Skip to main content

Agenda

2024

Online ochtend zazen, maandag t/m vrijdag van 7 – 8 uur

De Zen Spirit online ochtend zazen van maandag t/m vrijdag van 7 – 8 uur.

Het blijkt een hele fijne verbindende manier te zijn om de dag mee te beginnen samen met anderen, ongeacht de fysieke afstand. Je kunt dagelijks meedoen, regelmatig of af en toe. Alles is goed. 
Ieder komt en gaat in stilte.  Er is dus geen begeleiding met woorden. Twee periodes stille zitmeditatie (zazen) afgewisseld met langzame loopmeditatie (kinhin).
Van maandag t/m donderdag wordt afsluitend de Hartsoetra in het sino Japans gezongen. En op vrijdag wordt geëindigd met de Metta chant: het lied van liefdevolle vriendelijkheid, waarmee we goede wensen schenken aan onszelf en de wereld om ons heen.

Annetje Jikai Brunner Sensei (Zen Spirit Groningen) en Elly Nanshin Kluytmans (Zen Spirit Rosmalen) hosten deze online bijeenkomsten. Kees Sōshin Hagenaar van de Arnhemse sangha vervangt hen zonodig.
Als je niet eerder hebt meegedaan kan je bij hen de Zoomlink opvragen. Verder is aan- of afmelden niet nodig.

Locatie: online, na eerste aanmelding ontvang je een Zoom link

Data & tijden: elke werkdag van 7.00 – 8.00 uur.
Kosten: deelname is gratis
Aanmelden en informatie: Annetje Jikai info@dewerkschuur.nl
of Elly Nanshin zenrosmalen@hotmail.com

Stille Actie, ‘Als cirkels in het water’, elke 2e zondag van de maand

Stille Actie
Wees welkom om mee te doen!
‘Als cirkels in het water’

Zen Spirit Arnhem & Zen Peacemakers Lage Landen organiseren deze vreedzame ‘Stille Acties’ op elke 2e zondag van de maand. Onze wereld staat op allerlei manieren en plekken in brand. De humanitaire en ecologische catastrofes zijn talrijk. En wij mensen weten vaak niet goed wat we kunnen doen om de problemen op te lossen of erger te voorkomen. 


Op z’n tijd even stoppen en stil zijn kan ons helderheid geven, inzicht in ons doen en laten en welke (andere) keuzes we kunnen maken. 
Stille meditatie versterkt onze verbondenheid met ons hart, met de aarde en haar bewoners. Dat helpt ons om gevoelens van machteloosheid, afgescheidenheid en polarisatie om te zetten in hoop en vertrouwen in een betere toekomst voor onze aarde en vrede voor alles wat leeft.

Door onze vreedzame ‘Stille Actie’ beoefenen we ‘wijze en actieve hoop’ en vriendelijkheid, met compassie voor al het lijden waar dan ook ter wereld. Dit gebeurt op dezelfde tijd ook in Breda en Nijmegen. Groningen, Zutphen en Amsterdam volgen nog.

Je bent van harte welkom om mee te doen aan deze Stille Actie! Voor 5 minuten tot een half uur. Alles is goed. Het is handig om iets mee te nemen om op te zitten.Logo Zen Peacemakers

Logo Zen SpiritElke 2e zondag van de maand van 12.00-12.30 uur
Tussen de Eusebiuskerk en het Gemeentehuis in Arnhem

 

