Wil je kennismaken met zen, ben je op zoek naar meditatie in een groep of een introductie?

Stuur ons een e-mail
voor meditatie met Irène Sensei in Arnhem : Lucien Nenren (arnhem-nijmegen@zenspirit.nl)
voor meditatie in Groningen: Annetje Jikai (info@dewerkschuur.nl)
voor meditatie in Mantgum: Eef Yuman (eefheinhuis@8je.nl)
voor meditatie in Rosmalen: Elly Nanshin (zenrosmalen@hotmail.com)
voor meditatie in Geldermalsen: Lucien Nenren (www.LotusOpDeLinge.nl)

Zen Spirit - Zen in bredere zin

Agenda


Activiteiten 2022

Zenmeditatie Arnhem 7 september t/m 14 december

Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharma talks en de persoonlijke begeleiding. 

Deze doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring. 

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie:
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
In deze woonwijk geldt betaald parkeren (1,75 euro per uur, behalve zondagochtend). Gratis parkeren kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum (‘s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan. <https://www.prettigparkeren.nl/kaart/#!Arnhem
Let op: Groot onderhoud Frostbrug in Arnhem. Zie ook: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2022/05/start-groot-onderhoud-john-frostbrug-arnhem-hinder-voor-gemotoriseerd-verkeer

Datum en tijden
Woensdag 7 september t/m 14 december van 19.30 – 21.30 uur
Geen zen tijdens de sesshin op 19 oktober. Wel zen in de herfstvakantie.

Kosten (incl.21% BTW)
€ 100 standaard bedrag voor 14x
€ 70 voor 10 x of reductie bedrag 14
 x
Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg. 
Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Betaling
Graag op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Arnhem Najaar 2022

Info
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot de eerste meditatiebijeenkomst van het seizoen. Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave (niet meer mogelijk)


Training ‘Existentiële zorg in de oncologie’, 25 – 27 november, Hof van Kairos, Winterswijk
“Het lichaam echt bewonen, met een zachte ontvankelijke voorkant en een sterke flexibele achterkant.
Dit stelt ons in staat om met een open hart en een heldere geest langdurig zorg te kunnen bieden. Van mens tot mens!”
(Irène Sensei)


Een training voor mensen die binnen de oncologie werkzaam zijn en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarbij steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’.

De diagnose kanker heeft een grote impact op mensen. Men wordt geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en met een verwond lichaam. Op velerlei gebied kantelt en verandert het leven: met recht een existentiële crisis voor alle betrokkenen. Ook als zorgverlener word je daardoor zelf geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarin ervaren worden. Hoe ga je daar mee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid?
Tijdens deze dagen is er aandacht voor de therapeutische relatie die ruimte durft te laten voor vragen die de grond van het leven raken en vaak niet ‘oplosbaar’ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wilt verlichten! Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een grondhouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.

Deze training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van ons vraagt.
Mede met behulp van het door Dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model, zullen we oefenen om vanuit innerlijke kracht, een helder hoofd en een open hart werkelijk nabij te zijn.

Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?

Daarnaast is er ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer ‘op adem te komen’.

Onze intentie is dat deze dagen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin/Zin dit belangrijke werk te doen.

Irène zal bij deze training geassisteerd worden door Greta Etsudo Antuma, senior leerling en dharmaholder van Irène. Zij  geeft regelmatig retraites voor mensen met kanker in De Hof van KairosVerder leidt zij onder meer een meditatiegroep voor medewerkers in het academisch ziekenhuis Groningen (UMCG).

Ervaringen van deelnemers


‘…De fijngevoelige afwisseling van meditatie, ervarings-gerichte oefeningen, wandelingen in de prachtige natuur en de praktische handvatten voor betrokken (zelf-)zorg hebben mij innerlijk verfrist en verrijkt’.

’…Ik heb de training als weldadig ervaren. Er was een goede balans tussen boeiende nieuwe oefeningen om in het werk te gebruiken en aandacht voor zelfzorg als werker in de oncologie. De training heeft een effect op mij dat langer duurt dan de dagen op de Hof van Kairos. De liefdevolle zorg en het echt sublieme eten maakt het tot een ervaring die ik al mijn collega’s gun.’

