Skip to main content

Agenda


Zenmeditatie Arnhem 4 januari t/m 21 juni 2023

Deze wekelijkse meditatie van Zen Spirit bestaat uit zazen, loopmeditatie, soetra zingen en dharmales óf persoonlijk gesprek met Irène Sensei.

Het samen mediteren in een groep op een vaste tijd is uitnodigend om er ook echt aan toe te komen meditatie een plaats in ons leven te geven. Deelnemers ervaren de stimulans en verbondenheid bij het samen mediteren en doen inspiratie op bij de dharmalessen en de persoonlijke begeleiding. 

Deze doorgaande groep zenmeditatie is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring. 

Lees meer over Zenmeditatie op deze website.

Locatie:
Kastanjelaan 33, 6828 GJ Arnhem
In deze woonwijk geldt betaald parkeren. Gratis parkeren kan bijvoorbeeld ten zuiden van de Johan de Wittlaan. 
Zowel parkeergarage Musis Sacrum (‘s avonds 50 ct per uur) als station Velperpoort en het Centraal station liggen op loopafstand van de Kastanjelaan.

Datum en tijden
Woensdag 4 januari t/m 21 juni 2023 van 19.30 – 21.30 uur
Geen zen op 22 februari, 3 & 10 mei (wel zen op 5 april)

Kosten (incl.21% BTW)
€ 140 standaard bedrag voor 22x
€ 80 voor 10 x of reductie bedrag 22 x 
Reductie in overleg.
Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

Betaling
Graag op NL49ASNB 0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Zen Arnhem jan-jun 2023

Info
arnhem-nijmegen@zenspirit.nl (Lucien Nenren)
info@zenspirit.nl / 06-10510433 (Irène Sensei)

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot de eerste meditatiebijeenkomst van het seizoen. Zie je na de start van het seizoen af van deelname, dan wordt het volledige tarief in rekening gebracht waarvoor je je hebt opgegeven.

Opgave

Reductie in overleg. Betaling graag op NL49ASNB 0707099919 met vermelding: ‘Zen Arnhem jan-jun 2023’. Bedragen zijn incl. BTW 21% Een losse keer ter kennismaking: € 5 (in een envelop met je naam erop)

ZomerAvondZen Arnhem (ZaZa), 28 juni t/m 30 augustus 2023
ZomerAvondZen Arnhem

Van 28 juni t/m 30 augustus augustus is iedereen welkom om elke woensdagavond lekker buiten samen te mediteren bij het geluid van de vogels. Totaal dit jaar dus 10 keer!
De avonden zijn ook toegankelijk voor mensen die niet bij Zen Spirit zijn aangesloten.
Alexandra, Annemieke, Bernadette, Els, Ronald of Ytje van Zen Spirit Arnhem leiden deze ZomerAvondZen-meditaties op een prachtige plek in het park “De Gulden Bodem”, onderdeel van Sonsbeek park. Een van hen is in steeds om 19.15 uur ter plekke.

Het gaat om twee periodes zitmeditatie in stilte van elk 25 minuten. Tussendoor is er 10 minuten om te rekken, strekken of even meditatief te wandelen. Je kunt eventueel ook alleen met de eerste zitperiode meedoen.
Als je nog geen meditatie-ervaring hebt en toch mee wil doen, stuur dan van tevoren een mailtje naar Els om iets eerder af te spreken voor een korte instructie: elsvegter@gmail.com

Zorg zelf voor je eigen meditatiekussen of –bankje, vouwkrukje of klapstoel, voor voldoende warme kleding en iets om op te zitten.
Mocht het bij slecht weer – zoals harde regen of onweer – niet doorgaan, dan wordt dit op de dag zelf uiterlijk om 18.00 uur gemeld in de groepsapp van ZomerAvondZen / Zen Spirit Arnhem.
Aanmelden voor deze (bestaande) groepsapp kan bij Els: 06-30493114

Locatie
Park De Gulden Bodem achter de picknicktafel, zie plattegrond.
Parkeren kan op de parkeerplaats tegenover Huis Zypendaal Zijpendaalseweg 44. Vandaar trapje op, langs het kunstwerk en vervolgens naar links.

