in steeds om 19.15 uur ter plekke. 
Het gaat om twee periodes zitmeditatie in stilte van elk 25 minuten. Tussendoor is er 10 minuten om te rekken, strekken of even meditatief te wandelen. Je kunt eventueel ook alleen met de eerste zitperiode meedoen.
Als je nog geen meditatie-ervaring hebt en toch mee wil doen, stuur dan van tevoren een mailtje naar Els om iets eerder af te spreken voor een korte instructie: elsvegter@gmail.com

Zorg zelf voor je eigen meditatiekussen of –bankje, vouwkrukje of klapstoel, voor voldoende warme kleding en iets om op te zitten. 
Mocht het bij slecht weer – zoals harde regen of onweer – niet doorgaan, dan wordt dit op de dag zelf uiterlijk om 18.00 uur gemeld in de groepsapp van ZomerAvondZen / Zen Spirit Arnhem. 
Aanmelden voor deze (bestaande) groepsapp kan bij Els: 06-30493114

Locatie
Park De Gulden Bodem achter de picknicktafel, zie plattegrond.
Parkeren kan op de parkeerplaats tegenover Huis Zypendaal Zijpendaalseweg 44. Vandaar trapje op, langs het kunstwerk en vervolgens naar links. 

Tijden 
Elke woensdag van 3 juli t/m 28 augustus van 19.30 – 20.30 uur 

Kosten
Deelname is gratis

Informatie 
Els: elsvegter@gmail.com of 06-30493114

Zenmeditatie Arnhem najaar 4 sept t/m 18 december 2024

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharmalessen en de persoonlijke begeleiding. Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Het programma verschilt per week: De ene week is er eerst een zitperiode, gevolgd door dharmales en eindigend met zitmeditatie. De andere week zijn er drie zitperiodes, afgewisseld met loopmeditatie. Op die avond is er ook gelegenheid voor een kort persoonlijk gesprek met Irène Roshi als ondersteuning van je zenbeoefening.

In principe is er elke laatste woensdag van de maand een service (boeddhistische dienst met soetra zingen).
Deze doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring. 

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie:
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
In deze woonwijk geldt betaald parkeren. Gratis parkeren kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum (‘s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan.

Datum en tijden 4 sept – 18 december 2024 
Woensdag van 19.30 – 21.30 uur
geen zen op 16 oktober (ivm sesshin)
Totaal 15x.

Kosten (incl.21% BTW)
€ 100 standaard bedrag voor 15x
€ 65 voor 8x of reductie 
Reductie in overleg
Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Betaling
Graag op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit met vermelding: Zen Arnhem jan-juni 2024

Info
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot de eerste meditatiebijeenkomst van het seizoen. Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave

Reductie in overleg. Betaling graag op NL49ASNB0707099919 met vermelding: ‘Zen Arnhem sept-dec 2024’. Bedragen zijn incl. BTW 21% Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Zen Spirit studiegroep ‘Het verborgen licht’ vanaf 9 september 2024

De maandelijkse online studiegroep over koans uit ‘Het Verborgen Licht’ olv Els Nyozen Vegter van de Arnhemse Sangha gaat in september weer verder. 
Een week van tevoren maakt Els bekend welke van de koans uit het boek ‘Het Verborgen Licht’ centraal zal staan.
Tijdens de bijeenkomst zullen we onder meer zitten met deze koan, en onze ervaring met de koan verdiepen door na contemplatie in stilte vrij en aandachtig te schrijven wat in ons opkomt.
Daarna is er gelegenheid om in kleine groepjes via break-out rooms onze ervaringen met elkaar te delen, waarna een gezamenlijke afsluiting volgt.
Zo kunnen we met elkaar ontdekken wat deze prachtige koans nu nog kunnen betekenen voor onze dagelijkse levens en leren we daarnaast elkaar nog beter kennen. 

Deelname
Deelname is kosteloos en staat open voor alle belangstellenden.
Er is geen kennis of ervaring met koans nodig. Je kunt per keer bekijken of je mee wil doen. 
Het is handig om het boek ‘Het verborgen licht’ / ‘The Hidden Lamp’ van Florence Caplow en Susan Moon aan te schaffen of te lenen zodat je wat kunt meelezen, maar noodzakelijk is het niet.
Er wordt gebruik gemaakt van ZOOM. De link zal Els t.z.t. met de belangstellenden delen.
Aanmelden
Els Nyozen Vegter: elsvegter@gmail.com of WhatsApp 0630493114.
(Je
wordt voornamelijk via e-mail op de hoogte gehouden)
Datum en tijden
9 september, 21 oktober, 11 november en 9 december
van 20.00 uur tot 21.15 uur (uiterlijk 21.30 uur)