Locatie
Hof van Kairos:
Zie: https://hofvankairos.nl/training/ 

Data

25 november 11 uur – 27 november 15 uur

Kosten

€ 495 (particulieren)
€ 695 (wanneer de werkgever betaalt)

bedragen zijn inclusief verblijf

Opgave & informatie

(maximaal 14 deelnemers)
Petra Eekelder,
welkom@stichtinghofvankairos.nl,
Voor inhoudelijke informatie kan je contact opnemen met Irène Bakker: info@zenspirit.nl / 0481-451792

Lezing en meditatie ‘Geen wrijving, geen glans’, 29 december.  Online bij 30Now.
In het kader van het thema ‘Crisis als kans’ is er een korte inleiding, tijd voor geleide meditatie en uitwisseling. 
We verkennen dit keer de V’s van Vergankelijkheid/veranderlijkheid, Vertrouwen en Veerkracht in roerige tijden.
Wat kunnen we leren van een crisis in de wereld of in ons persoonlijke leven? En hoe kan onze boeddhistische beoefening bijdragen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?
Zonder wrijving geen glans!

Op 29 december van 20.00 – 21.15 uur.
Wil je deelnemen? Zie 30Now.nl

Vooruitblik 2023

Zenmeditatie Arnhem 4 januari t/m 21 juni 2023

Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharmalessen en de persoonlijke begeleiding. 

Deze doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring. 

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie:
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
In deze woonwijk geldt betaald parkeren. Gratis parkeren kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum (‘s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan.

Datum en tijden
Woensdag 4 januari t/m 21 juni 2023 van 19.30 – 21.30 uur
Geen zen op 22 februari, 5 april en 3 mei

Kosten (incl.21% BTW)
€ 140 standaard bedrag voor 22x
€ 80 voor 10 x of reductie bedrag 22 x 
Reductie in overleg.
Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Betaling
Graag op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Arnhem jan-jun 2023

Info
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot de eerste meditatiebijeenkomst van het seizoen. Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave

Reductie in overleg. Betaling graag op NL49ASNB 0707099919 met vermelding: ‘Zen Arnhem jan-jun 2023’. Bedragen zijn incl. BTW 21% Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

‘Leven met Sterven’ Deel I, 5 – 31 januari, online bij 30 Now

Hier lees je meer: https://www.30now.nl/leven-met-sterven/

De online cursus ‘Leven met Sterven’ deel 1 wordt voor de derde keer bij het online platform 30Now gegeven. Blijkbaar voorziet deze cursus in een grote behoefte, want zowel in februari 2021 als in januari 2022 waren er heel veel deelnemers. En de reacties waren unaniem enthousiast.

Deel 2 van ‘Leven met Sterven’ wordt alleen op locatie gegeven, namelijk op 17 & 18 juni in De Poort in Groesbeek met een kleinere groep.

Zenweekend “Heeft een hond boeddhanatuur?”, 10 – 12 maart, Groningen


“If it is truly clear, then it can be danced.
It can be felt and expressed.”
(Robert Aitken Roshi over koans)

Naast bekende technieken om de aandacht tijdens de meditatie te focussen op bijvoorbeeld de ademhaling is in de zentraditie het zitten met een koan / vraag een belangrijke en interessante beoefening. Het kan ons helpen om onze dualistische manier van kijken los te laten. Door volkomen geconcentreerd, maar vrij en speels de vraag op ons in te laten werken kan er zomaar een inzicht opkomen.