Tijden
Elke woensdag van 28 juni t/m 30 augustus van 19.30 – 20.30 uur
Kosten
Deelname is gratis
Informatie
Els: elsvegter@gmail.com of 06-30493114


Première “Into the heart of the mountain”, 10 juni, Eye Filmmuseum, Amsterdam

Vanwege grote belangstelling voor de masterclass van Roshi Joan Halifax zal zij na de filmvertoning een extra masterclass geven.

Decennia lang trok Roshi Joan Halifax met een team van westerse en plaatselijke gezondheidswerkers naar afgelegen gebieden in Nepal om medische en paramedische zorg te bieden. Annegré Bosman ging mee in 2022 mee met de ‘Nomads Clinic en maakte er de documentaire “Into the heart of the Mountain” over.

Op 10 juni komt Joan Halifax naar Amsterdam voor de première van “Into the heart of the Mountain” in het Eye Filmmuseum in Amsterdam.
Joke Joko Potjewijd van de Arnhemse Zen Spirit Sangha heeft als kinderarts twee keer meegedaan aan deze ‘Health Camps’ in Nepal.  
Voor de masterclass voorafgaand aan de vertoning van de film is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wacht niet met bestellen van je ticket. 

Info en kaarten: https://www.bynaturefilms.org/tickets/

‘Leven met Sterven’ Deel 2, 17 – 18 juni 2023, Groesbeek

Leven met sterven Deel 2, Groesbeek

‘What does someone in despair need? Another human being’
(Martin Buber)

Tijdens ‘Leven met Sterven’ deel I werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven. 
In deze vervolg workshop ‘Leven met Sterven’ deel 2 zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet terugtrekken – overmand door onze eigen angsten of emoties – en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor ‘Leven met Sterven’ deel II is dan ook: ‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?’ En ook: hoe kan ik mijzelf voorbereiden als mijn dood dichterbij komt?

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden. 
Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid.  Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ deel I of aan de cursus bij 30Now met Irène is deelgenomen. (Deze cursus wordt in januari 2023 opnieuw gegeven). Door de aard en de inhoud van deel II van de workshop wordt deze alleen op locatie aangeboden.
Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basistraining elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène. 

Irène gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie elders deze website op de pagina’s ‘Leven met Sterven’ en ook bij ‘Literatuur & meer’voor leestips. 

Aanbevolen literatuur: 
Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde. Boeddhistische lessen over het leven en de dood.” Asoka / Milinda, 2014
Frank Ostaseski: “De vijf inzichten. Ontdek wat de dood ons kan leren over voluit in het leven staan.” Bruna, 2017
Christine Longaker: “Het licht van afscheid, Hoop vinden in leven en sterven”. Forum, 2004
Anālayo: “Mindfully facing disease and death. Compassionate advice from early Buddhist texts” Windhorse Publications, 2016

Locatie
Conferentieoord De Poort, Biesseltsebaan 34 6561 KC Groesbeek
De Poort is prachtig gelegen in de bossen ten zuiden van Nijmegen. Het eten is een feestje.

Datum en tijden
17 juni start 9.30 uur (ontvangst vanaf 9.00 uur) – 18 juni ca 16 uur

Kosten workshop 
€ 100 of bij reductie: € 60, incl. 21 % btw
Kosten voor de workshop voor 18 mei betalen op ASN NL49ASNB0707099919 t.n.v. IVM Bakker, Haalderen, met vermelding: Leven met Sterven 2, juni

Verblijf
Zelf regelen met De Poort

Er staan voor de deelnemers 23 kamers gereserveerd, waarvan 5 met eigen badkamer en 5 pipowagens. Er kan ook gekampeerd worden. Thuis overnachten is mogelijk (maar liever niet om beter in de sfeer te kunnen blijven en er is ’s avonds ook nog ‘n programma). Voorovernachting is te boeken indien beschikbaar.
De kamers blijven tot 2 weken tevoren in optie staan, daarna gaan ze de vrije verkoop in en kan er alleen geboekt worden op basis van beschikbaarheid. 