Najaars sesshin ‘Het vrouwelijk gezicht van de Boeddha’, 14 – 19 oktober 2024, Belfeld

Door de eeuwen heen werd in Azië de boeddhistische beoefening en ook de documentatie ervan met name door mannen gedaan. Wat niet wil zeggen dat er niet ook veel vrouwen het boeddhisme beoefenden, dit integreerden in hun leven en voor anderen een grote inspiratie waren. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Therigatha’, een verzameling van verzen van verlichte vrouwen uit het vroege boeddhisme.
In het Westerse boeddhisme spelen vrouwen een steeds grotere rol, als leraar en ook als serieuze beoefenaars. Zie ook bijvoorbeeld ‘Het Verborgen Licht’ (in 2013 uitgekomen), een verzameling van 100 oude en hedendaagse koans en verhalen, waarin juist vrouwen centraal staan.
We verkennen in deze sesshin hoe het ‘vrouwelijk gezicht’ van de Boeddha zich ooit (wel of niet) toonde en juist tegenwoordig zichtbaarder is geworden. We gebruiken daarbij o.a. inspirerende voorbeelden van vrouwen die ons zijn voorgegaan en verder wat er zoal opkomt rond dit thema.

Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, boeddhistische dienst, samu (werkmeditatie), lichaamswerk en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Roshi, Annetje Jikai Brunner Sensei of dharmaholder Greta Etsudo Antuma. 
Verder is er dagelijks dharmales rond het thema ‘Het vrouwelijk gezicht van de Boeddha’ en lopen we in stilte in de natuur.

Verblijf
Landgoed de Leonardushoeve is een mooi gelegen voormalige kloosterboerderij en spirituele woon- werkgemeenschap met grote tuin. 
Het verblijf is in principe in 2-persoonskamers op de 1ste of 2e etage. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er enkele 1-persoonskamers beschikbaar (meerprijs wordt later verrekend). De ruime slaapzaaltjes kunnen door 3 of 4 personen gebruikt worden. Douches zijn op de benedenverdieping. Er is geen lift.
Er wordt bij de kamerindeling zoveel als mogelijk rekening gehouden met jouw voorkeur.
De Leonardushoeve heeft geen kampeervergunning, dus verblijf in een tent of camper is niet toegestaan.
Er wordt lekker vegetarisch gekookt, o.a. geïnspireerd door Ayurveda.

Locatie 
Landgoed de Leonardushoeve, Hoverheideweg 2, Belfeld (bij Venlo)

Datum en tijden
14 –19 oktober 2024
Aankomst maandag 14 oktober vanaf 13.30 uur. Start programma om 14.30 uur.
We eindigen met een gezamenlijke lunch op zaterdag 19 oktober

Kosten
De verblijfskosten: worden bij aankomst per pin betaald en zijn afhankelijk van het soort kamer.
Standaard verblijfskosten voor 2-persoonskamer of slaapzaaltje (max 3 personen) circa € 415. Er is een meerprijs voor 1-persoons- of luxere kamer. Verblijfskosten zijn inclusief beddengoed en 9 % btw.
Annuleringsregeling Leonardushoeve: bij annulering binnen een week voor aanvang is het volledige bedrag verschuldigd.

Bijdrage kosten voor je deelname aan de sesshin:
Standaard bedrag € 175; reductie: € 85 (incl 21 % btw)
Betaling voldoen vóór 15 september 2024 op NL49ASNB0707099919 t.n.v. I. Bakker – Zen Spirit, met vermelding: Sesshin najaar 
Annuleren
Tot 4 weken vóór aanvang van de sesshin kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Opgave

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)

‘Leven met Sterven’ Deel II, 25 – 27 oktober 2024, De Poort, Groesbeek

‘What does someone in despair need? Another human being’
(Martin Buber)

Tijdens ‘Leven met Sterven’ deel I werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven. 
In deze vervolg workshop ‘Leven met Sterven’ deel 2 zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet terugtrekken – overmand door onze eigen angsten of emoties – en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor ‘Leven met Sterven’ deel II is dan ook: ‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?’
En ook: hoe kan ik mijzelf voorbereiden als mijn eigen dood dichterbij komt?

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden. 
Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid.  Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ deel I of aan de cursus bij 30Now met Irène is deelgenomen. (Deze cursus wordt in februari 2024 opnieuw gegeven). Door de aard en de inhoud van deel II van de workshop wordt deze alleen op locatie aangeboden.

Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basistraining elders hebben gevolgd, maar niet deel I bij Irène, neem dan even contact met haar op.

Irène gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie elders deze website op de pagina’s ‘Leven met Sterven’ en ook bij ‘Literatuur & meer’ voor leestips. 