Een koan is meestal gebaseerd op een verhaal of dialoog tussen leraar en leerling uit de zengeschiedenis. To the point, soms geestig, vaak verwarrend, maar altijd spontaan en direct!
Zoals bijvoorbeeld Zenmeester Joshu / Zhaozhou, die door een leerling gevraagd werd of een hond ook boeddhanatuur heeft? Waarop Joshu antwoordde:”MU!”
Elke koan verwijst naar jouw oorspronkelijke natuur, die je kan ervaren door ‘samen te vallen’ met de koan. Koanstudie kan helpen ons Boeddha hart te doen ontwaken, ons Zen-oog te openen. Maar ook om ons te leren zien hoe inzicht overgaat in activiteit van alledag. Voetjes op de vloer! Je leven zelf is een koan!

Tijdens dit weekend doen we zazen, loopmeditatie en service. Verder is er dharmales en de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei of Annetje Jikai Sensei.
Bij goed weer lopen we in het nabijgelegen park.

Praktisch: Op vrijdag wordt gezorgd voor soep en salade. Op zaterdag en zondag graag je eigen lunchpakket meenemen. Voor koffie, thee en fruit wordt gezorgd.
Slaapplaats zelf regelen. Enkele Groninger sanghaleden bieden een slaapplek aan. Zie het inschrijfformulier.

Locatie:
Vipassana Meditatiecentrum,
Kamerlingh Onnesstraat 71, Groningen

Datum en tijden:
Vrijdag 10 maart: 14 – 21 uur. Aankomst vanaf 13.30 uur
Zaterdag 12 maart: 10 – 18 uur. Aankomst vanaf 9.45 uur
Zondag 13 maart: 10 – 16 uur. Aankomst vanaf 9.45 uur

Kosten (incl 21% BTW):
€ 120; bij reductie € 60

Annuleren:
Tot 1 week vóór aanvang kan je kosteloos annuleren.
Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht.

Inschrijfformulier:

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)
Tot 1 week vóór aanvang kan je kosteloos annuleren. 
Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht.

Afgelopen activititeiten 2022

Sesshin ‘Boeddha en de bloem’, 15 – 22 oktober, Pauenhof, Duitsland (wachtlijst)

“Eens, lang geleden, toen hij op de Gierenberg vertoefde hield de Verhevene een bloem omhoog, draaide die tussen zijn vingers en toonde haar aan hen die daar verzameld waren. Iedereen zweeg. Alleen de eerwaarde Kashyapa glimlachte.”  (1ste deel van koan nr 6 in de Mumonkan)

Een sesshin (intensieve zen retraite) is een unieke gelegenheid om je meditatie beoefening te verdiepen. De gezamenlijke stilte speelt daarbij een belangrijke rol en helpt je ondermeer om open aanwezig te zijn bij wat er is, zonder je te laten afleiden.
Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, service (soetra zingen) en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei of dharmaholder Greta Etsudo Antuma.
We doen ook samu (werk meditatie), lichaamswerk en we lopen in stilte in de natuur.
Op zaterdagmiddag is er een introductie voor mensen die voor het eerst met een sesshin meedoen. De stilte begint na de avondmaaltijd op zaterdag.

Tijdens deze bijzondere sesshin zal Annetje Jikai Brunner zich intensief voorbereiden op het ontvangen van Denkai en Denbo van Irène Kaigetsu Kyojo Bakker Sensei aan het einde van deze week. 

Denkai betekent transmissie (‘Den`) van de Kai (de precepts of leefintenties). Denkai is een uitgebreide en eeuwenoude privé ceremonie waarbij de leerling de 16 leefintenties / voorschriften (de precepts of Kai) opnieuw van de leraar ontvangt, met de autorisatie om deze in de toekomst door te kunnen geven aan anderen in de Jukai ceremonie. Traditioneel werd dit alleen voor monniken / novice priests) gegeven, maar in het Westen nu ook vaak voor leken die leraar gaan worden.
Denkai is het eerste deel van de dharma transmissie (Shiho). Het tweede deel is de eigenlijke dharma transmissie: Denbo (‘den’ = transmissie / overdracht, ‘bo’ = dharma). De besloten dharmatransmissie zal op vrijdag 21 oktober plaats vinden met Frank de Waele Roshi als formele getuige.
Annetje Jikai wordt hiermee de eerste dharma opvolger van Irène Sensei.