Annuleren
Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
Let op: Voor de verblijfskosten geldt de annuleringsregeling van De Poort.

Opgave voor de workshop

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)
Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht.
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratie kosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
Let op: Voor de verblijfskosten geldt de annuleringsregeling van De Poort.

Sesshin ‘De vijf boeddha energieën’, 14 – 21 oktober 2023, Pauenhof, Duitsland (er is een wachtlijst)

In het boeddhisme wordt een typologie gebruikt die ‘de vijf boeddha families’ wordt genoemd en die in het westen is geïntroduceerd door Trungpa Rinpochee. Het is een indeling waarin vijf energieën worden onderscheiden, die ieder hun eigen wijsheidsaspecten hebben, zoals bijv. de helderheid van de Vajra familie.
Deze energieën zijn in ieder van ons in meerdere of mindere mate aanwezig. Zij kunnen herkend worden doordat kwaliteiten als zijn, denken, voeden, verbinden en actie meer op de voorgrond treden. Zo is bij de ene mens meer de denkende en bij een ander meer de voedende of juist meer de verbindende energie aanwezig.
Als deze vrij stromende energieën gestold zijn / vast zitten ontstaat een meer neurotische of ongezonde uitingsvorm. Dan kan de verbindende vitaliteit en passie van de Padma familie zich bijvoorbeeld gaan uiten als behaagzucht, bezitsdrang of manipulatie.

Tijdens deze sesshin – die weer in onze geliefde Pauenhof wordt gehouden – staan deze vijf boeddha families / vijf wijsheden centraal. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van Voice Dialogue en het door Dennis Genpo Merzel ontwikkelde Big Mind–Big Heart proces. Met behulp van deze ervaringsgerichte methode kunnen we zowel onze wijsheid en kracht als de ongezonde aspecten gaan zien en omarmen. Hierdoor kan meer inzicht en balans ontstaan in deze energieën, waardoor we ons leven wakkerder en vollediger kunnen leven vanuit een onmetelijke geest en een grenzeloos hart. Met wijsheid èn compassie!

Voor nieuwe mensen is er zaterdagmiddag na de lunch eerst een introductie over de zenvorm, met daarna inleiding over zowel het Big Mind-Big Heart proces als de vijf wijsheidsenergieën. De stilte gaat in na het avondeten.

Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, service, samu (werkmeditatie), lichaamswerk en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei, Annetje Jikai Brunner Sensei en dharmaholder Greta Etsudo Antuma.
Elke dag doen we een Big Mind sessie, waarbij dieper ingegaan wordt op ons onderwerp, wat vervolgens geïntegreerd kan worden tijdens de meditatie. Ook lopen we in stilte in de natuur.
Aan het einde van de sesshin is er een bijzondere, gecombineerde Jukai / Shukke Tokudo ceremonie, waarbij enkele sanghaleden de leefintenties aannemen, vernieuwen c.q. verdiepen.

Deze sesshin (intensieve zen retraite) vindt weer plaats in het mooi gelegen Tibetaanse klooster de ‘Pauenhof’, net over de grens bij Arnhem / Nijmegen (ca 1,5 uur van Utrecht). Zie www.pauenhof.de 
Er wordt heerlijk vegetarisch gekookt met zoveel mogelijk biologische en streekproducten.
Het verblijf is in principe in twee-persoonskamers. Er zijn een paar drie-persoonskamers en het is ook mogelijk om in eigen tent te kamperen. Op het inschrijfformulier kun je je voorkeur aangeven, bijvoorbeeld met wie je een kamer wilt delen. Er zal zoveel als mogelijk rekening gehouden worden met jouw voorkeur. 