ZomerAvondZen Arnhem, 3 juli – 28 augustus 2024, Arnhem
ZomerAvondZen Arnhem

Van 3 juli t/m 28 augustus is iedereen welkom om elke woensdagavond lekker buiten samen te mediteren bij het geluid van de vogels. Totaal dit jaar dus 9 keer! De avonden zijn ook toegankelijk voor mensen die niet bij Zen Spirit zijn aangesloten.
Annemieke, Joke, Marijn, Ronald, Sjoerd of Stephan van Zen Spirit Arnhem leiden deze ZomerAvondZen-meditaties op een prachtige plek in het park “De Gulden Bodem”, onderdeel van Sonsbeek park. Een van hen is in steeds om 19.15 uur ter plekke. 
Het gaat om twee periodes zitmeditatie in stilte van elk 25 minuten. Tussendoor is er 10 minuten om te rekken, strekken of even meditatief te wandelen. Je kunt eventueel ook alleen met de eerste zitperiode meedoen.
Als je nog geen meditatie-ervaring hebt en toch mee wil doen, stuur dan van tevoren een mailtje naar Els om iets eerder af te spreken voor een korte instructie: elsvegter@gmail.com

Zorg zelf voor je eigen meditatiekussen of –bankje, vouwkrukje of klapstoel, voor voldoende warme kleding en iets om op te zitten. 
Mocht het bij slecht weer – zoals harde regen of onweer – niet doorgaan, dan wordt dit op de dag zelf uiterlijk om 18.00 uur gemeld in de groepsapp van ZomerAvondZen / Zen Spirit Arnhem. 
Aanmelden voor deze (bestaande) groepsapp kan bij Els: 06-30493114

Locatie
Park De Gulden Bodem achter de picknicktafel, zie plattegrond.
Parkeren kan op de parkeerplaats tegenover Huis Zypendaal Zijpendaalseweg 44. Vandaar trapje op, langs het kunstwerk en vervolgens naar links. 

Tijden 
Elke woensdag van 3 juli t/m 28 augustus van 19.30 – 20.30 uur 

Kosten
Deelname is gratis

Informatie 
Els: elsvegter@gmail.com of 06-30493114

Zenmeditatie Arnhem najaar 4 sept t/m 18 december 2024

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharmalessen en de persoonlijke begeleiding. Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Het programma verschilt per week: De ene week is er eerst een zitperiode, gevolgd door dharmales en eindigend met zitmeditatie. De andere week zijn er drie zitperiodes, afgewisseld met loopmeditatie. Op die avond is er ook gelegenheid voor een kort persoonlijk gesprek met Irène Roshi als ondersteuning van je zenbeoefening.

In principe is er elke laatste woensdag van de maand een service (boeddhistische dienst met soetra zingen).
Deze doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring. 

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie:
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
In deze woonwijk geldt betaald parkeren. Gratis parkeren kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum (‘s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan.

Datum en tijden 4 sept – 18 december 2024 
Woensdag van 19.30 – 21.30 uur
geen zen op 16 oktober (ivm sesshin)
Totaal 15x.

Kosten (incl.21% BTW)
€ 100 standaard bedrag voor 15x
€ 65 voor 8x of reductie 
Reductie in overleg
Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Betaling
Graag op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit met vermelding: Zen Arnhem jan-juni 2024

Info
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot de eerste meditatiebijeenkomst van het seizoen. Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave

Reductie in overleg. Betaling graag op NL49ASNB0707099919 met vermelding: ‘Zen Arnhem sept-dec 2024’. Bedragen zijn incl. BTW 21% Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Zen Spirit studiegroep ‘Het verborgen licht’ vanaf 9 september 2024

De maandelijkse online studiegroep over koans uit ‘Het Verborgen Licht’ olv Els Nyozen Vegter van de Arnhemse Sangha gaat in september weer verder. 
Een week van tevoren maakt Els bekend welke van de koans uit het boek ‘Het Verborgen Licht’ centraal zal staan.
Tijdens de bijeenkomst zullen we onder meer zitten met deze koan, en onze ervaring met de koan verdiepen door na contemplatie in stilte vrij en aandachtig te schrijven wat in ons opkomt.
Daarna is er gelegenheid om in kleine groepjes via break-out rooms onze ervaringen met elkaar te delen, waarna een gezamenlijke afsluiting volgt.
Zo kunnen we met elkaar ontdekken wat deze prachtige koans nu nog kunnen betekenen voor onze dagelijkse levens en leren we daarnaast elkaar nog beter kennen. 