De wijsheid en compassie van de historische Boeddha is al eeuwen van leraar op leerling overgedragen. Bij het mediteren en de dharmalessen van Irène Sensei laten we ons dit keer inspireren door verhalen uit de zentraditie over het doorgeven van de dharma: van hart tot hart: ‘Ishin denshin’, ‘One heart-mind’.
Daarnaast zullen we ons met elkaar richten op de 16 precepts en verkennen hoe deze leefintenties een kompas kunnen zijn voor ons leven als zenbeoefenaar.

Deze stilte retraite vindt weer plaats in het mooi gelegen Tibetaanse klooster de ‘Pauenhof’, net over de grens bij Arnhem/Nijmegen (ca 1,5 uur van Utrecht). Zie ook www.pauenhof.de
Er wordt vegetarisch gekookt met zoveel mogelijk biologische en streekproducten.
Het verblijf is in principe in tweepersoons-kamers. Er zijn een paar drie- persoonskamers en het is ook mogelijk om in eigen tent te kamperen. Op het inschrijfformulier kun je je voorkeur aangeven, bijvoorbeeld met wie je een kamer wilt delen. Er zal zoveel als mogelijk rekening gehouden worden met jouw voorkeur.

De 6e Zen patriarch Huineng zei: “Het boeddhazaad dat latent in jullie geest aanwezig is, zal ontkiemen als de allesdoordringende regen komt. Als men op intuïtieve wijze de bloem van de leer heeft geplukt, zal men ongetwijfeld de vrucht van de verlichting oogsten.”
Mogen wij tijdens de sesshin allemaal (aan)geraakt worden door de ‘bloem van de dharma’ voor het welzijn van alles en iedereen!

Locatie
Pauenhof, Pauendyk 1, 47665 Sonsbeck, Duitsland (bij Xanten, ter hoogte van Boxmeer)

Tijden
Aankomst: zaterdag 15 oktober 2022 vanaf 12 uur. Lunch om 13.00 uur; start programma ca 14.30 uur.
We eindigen met een gezamenlijke feestelijke lunch op zaterdag 22 oktober.
Kosten
De kosten voor de sesshin bestaan uit twee bedragen: de kosten voor de sesshin (incl huur van de zendo) en jouw verblijfskosten.

Sesshinkosten (incl.21% BTW) € 230 of € 150 (reductie) 
Betaling voldoen vóór 15 september 2022 op IBAN NL49ASNB0707099919 t.n.v. I. Bakker – Zen Spirit, Haalderen (BIC ASNBNL21)
Verblijfskosten ca € 360,- op basis van 2-persoonskamer (de kosten variëren enigszins afhankelijk van de soort kamer). Kom je met een tent dan zijn de verblijfskosten € 290, deel je je tent dan betaalt de tweede kampeerder € 206.
Bij dieet- of andere aangepaste voedingswensen: €2 per dag extra.

Je rekent de verblijfskosten ter plekke contant af aan de Pauenhof.  Let op! Het is niet mogelijk in de Pauenhof met pin te betalen. Dus neem voldoende contant geld mee, ook voor als je aan het einde van de sesshin een vrijwillige bijdrage wilt doen voor de vrijwilligers van de Pauenhof die met aandacht voor ons koken.

Annuleren
Tot 4 weken vóór aanvang van de sesshin kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten voor deelname aan de sesshin verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht.
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt, hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.


Info
Voor verdere inhoudelijke informatie: 0481 – 451792 (Irène Sensei).
Voor praktische info stuur je een e-mail naar Ytje Eshin: secr@zenspirit.nl

Opgave voor de wachtlijst : je kunt je niet meer opgeven
Webinar ‘Gezond Zorg Geven’, 12 september van 20.30 – 21.30 uur