Aanbevolen literatuur:
‘ Vijf wijsheden, vijf energieën, een boeddhistisch inzicht in mensen, emoties en relaties’ Irini Rockwell, Uitg. Kunchab, 2003
‘Wijsheid in emotie, over de mandala van de vijf boeddha’s’, Han de Wit, Uitg. Bruna, 2003

Zie ook het artikel ‘Van Voice Dialogue naar Big Mind, Een samengaan van Westerse Psychologie en Oosterse spiritualiteit’ uit: Synthese, Tijdschrift voor hulpverlening, therapie en geestelijk werk, herfst 2003

Locatie
Pauenhof Pauendyk 1, 47665 Sonsbeck, Duitsland (bij Xanten, ter hoogte van Boxmeer, ca 1,5 uur van Utrecht)

Tijden
Aankomst zaterdag 14 oktober 2023 vanaf 12.15 uur. Lunch om 13 uur en start programma ca 14.30 uur.
We eindigen met gezamenlijke lunch op zaterdag 21 oktober.

Kosten
De kosten voor de sesshin bestaan uit twee bedragen: de kosten voor je deelname aan de sesshin (dit is inclusief 21 % btw en kosten van huur & verwarming van de zendo) en jouw eigen verblijfskosten in de Pauenhof.
Kosten sesshin: € 260 of € 170 (reductie)
Betaling voldoen vóór 15 september 2023 op IBAN NL49ASNB0707099919 t.n.v. I. Bakker – Zen Spirit, Haalderen (BIC ASNBNL21) met vermelding: Sesshin oktober.

Verblijfskosten: € 429 op basis van 2-persoonskamer (de kosten variëren enigszins afhankelijk van de soort kamer). Kom je met een tent dan zijn de verblijfskosten € 395. Deel je je tent dan betaalt de tweede kampeerder € 275. 
Je kan eigen beddengoed en handdoeken meenemen of huren voor € 10. 
Neem voldoende contant geld mee, bijvoorbeeld voor het winkeltje en voor als je aan het einde van de sesshin een vrijwillige bijdrage wilt doen voor de vrijwilligers van de Pauenhof die met aandacht en liefde voor ons koken.
Je krijgt een nota van de Pauenhof voor de verblijfskosten met betaalinstructie. Daarom is het van belang dat je je voor 15 september aanmeldt, zodat wij de informatie op tijd kunnen doorgeven aan Ilka van de Pauenhof.

Info
Voor verdere inhoudelijke informatie: 0481 – 451792  of info@zenspirit.nl (Irène Sensei)
Voor praktische info stuur je een e-mail naar Greta Etsudo: g.t.antuma@gmail.com of Ytje Eshin: secr@zenspirit.nl

Opgave voor de wachtlijst (uiterlijk 15 september) 

(Het nummer waarop je bereikbaar bent voor eventuele lastminute wijzigingen)
(correspondentie verloopt via e-mail)

Afgelopen activititeiten 2023

‘De Kracht van vergeving’, 26 – 29 mei 2023 (Pinksteren), Denekamp
Foto: Marianne Kakuon

“Wie niet kan vergeven, sluit zijn hart
(Inayat Khan)

Tijdens deze dagen kunnen we ervaren dat vergeving werkelijk een kracht is, die ons hart weer kan openen. En daardoor bevrijden we in de eerste plaats onszelf! 
Iemand anders of jezelf vergeven is niet makkelijk en vraagt tijd en moed. Je kunt niet vergeven totdat je dat wilt. En alleen jij weet of en wanneer je kunt vergeven. Dat moet een persoonlijke keus zijn die in vrijheid is genomen. Ook om vergeving kunnen vragen is een proces dat veel kanten heeft en tijd vraagt.
Vergeven is niet het ontkennen, maar juist erkennen wat is gebeurd en daardoor het ‘verhaal’ en de pijn achter je te kunnen laten.
Verzoening met wat is geweest verzacht de pijn die we vaak al lang met ons meedragen. Zowel vergeven als vergeving krijgen werkt bevrijdend. Het helpt om weer anders in het leven te gaan staan, los van bitterheid of wrok.
Naast o.a. (schrijf)oefeningen en geleide meditaties zullen we mediteren en in stilte wandelen. De periodes van stilte hebben een heilzaam effect op een proces van loslaten en opnieuw beginnen, met een geopend hart!