Deelname
Deelname is kosteloos en staat open voor alle belangstellenden.
Er is geen kennis of ervaring met koans nodig. Je kunt per keer bekijken of je mee wil doen. 
Het is handig om het boek ‘Het verborgen licht’ / ‘The Hidden Lamp’ van Florence Caplow en Susan Moon aan te schaffen of te lenen zodat je wat kunt meelezen, maar noodzakelijk is het niet.
Er wordt gebruik gemaakt van ZOOM. De link zal Els t.z.t. met de belangstellenden delen.
Aanmelden
Els Nyozen Vegter: elsvegter@gmail.com of WhatsApp 0630493114.
(Je
wordt voornamelijk via e-mail op de hoogte gehouden)
Datum en tijden
9 september, 21 oktober, 11 november en 9 december
van 20.00 uur tot 21.15 uur (uiterlijk 21.30 uur)

Najaars sesshin ‘Het vrouwelijk gezicht van de Boeddha’, 14 – 19 oktober 2024, Belfeld

Door de eeuwen heen werd in Azië de boeddhistische beoefening en ook de documentatie ervan met name door mannen gedaan. Wat niet wil zeggen dat er niet ook veel vrouwen het boeddhisme beoefenden, dit integreerden in hun leven en voor anderen een grote inspiratie waren. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Therigatha’, een verzameling van verzen van verlichte vrouwen uit het vroege boeddhisme.
In het Westerse boeddhisme spelen vrouwen een steeds grotere rol, als leraar en ook als serieuze beoefenaars. Zie ook bijvoorbeeld ‘Het Verborgen Licht’ (in 2013 uitgekomen), een verzameling van 100 oude en hedendaagse koans en verhalen, waarin juist vrouwen centraal staan.
We verkennen in deze sesshin hoe het ‘vrouwelijk gezicht’ van de Boeddha zich ooit (wel of niet) toonde en juist tegenwoordig zichtbaarder is geworden. We gebruiken daarbij o.a. inspirerende voorbeelden van vrouwen die ons zijn voorgegaan en verder wat er zoal opkomt rond dit thema.

Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, boeddhistische dienst, samu (werkmeditatie), lichaamswerk en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Roshi, Annetje Jikai Brunner Sensei of dharmaholder Greta Etsudo Antuma. 
Verder is er dagelijks dharmales rond het thema ‘Het vrouwelijk gezicht van de Boeddha’ en lopen we in stilte in de natuur.

Verblijf
Landgoed de Leonardushoeve is een mooi gelegen voormalige kloosterboerderij en spirituele woon- werkgemeenschap met grote tuin. 
Het verblijf is in principe in 2-persoonskamers op de 1ste of 2e etage. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er enkele 1-persoonskamers beschikbaar (meerprijs wordt later verrekend). De ruime slaapzaaltjes kunnen door 3 of 4 personen gebruikt worden. Douches zijn op de benedenverdieping. Er is geen lift.
Er wordt bij de kamerindeling zoveel als mogelijk rekening gehouden met jouw voorkeur.
De Leonardushoeve heeft geen kampeervergunning, dus verblijf in een tent of camper is niet toegestaan.
Er wordt lekker vegetarisch gekookt, o.a. geïnspireerd door Ayurveda.

Locatie 
Landgoed de Leonardushoeve, Hoverheideweg 2, Belfeld (bij Venlo)

Datum en tijden
14 –19 oktober 2024
Aankomst maandag 14 oktober vanaf 13.30 uur. Start programma om 14.30 uur.
We eindigen met een gezamenlijke lunch op zaterdag 19 oktober

Kosten
De verblijfskosten: worden bij aankomst per pin betaald en zijn afhankelijk van het soort kamer.
Standaard verblijfskosten voor 2-persoonskamer of slaapzaaltje (max 3 personen) circa € 415. Er is een meerprijs voor 1-persoons- of luxere kamer. Verblijfskosten zijn inclusief beddengoed en 9 % btw.
Annuleringsregeling Leonardushoeve: bij annulering binnen een week voor aanvang is het volledige bedrag verschuldigd.