De organisatie ‘Compassionate Care & Mindful Medicine’ biedt trainingen en ook dagelijkse meditaties aan voor mensen in de zorg. Zie: www.ccmm.care
Zij hebben Irène gevraagd – naast de geleide meditaties die zij af en toe verzorgt – ook een webinar voor CCMM te geven.
In de professionele zorg voor anderen is het essentieel om ook zorg te dragen voor jouw eigen welzijn, vitaliteit en veerkracht. Alleen dan kan je dit belangrijke werk met plezier en voldoening blijven volhouden. Hoe kan je zorgen voor een gezonde relatie met jezelf, je patiënten / cliënten en de organisatie waarbinnen je werkt? 
In dit webinar deelt zenleraar Irène Kaigetsu Kyojo Bakker haar wijsheid en inzichten rondom dit thema vanuit boeddhistisch filosofisch perspectief en vanuit haar ruime ervaring in het werken met zorgprofessionals in de (oncologische) zorg. 
Theorie en oefenen zullen worden afgewisseld en er is ruimte voor het stellen van vragen.

ZomerAvondZen Arnhem, 29 juni t/m 31 augustus 2022
ZomerAvondZen Arnhem

Vanaf 29 juni tot eind augustus is iedereen welkom is iedereen welkom om elke woensdagavond lekker samen buiten te mediteren bij het geluid van de vogels. Bernadette, Annemieke, Ronald, Ytje of Alexandra van Zen Spirit Arnhem leiden deze ZomerAvondZen-meditaties op een prachtige plek in park “De Gulden Bodem”.

Het gaat om twee periodes zitmeditatie in stilte van elk 25 minuten. Tussendoor is er 5 minuten om te rekken, strekken of meditatief te wandelen. Je kan eventueel ook alleen met de eerste zitperiode meedoen. Als je nog geen meditatie-ervaring hebt en toch mee wilt doen, stuur dan van tevoren een mailtje om iets eerder af te spreken voor een korte instructie door Alexandra of een van de andere begeleiders: zaz.arnhem@gmail.com

Neem je eigen meditatiekussen of –bankje, krukje of klapstoel mee (en eventueel iets voor eronder op het gras) en zorg voor voldoende warme kleding.  Mocht het bij slecht weer – zoals harde regen of onweer – niet doorgaan, dan wordt dit op de dag zelf uiterlijk om 18.00 uur gemeld in de groepsapp van ZomerAvondZen Arnhem. Aanmelden voor deze groepsapp kan door een mail te sturen naar Alexandra: zaz.arnhem@gmail.com

Locatie
Park De Gulden Bodem, zie plattegrond. Parkeren kan op de parkeerplaats tegenover Huis Zypendaal, Zijpendaalseweg 44. Vandaar trapje op naar Gulden Bodem, langs het kunstwerk lopen en vervolgens naar links. Fietsen is natuurlijk fijner. We zitten in het gras, ergens achter het groene bankje en ten westen van de rode beuk.

Tijden 
De laatste woensdag van juni, en elke woensdag in juli en augustus van 19.30 – 20.30 uur. Tien minuten voor aanvang zal er iemand van de organisatie ter plekke zijn. Bij slecht weer wordt in de groepsapp aangekondigd of het door kan gaan.

Kosten
Deelname is gratis

Geleide meditatie ‘Stil zitten in moeiteloze aandacht en openheid’ 25 juli, online 30NOW

Meditatie is zowel een fysieke als mentale activiteit die ons kan leiden naar een moeiteloze open aanwezigheid in dit moment. Stilte & rusten in het lichaam, de spraak en de geest. 
Met warmte in een geopend hart. 
Mooi om deze dag zo met elkaar te beginnen!

Zenmeditatie Arnhem 5 januari t/m 22 juni 2022

Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharma talks en de persoonlijke begeleiding. 

Deze doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring. 