Reactie van een deelnemer: “Door wat je vertelde ontstond bij mij meteen al openheid en het vertrouwen om dit proces aan te gaan, o.a. in de schrijfoefeningen. Al met al vond ik het een boeiende en bevrijdende workshop.”

Locatie:
Franciscushuis, Gravenallee 30, 7591 PE Denekamp, Tel. 0541-753256
Het verblijf is in mooie 1-persoonskamers met eigen badkamer. Als je een kamer met iemand wilt delen kan je dat op het inschrijfformulier aangeven.

Datum en tijden: 
Vrijdag 26 mei start programma 14.30 uur (aankomst vanaf half 2) tot maandag 29 mei (2e Pinksterdag) 15 uur

Kosten workshop: 
€ 150 of bij reductie: € 85 (inclusief 21% btw)

Verblijfskosten:

€ 255,30 zowel voor 1-persoonskamer als gedeelde kamer, inclusief toeristenbelasting,
beddengoed en handdoeken

Betaling: 
het totale bedrag graag voor 5 mei betalen op ASN NL49ASNB0707099919 t.n.v. IVM Bakker, Haalderen, met vermelding: ’Vergeving’

Annuleringsregeling
Tot 2 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd. Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht. 
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen € 20 administratiekosten te betalen.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Opgave: de ‘Kracht van Vergeving’ heeft inmiddels plaats gevonden.

Boekpresentatie, 21 mei 2023, ‘Het boek van de alledaagse koans’ met Eve Marko & Eef Heinhuis, online bij 30Now

In de zentraditie wordt het werken met een koan gebruikt als middel om de zenstudent een spontaan inzicht te laten ervaren, dat buiten het rationele denken om gaat. Al eeuwen lang worden daarvoor oude koan collecties gebruikt, zoals bijvoorbeeld ‘De Poortloze Poort’.
Roshi’s
Eve Myonen Marko en Egyoku Nakao hebben in 2022 een verzameling hedendaagse koans verzameld: ‘The book of householder koans’. Dit werd onlangs vertaald door een team van Zen Spirit (o.a. Eef Yuman Heinhuis en Lucien Nenren Staarink) als: ‘Het boek van alledaagse koans; Ontwaken in een wereld vol verplichtingen’. Het zijn herkenbare situaties en uitdagingen die voorkomen in ons gewone leven, zoals werk, relaties, opvoeden, verlies, ziekte, ouderdom en sterven. Kortom: we kunnen het leven zelf gaan zien als een koan.

Op 21 mei gaat Eef Heinhuis in gesprek met Eve Marko over dit boek bij het online platform 30Now. Irène Bakker zal deze sessie inleiden en hosten.

Info en aanmelden: https://www.30now.nl/boeken/
Voor een filmpje over lidmaatschap 30Now:  https://vimeo.com/730718943/766beffc94

Zenweekend “Heeft een hond boeddhanatuur?”, 10 – 12 maart 2023, Groningen (wachtlijst)

“If it is truly clear, then it can be danced.
It can be felt and expressed.”
(Robert Aitken Roshi over koans)

Naast bekende technieken om de aandacht tijdens de meditatie te focussen op bijvoorbeeld de ademhaling is in de zentraditie het zitten met een koan / vraag een belangrijke en interessante beoefening. Het kan ons helpen om onze dualistische manier van kijken los te laten. Door volkomen geconcentreerd, maar vrij en speels de vraag op ons in te laten werken kan er zomaar een inzicht opkomen.