Aanbevolen literatuur: 
Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde. Boeddhistische lessen over het leven en de dood.” Asoka / Milinda, 2014
Frank Ostaseski: “De vijf inzichten. Ontdek wat de dood ons kan leren over voluit in het leven staan.” Bruna, 2017
Christine Longaker: “Het licht van afscheid, Hoop vinden in leven en sterven”. Forum, 2004
Anālayo: “Mindfully facing disease and death. Compassionate advice from early Buddhist texts” Windhorse Publications, 2016

Locatie
Conferentieoord De Poort, Biesseltsebaan 34 6561 KC Groesbeek
De Poort is prachtig gelegen in de bossen ten zuiden van Nijmegen. Het eten is een feestje.

Datum en tijden
25 oktober 14 uur – 27 oktober ca 16 uur

Kosten workshop 
€ 110 of bij reductie: € 65, incl. 21 % btw
Kosten voor de workshop voor 24 september betalen op NL49ASNB0707099919 t.n.v. IVM Bakker, Haalderen, met vermelding: Leven met Sterven 2, oktober.

Verblijf
Zelf regelen met De Poort
Er staan voor de deelnemers 25 kamers gereserveerd, waarvan 5 met eigen badkamer en 2 pipowagens (geschikt voor 1 of 2pp). Er kan ook gekampeerd worden.
Thuis overnachten is mogelijk, maar liever niet om beter in de sfeer te kunnen blijven en er is elke avond ook nog ‘n programma. Dan moet je een ‘dag arrangement’ boeken voor die dagen. Voorovernachting is te boeken indien beschikbaar.

De kamers blijven tot 11 oktober in optie staan , daarna gaan ze de vrije verkoop in en kan er alleen geboekt worden op basis van beschikbaarheid.
Kosten: 1-persoonskamer ca 290. Kamer delen, kamperen of verblijf in Pipowagen is wat goedkoper. Zie de evenementenpagina voor mogelijkheden en reserveren.

Annuleren
Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
Let op: Voor de verblijfskosten geldt de annuleringsregeling van De Poort.

Opgave voor de workshop

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)
Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht.
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
Let op: Voor de verblijfskosten geldt de annuleringsregeling van De Poort.

‘Existentiële Zorg in de oncologie’, 22 – 24 november 2024, Hof van Kairos, Winterswijk

What does someone in despair need? A human being”
(Martin Buber)

Een training voor mensen die met oncologie patiënten werken en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarin steunt. Letterlijk en figuurlijk stil staan.
De diagnose kanker heeft grote impact op de mensen. Zij worden geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en pijn. Hun leven wankelt als het ware. 
Als zorgverlener word je daardoor ook geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarbij naar boven komen. Hoe ga je hiermee om, vanuit zowel je persoonlijke als je professionele betrokkenheid?

Deze 3-daagse training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van jou als persoon én professional vraagt. Er is aandacht voor de therapeutische relatie die ook ruimte geeft aan levensvragen die niet oplosbaar zijn. Dit vraagt om reflectie op je eigen functioneren, je kracht en ook gevoelens van onmacht en kwetsbaarheid.

Er wordt o.a. gewerkt met het door dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model. Omdat dit werk intensief is en zoveel van je vraagt, is er aandacht voor goede zelfzorg. Ook is er tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor deze training een combinatie is van deskundigheidsbevordering en op adem komen op een prachtige plek met heerlijk eten.

Voor wie? Iedereen die in het werk met mensen met kanker te maken heeft is welkom. Deelnemers hebben meestal een diverse achtergrond en zij willen allemaal de zorg die zij geven optimaliseren en daar zelf gezond én gemotiveerd bij blijven.
Aan eerdere trainingen namen o.a. (huis)artsen, psychologen, (psycho)therapeuten, psychiaters, mindfulness trainers, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers, beeldend therapeuten, maatschappelijk werkenden en leidinggevenden deel.
Maximaal 14 deelnemers 

Deze training wordt voortaan gegeven door Greta Antuma. Zij is senior leerling en dharmaholder van Irène Bakker en is jarenlang door haar getraind in het werk rond Leven en Sterven.
Voor Kairos bij Kanker geeft Greta sinds 2018 drie tot vier retraites per jaar voor mensen met kanker.
In het UMCG leidt zij meditatiegroepen en ‘Spiegelgesprekken’, Verder geeft Greta online meditaties voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg bij  Compassionate care & mindful medicine 

Locatie
Hof van Kairos, Vosseveldseweg 17, 7107 AD Winterswijk Kotten

Datum en tijden
Vrijdag 22 november 11 uur tot zondag 24 november 2024 om 15 uur

Info en aanmelding
Via de website: Kairos bij Kanker

Email: welkom@kairosbijkanker.nl

                        Kai Getsu  – Ocean  Moon