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie:
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
In deze woonwijk geldt betaald parkeren (1,75 euro per uur, behalve zondagochtend). Gratis parkeren kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum (‘s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan. <https://www.prettigparkeren.nl/kaart/#!Arnhem
Let op: Groot onderhoud Frostbrug in Arnhem. Zie ook: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2022/05/start-groot-onderhoud-john-frostbrug-arnhem-hinder-voor-gemotoriseerd-verkeer

Datum en tijden
Woensdag 5 januari t/m 22 juni van 19.30 – 21.30 uur
Geen zen op 2 maart, 27 april en 25 mei

Kosten
€ 120 standaard bedrag voor 22 x
€ 70 voor 10 x of reductie bedrag 22
 x
Reductie voor studenten en mensen met minimum inkomen in overleg. 
Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Betaling
Graag begin januari op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Arnhem Voorjaar 2022

Info
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot de eerste meditatiebijeenkomst van het seizoen. Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave is niet meer mogelijk: het seizoen is afgelopen.

‘Kom van je kussen’ Geëngageerd boeddhisme, 15 mei – 14 juni, 30Now, Online

Themamaand ‘Kom van je kussen! Geëngageerd boeddhisme’ online bij 30Now
Met deze lezing opende Irène Kaigetsu Bakker de themamaand ‘Geëngageerd boeddhisme’ bij 30Now van 15 mei – 14 juni.
Je kunt de lezing hier terug kijken.

Een algemene inleiding op het thema over o.a.:

 • Wat betekent ‘geëngageerd boeddhisme’ en waarin verschilt het van christelijke naastenliefde?
 • Wat zijn inspirerende voorbeelden van mensen, zowel uit het verleden als het heden, die met inzet / vyria  ‘van hun kussen gekomen’ zijn
 • En ook: welke iconische voorbeelden uit het boeddhisme zijn er, zoals de bodhisattva’s van compassie, die ons kunnen bemoedigen zelf een stap te zetten om leed te verzachten of te transformeren?
 • Welke initiatieven bestaan er al in Nederland, waarbij je je zou kunnen aansluiten?
  Er is ook ruimte voor het stellen van vragen.
15 mei om 20 uur
Deelname is gratis en een donatie wordt op prijs gesteld.
De deelname-link van verdere meditaties en lezingen verschijnt automatisch op www.30now.nl/themamaand
Daarnaast kunnen geïnteresseerden zich via deze pagina aanmelden voor de (gratis) e-mail-aankondigingen.
‘De Kracht van Vergeving’, 26 – 29 mei (Hemelvaart), Katwijk aan Zee
“Wie niet kan vergeven, sluit zijn hart”
Inyat Khan

Tijdens deze dagen kunnen we ervaren dat vergeving werkelijk een kracht is, die ons hart weer kan openen. En daardoor bevrijden we in de eerste plaats onszelf! 

Iemand anders of jezelf vergeven is niet makkelijk en vraagt tijd en moed. Je kunt niet vergeven totdat je dat wilt. En alleen jij weet of en wanneer je kunt vergeven. Dat moet een persoonlijke keus zijn die in vrijheid is genomen. Ook om vergeving kunnen vragen is een proces dat veel kanten heeft en tijd vraagt.

Foto: Marianne Kakuon
Foto: Marianne Kakuon

Vergeven is niet het ontkennen, maar juist erkennen wat is gebeurd en daardoor het ‘verhaal’ en de pijn achter je te kunnen laten.
Verzoening met wat is geweest verzacht de pijn die we vaak al lang met ons meedragen. Zowel vergeven als vergeving krijgen werkt bevrijdend. Het helpt om weer anders in het leven te gaan staan, los van bitterheid of wrok.

Naast o.a. (schrijf)oefeningen en geleide meditaties zullen we mediteren en in stilte wandelen in de duinen en langs het strand van Katwijk. De periodes van stilte hebben een heilzaam effect op een proces van loslaten en opnieuw beginnen, met een geopend hart!

Deze workshop kon vanwege Corona al 2 jaar niet doorgaan op Terschelling. Degenen die zich daarvoor hadden opgegeven hebben tot 1 januari voorrang bij plaatsing.