Een koan is meestal gebaseerd op een verhaal of dialoog tussen leraar en leerling uit de zengeschiedenis. To the point, soms geestig, vaak verwarrend, maar altijd spontaan en direct!
Zoals bijvoorbeeld Zenmeester Joshu / Zhaozhou, die door een leerling gevraagd werd of een hond ook boeddhanatuur heeft? Waarop Joshu antwoordde:”MU!”
Elke koan verwijst naar jouw oorspronkelijke natuur, die je kan ervaren door ‘samen te vallen’ met de koan. Koanstudie kan helpen ons Boeddha hart te doen ontwaken, ons Zen-oog te openen. Maar ook om ons te leren zien hoe inzicht overgaat in activiteit van alledag. Voetjes op de vloer! Je leven zelf is een koan!

Tijdens dit weekend doen we zazen, loopmeditatie en service. Verder is er dharmales en de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei of Annetje Jikai Sensei.
Bij goed weer lopen we in het nabijgelegen park.

Praktisch:
Het zenweekend begint op vrijdagmiddag, met daarna voor wie wil soep en salade. Geef op het inschrijfformulier even aan als je op vrijdag NIET mee wilt eten.
Op vrijdagavond is er een extra bijeenkomst voor diegenen die shoken hebben gedaan, dwz formeel leerling zijn van Irène Sensei.  
Op zaterdag en zondag graag je eigen lunchpakket meenemen. Voor koffie, thee en fruit wordt gezorgd.
Slaapplaats zelf regelen. Enkele Groninger sanghaleden bieden een slaapplek aan. Zie het inschrijfformulier.

Locatie:
Vipassana Meditatiecentrum,
Kamerlingh Onnesstraat 71, Groningen

Datum en tijden:
Vrijdag 10 maart: 14 – 17.30 uur. Aankomst vanaf 13.30 uur
Vrijdagavond 10 maart: 19.30 – 21.15 uur voor shoken leerlingen
Zaterdag 11 maart: 10 – 18 uur. Aankomst vanaf 9.45 uur 
Zondag 12 maart: 10 – 16 uur. Aankomst vanaf 9.45 uur

Kosten (incl 21% BTW):
Zenweekend: € 100; bij reductie € 60
Zenweekend inclusief vrijdagavond: € 120

Annuleren:
Tot 1 week vóór aanvang kan je kosteloos annuleren.
Bij annulering binnen een week voor aanvang wordt 100 % in rekening gebracht.

Inschrijfformulier voor de wachtlijst: niet meer beschikbaar

‘Relaties zijn als een koan uit ons dagelijkse leven’, 23 februari, Online 30Now

Deze Sangha live avond voor leden van het online platform 30Now staat in het teken van het thema ‘Relaties’.

In de zentraditie wordt o.a. met koans gewerkt om een onverwacht inzicht te kunnen ervaren en ons Boeddha hart te doen ontwaken. 
Behalve de oude koan collecties zijn er ook twee hedendaagse verzamelingen: ‘Het verborgen licht’ (met 100 koans waarin vrouwen een rol spelen) en het recent in het Nederlands verschenen ‘Het boek van de alledaagse koans’. 

Tijdens deze Sangha live avond zullen we samen met een koan uit beide collecties werken, die te maken heeft met het thema ‘Relaties’.
Het is handig als je pen en papier bij de hand hebt.

Tijd: 20.00-21.15 uur
Opgave: 30Now.nl

‘Leven met Sterven’ Deel I, 5 – 31 januari 2023, online bij 30 Now

Hier lees je meer: https://www.30now.nl/leven-met-sterven/

De online cursus ‘Leven met Sterven’ deel 1 wordt voor de derde keer bij het online platform 30Now gegeven. Blijkbaar voorziet deze cursus in een grote behoefte, want zowel in februari 2021 als in januari 2022 waren er heel veel deelnemers. En de reacties waren unaniem enthousiast.
Op elke donderdag in januari krijg je toegang tot een nieuwe (vooraf opgenomen) lezing,een geleide meditatie, citaten en oefeningen. Elke dinsdagavond daaropvolgend is er een live online bijeenkomst rond het thema van die week.

Deel 2 van ‘Leven met Sterven’ wordt alleen op locatie gegeven, namelijk op 17 & 18 juni in De Poort in Groesbeek met een kleinere groep.

                        Kai Getsu  – Ocean  Moon