Bijdrage kosten voor je deelname aan de sesshin:
Standaard bedrag € 175; reductie: € 85 (incl 21 % btw)
Betaling voldoen vóór 15 september 2024 op NL49ASNB0707099919 t.n.v. I. Bakker – Zen Spirit, met vermelding: Sesshin najaar 
Annuleren
Tot 4 weken vóór aanvang van de sesshin kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Opgave

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)

‘Leven met Sterven’ Deel II, 25 – 27 oktober 2024, De Poort, Groesbeek

‘What does someone in despair need? Another human being’
(Martin Buber)

Tijdens ‘Leven met Sterven’ deel I werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven. 
In deze vervolg workshop ‘Leven met Sterven’ deel 2 zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet terugtrekken – overmand door onze eigen angsten of emoties – en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor ‘Leven met Sterven’ deel II is dan ook: ‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?’
En ook: hoe kan ik mijzelf voorbereiden als mijn eigen dood dichterbij komt?

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden. 
Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid.  Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ deel I of aan de cursus bij 30Now met Irène is deelgenomen. (Deze cursus wordt in februari 2024 opnieuw gegeven). Door de aard en de inhoud van deel II van de workshop wordt deze alleen op locatie aangeboden.

Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basistraining elders hebben gevolgd, maar niet deel I bij Irène, neem dan even contact met haar op.

Irène gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie elders deze website op de pagina’s ‘Leven met Sterven’ en ook bij ‘Literatuur & meer’ voor leestips. 

Aanbevolen literatuur: 
Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde. Boeddhistische lessen over het leven en de dood.” Asoka / Milinda, 2014
Frank Ostaseski: “De vijf inzichten. Ontdek wat de dood ons kan leren over voluit in het leven staan.” Bruna, 2017
Christine Longaker: “Het licht van afscheid, Hoop vinden in leven en sterven”. Forum, 2004
Anālayo: “Mindfully facing disease and death. Compassionate advice from early Buddhist texts” Windhorse Publications, 2016

Locatie
Conferentieoord De Poort, Biesseltsebaan 34 6561 KC Groesbeek
De Poort is prachtig gelegen in de bossen ten zuiden van Nijmegen. Het eten is een feestje.

Datum en tijden
25 oktober 14 uur – 27 oktober ca 16 uur

Kosten workshop 
€ 110 of bij reductie: € 65, incl. 21 % btw
Kosten voor de workshop voor 24 september betalen op NL49ASNB0707099919 t.n.v. IVM Bakker, Haalderen, met vermelding: Leven met Sterven 2, oktober.

Verblijf
Zelf regelen met De Poort
Er staan voor de deelnemers 25 kamers gereserveerd, waarvan 5 met eigen badkamer en 2 pipowagens (geschikt voor 1 of 2pp). Er kan ook gekampeerd worden.
Thuis overnachten is mogelijk, maar liever niet om beter in de sfeer te kunnen blijven en er is elke avond ook nog ‘n programma. Dan moet je een ‘dag arrangement’ boeken voor die dagen. Voorovernachting is te boeken indien beschikbaar.

De kamers blijven tot 11 oktober in optie staan , daarna gaan ze de vrije verkoop in en kan er alleen geboekt worden op basis van beschikbaarheid.
Kosten: 1-persoonskamer ca 290. Kamer delen, kamperen of verblijf in Pipowagen is wat goedkoper. Zie de evenementenpagina voor mogelijkheden en reserveren.

Annuleren
Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
Let op: Voor de verblijfskosten geldt de annuleringsregeling van De Poort.

Opgave voor de workshop

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)
Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht.
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
Let op: Voor de verblijfskosten geldt de annuleringsregeling van De Poort.