Soefi Tempel, Zuidduinseweg 5, 2225 JS Katwijk aan Zee 
https://universel.nu  / De Sufi-Way
Overnachting zelf regelen, bijvoorbeeld de vlakbij gelegen Strandcamping Zuidduinen of een van de vele B&B’s en hotels in de buurt

Datum en tijden: 
Donderdag 26 mei: 15 – 21 uur (aankomst vanaf 2 uur)
Vrijdag, zaterdag 27 & 28 mei: 10 – 21 uur
Zondag 29 mei: 10 u – na de lunch
Voor lunch, avondeten, koffie/thee wordt gezorgd

Kosten workshop: 110 of bij reductie 70 

Huur en catering: 150

Betaling: de totale kosten 260 (of 220 bij reductie) overmaken op rekeningnummer IBAN NL86 INGB 0004 8951 29   t.n.v.  Sufi Way NL onder vermelding ‘Kracht van Vergeving’ 

Annuleringsregeling
Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd.
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratiekosten te betalen.
Mocht de workshop vanwege de Corona maatregelen niet door kunnen gaan, dan krijg je je betaling terug.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Aanmelden voor de wachtlijst en praktische informatie: 
De inschrijving is gesloten

Voor inhoudelijke informatie:
Irène Bakker  0481-451792 

‘Leven met Sterven’, Deel II, 8 – 10 april 2022, Denekamp
‘WHAT DOES SOMEONE IN DESPAIR NEED? ANOTHER HUMAN BEING’
(MARTIN BUBER)

Tijdens ‘Leven met Sterven’ deel I werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven. In deze vervolg workshop ‘Leven met Sterven’ deel II zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven.
Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet terugtrekken – overmand door onze eigen angsten of emoties – en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor ‘Leven met Sterven’ deel II is dan ook: ‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?’We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden. 
Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid.  Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ deel I of aan de cursus bij 30Now met Irène is deelgenomen. (Deze cursus wordt in januari 2022 opnieuw gegeven). Door de aard en de inhoud van deel II van de workshop wordt deze alleen op locatie aangeboden.
Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basistraining elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène. 

Irène gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie elders deze website op de pagina’s ‘Leven met Sterven’ en ook bij ‘Literatuur & meer’ voor leestips. 

Aanbevolen literatuur: 
Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde. Boeddhistische lessen over het leven en de dood.” Asoka / Milinda, 2014
Frank Ostaseski: “De vijf inzichten. Ontdek wat de dood ons kan leren over voluit in het leven staan.” Bruna, 2017
Christine Longaker: “Het licht van afscheid, Hoop vinden in leven en sterven”. Forum, 2004
David Kessler: “Het recht om waardig te sterven” Ankh-Hermes, 1998

Locatie 
Franciscushuis, Gravenallee 30, 7591 PE Denekamp
Tel. 0541- 753256
Er zijn 30 kamers met eigen badkamer, inclusief beddengoed en handdoeken.
https://www.zustersvandenekamp.nl/de-omgeving

Datum en tijden
8 april 15.30 uur (ontvangst vanaf 14.30 uur) – 10 april 16 uur

Kosten workshop: € 125 of bij reductie: € 70
Verblijfskosten: ca € 172 (zowel voor eenpersoonskamer als gedeelde kamer, inclusief toeristenbelasting)

Zenweekend ‘Vrede voor iedereen’, 11 – 13 maart 2022, Groningen

“Our minds are like a parachute: it only works when they are open”

De openheid van een beginner wordt in zen zo gewaardeerd, vanwege de frisse blik, alles is immers (nog) nieuw. Kunnen we opnieuw vanuit die openheid zen beoefenen? Zonder verwachtingen of aannames? Eindeloos opnieuw beginnen? Dus ’52 keer vallen en 53 keer opstaan’ zoals het zen-gezegde luidt! Of in de woorden van Zenmeester Dogen: ‘zen is continuous practice’.

Tijdens dit weekend doen we zazen, loopmeditatie en service. Verder is er dharmales en de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei en dharmaholder Annetje Jikai Brunner. Bij goed weer lopen we in stilte in het nabijgelegen park.

Praktisch
Op vrijdag wordt gezorgd voor soep en salade. Op zaterdag en zondag graag je eigen lunchpakket meenemen. Voor koffie, thee en fruit wordt gezorgd.
Slaapplaats zelf regelen. Enkele Groninger sanghaleden bieden een slaapplek aan. Zie het inschrijfformulier.