Symposium ‘Stervensbegeleiding in een nieuw licht’, 8 november 2024, Huissen

Titel lezing/workshop van Irène Bakker
‘Werkelijk aanwezig kunnen zijn bij groot lijden’

De laatste levensfase kan veel heftige emoties oproepen bij alle betrokkenen. Hoe voorkom je dat je hierin wordt meegesleurd ofwel je juist afsluit omdat zoveel pijn verdragen gewoon teveel is? Als je een stervende tot steun wilt zijn is een mate van innerlijke kalmte essentieel om in verbinding te blijven met zowel eigen gevoelens als met het lijden van de stervende en diens dierbaren. Maar ‘Werkelijk aanwezig zijn bij groot lijden’: hoe doe je dat? Tijdens deze lezing (met interactie) verkennen we met elkaar wat hierbij behulpzaam kan zijn.

Locatie:
Dominicanenklooster te Huissen
Datum & Tijd:
8 november 2024 van 10 – 17 uur
Aanmelden:
Je kunt per mail aan info@pallasia.nl een niet-verplichtende vooraanmelding als bezoeker doen. Rinus Roland van Uitgeverij Pallasia stuurt je dan het programma toe zodra dat bekend is, waarna je je aanmelding definitief kunt maken.
Het is mogelijk om eerder te komen en/of later te vertrekken. Ook kun je de avond ervoor in het klooster overnachten (informatie hierover op aanvraag).

Online workshop ‘Er Zijn’ – in de laatste levensfase, 12 november, 30Now

‘What does someone in despair need? Another human being’
(Martin Buber)

‘Er Zijn, gewoon als mens’ voor iemand in de laatste fase van het leven.
Vroeg of laat krijgt vrijwel iedereen in dit leven te maken met een dierbare die zal gaan overlijden. Wat kan je dan voor hem of haar betekenen? Wat kan je doen of misschien juist beter laten? Is ‘Er Zijn’ wel genoeg en hoe doe je dat? 
En hoe ga je om met wat deze situatie bij jouzelf allemaal oproept?

In deze online workshop verkennen we met elkaar deze vragen.
De workshop sluit goed aan op de cursus ‘Leven met Sterven, deel 1’ die Irène Bakker al enkele jaren bij 30Now geeft.
Deel 2 van ‘Leven met Sterven’ wordt alleen op locatie gegeven en gaat met name over stervensbegeleiding. Deze workshop vindt weer plaats in 2025. Datum wordt nog bekend gemaakt.

Praktisch
Datum
12 november 2024 van 19.30 – 21.30 uur
Kosten 
25 euro voor leden en 30 euro voor niet-leden
De workshop wordt niet opgenomen en is dus niet terug te kijken.
Opgave en info
binnenkort bij 30now.nl

‘Existentiële Zorg in de oncologie’, 22 – 24 november 2024, Hof van Kairos, Winterswijk

What does someone in despair need? A human being”
(Martin Buber)

Een training voor mensen die met oncologie patiënten werken en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarin steunt. Letterlijk en figuurlijk stil staan.
De diagnose kanker heeft grote impact op de mensen. Zij worden geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en pijn. Hun leven wankelt als het ware. 
Als zorgverlener word je daardoor ook geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarbij naar boven komen. Hoe ga je hiermee om, vanuit zowel je persoonlijke als je professionele betrokkenheid?

Deze 3-daagse training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van jou als persoon én professional vraagt. Er is aandacht voor de therapeutische relatie die ook ruimte geeft aan levensvragen die niet oplosbaar zijn. Dit vraagt om reflectie op je eigen functioneren, je kracht en ook gevoelens van onmacht en kwetsbaarheid.

Er wordt o.a. gewerkt met het door dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model. Omdat dit werk intensief is en zoveel van je vraagt, is er aandacht voor goede zelfzorg. Ook is er tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor deze training een combinatie is van deskundigheidsbevordering en op adem komen op een prachtige plek met heerlijk eten.