Locatie
Vipassana Centrum
Kamerlingh Onnesstraat 71
2797HG Groningen

Datum en tijden
vrijdag 11 maart: 14 – 21 uur
zaterdag 12 maart: 10 – 18 uur
zondag 13 maart: 10 – 16 uur

Kosten
 € 70; bij reductie € 45

Annuleren 
Tot 1 week vóór aanvang kan je kosteloos annuleren.
Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht.

‘Upaya Socially Engaged Buddhist Training’, 4 februari 2021 – 3 februari 2022 (online)

“Engaged Buddhism is defined and unified by the intention to apply the values and teachings of Buddhism to the problems of society in a nonviolent way, motivated by concern for the welfare of others, and as an expression of one’s own practice of the Buddhist Way.” (Sallie King)

This online training ‘Engaged Buddhism’ with Roshi Joan Halifax and remarkable faculty includes 18 special programs plus 6 collegial community meetings. 
Roshi Joan heeft gevraagd of Irène Kaigetsu Bakker de community meetings wil leiden voor deelnemers uit Europa en mentor wil zijn.

Upaya Zen Center is well known throughout the world for its commitment to socially engaged Buddhism, which is based on the realization of the interdependence of all of life and the great vows of the Bodhisattvas. As well, Upaya has long been involved with the integration of contemplative practice and Buddhist ethics with systems theory and social psychology to serve as a base for direct work and education in social and environmental service and justice.
Because of the profound suffering of marginalized and displaced peoples and the direct and indirect consequences of the global pandemic, political corruption, and the tragic effects of the climate catastrophe, Upaya will to offer an intensive year-long online program for individuals all over the world who wish to train in socially engaged Buddhism as a path of action. This new and powerful program applies Buddhist practices, philosophy, and precepts to suffering related to personal, social, environmental, political, and economic suffering and how Buddhism offers unique and powerful skillful means toward social action and personal transformation.

The program content includes 18 special session lasting one and a half hours led by unique faculty. Plus six collegial community meetings and includes three hours a month of learning contact, plus special projects and additional programs.

Areas covered are:

 • Introduction to Historical and Contemporary Engaged Buddhism
 • Communication: Deep Listening
 • Contemplative Practice as a Foundation for Engaged Buddhism
 • Three Tenets, Precepts, and Nonviolence
 • Four Noble Truths as a Tool of Analysis and Action
 • Systems Perspective on Engaged Buddhism
 • Bodhisattva’s Path in the Modern World: The Paramitas
 • Edge States and Compassion
 • Moral Resilience and Moral Character
 • G.R.A.C.E. Teachable Training (attended independently)
 • Justice and Engaged Buddhism
 • Peacemaking and Social Engagement
 • Politics and Engaged Buddhism
 • Environment and Engaged Buddhism
 • Race and Engaged Buddhism
 • Gender and Engaged Buddhism
 • Movement Building
 • Going Forth

Program structure:

 • Participants meet online twice a month, over the course of the year.
 • Participants attend one Upaya online intensive related to the training, apart from the required programs.
 • Participants meet in guided collegial groups to explore learning and application of insights from the training and to build community.
 • Participants engage in a social service or social action project and present this project to their collegial group near the completion of the training program.
 • Participants write a summary paper of no more than ten pages which explores how one has applied the teachings from the program in service to others.

Certification is granted to those who have attended the full training program and meet the program requirements.
Scholarship money is available for those who cannot afford full payment.

The world needs people like you who have the skills to engage in processes of social transformation. We urge you to join this remarkable program. You may register here.
For more information contact our registrar@upaya.org.

                        Kai Getsu  – Ocean  Moon

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Zen Spirit

Kalligrafie logo Kazuaki Tanahashi
Webdesign Dai Dai Design
Fotografie Kusters Fotografie en Zen Spirit

Copyright 2022 Zen Spirit ©