Voor wie? Iedereen die in het werk met mensen met kanker te maken heeft is welkom. Deelnemers hebben meestal een diverse achtergrond en zij willen allemaal de zorg die zij geven optimaliseren en daar zelf gezond én gemotiveerd bij blijven.
Aan eerdere trainingen namen o.a. (huis)artsen, psychologen, (psycho)therapeuten, psychiaters, mindfulness trainers, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers, beeldend therapeuten, maatschappelijk werkenden en leidinggevenden deel.
Maximaal 14 deelnemers 

Deze training wordt voortaan gegeven door Greta Antuma. Zij is senior leerling en dharmaholder van Irène Bakker en is jarenlang door haar getraind in het werk rond Leven en Sterven.
Voor Kairos bij Kanker geeft Greta sinds 2018 drie tot vier retraites per jaar voor mensen met kanker.
In het UMCG leidt zij meditatiegroepen en ‘Spiegelgesprekken’, Verder geeft Greta online meditaties voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg bij  Compassionate care & mindful medicine 

Locatie
Hof van Kairos, Vosseveldseweg 17, 7107 AD Winterswijk Kotten

Datum en tijden
Vrijdag 22 november 11 uur tot zondag 24 november 2024 om 15 uur

Info en aanmelding
Via de website: Kairos bij Kanker

Email: welkom@kairosbijkanker.nl

Training Luisterkring begeleider  23 & 24 november, Arnhem
De Luisterkring / Council is geïnspireerd op de Council Cirkel of Groepsraad van de Native American tradities en de Quackers. De luistercirkel is een effectieve methode om te communiceren, verbinding te creëren en mensen vanuit begrip bij elkaar te brengen.
Bij Zen Spirit en de Zen Peacemakers bijeenkomsten houden we vaak een luisterkring. Tijdens de luisterkring beoefenen we met name de Drie Tenets (uitgangspunten) van de Zen Peacemakers, zoals door Bernie Glassman Roshi geïntroduceerd: de beoefening van een open, spontane expressie uit het hart vanuit ‘Not Knowing’, het aandachtig en empathisch luisteren: ‘Bearing Witness’ en van daaruit gepast liefdevol spreken: ‘Loving Action’. Hierdoor kunnen we ons open stellen en inleven in andere belevingswerelden of visies dan de onze en kunnen we polarisatie en onbegrip vermijden.
 
Council practice / Luisterkring wordt veel gebruikt in sangha’s, bij workshops en retraites, maar intussen ook op scholen, de gezondheidszorg of in het bedrijfsleven.

De Zen Peacemakers Lage Landen organiseert opnieuw een trainings weekend met Irène Kaigetsu Bakker Roshi, waarbij je kan je leren hoe een luisterkring te begeleiden. Diana Vernooij zal Irène hierbij assisteren.

  • Oefenen staat centraal in deze training. Met kleine groepjes, maar ook het leiden van een grotere council wordt geoefend. 
  • We gaan in op de uitgangspunten en principes van de Luistercirkel
  • We oefenen het openen en sluiten van de Luistercirkel
  • We verkennen hoe een openingsvraag te formuleren, die deelnemers zal aanspreken
  • Wij kijken hoe we de ‘container’ en veiligheid van de Luistercirkel kunnen bewaren (‘holding the space’)
Zie voor meer informatie over de luisterkring: https://zenpeacemakers.nl/council-cirkel/ 
De inkomsten van dit weekend komen ten goede aan de ‘Be Foundation’ van de Poolse Zen Peacemakers olv Orina Krajewska, die geweldig werk doen in het ondersteunen van mensen uit en in Oekraïne.

Datum:
zaterdag 23 en zondag 24 november 2024
Tijden:
start 10.00 uur; einde zaterdag om 17 uur en zondag om 16 uur 
Locatie:
Zendo Zen Spirit, Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem (op de gevel staat Ana Yoga)
Verblijf:
zelf regelen; overnachten bij leden van de Arnhemse Zen Spirit Sangha is beperkt mogelijk
Kosten:
€ 75, reductie voor wie dat niet kan betalen: € 50 
Aanmelding:
registratie@zenpeacemakers.nl 
                        Kai Getsu  – Ocean  Moon