Zen Spirit - Leven met Sterven

Leven met Sterven

Palliatieve Zorg

Sensei Irène Bakker geeft workshops en trainingen op het gebied van palliatieve zorg en ‘Leven met sterven’, die ons kunnen helpen op een andere manier om te gaan met leven en dood.

Naarmate wij ouder worden, zijn én worden we steeds vaker geconfronteerd met de dood van dierbaren. Sommigen krijgen zelf de diagnose van een levensbedreigende ziekte te horen.
We denken niet graag aan onze enige zekerheid, namelijk, dat er eens een dag komt dat ieder van ons zal sterven. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Ontkenning van onze eindigheid levert echter niet minder angst op, maar juist meer. Het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan, kan ons helpen ons leven zoals het is meer te waarderen. Hoe leven we tussen nu en dan? Hoe leven we met sterven? 

Stervensbegeleiding

Stervensbegeleiding is van belang tijdens de actieve fase van sterven, maar zeker ook in de periode ervoor. Wanneer iemand weet dat hij / zij binnenkort zal sterven kan dit veel heftige emoties oproepen. Naast angst, boosheid en verwarring is er ook het verdriet dit leven en dierbaren los te moeten laten. Ondersteuning kan dan behulpzaam zijn om deze fase zo goed en zinvol mogelijk te door-leven, ook voor dierbaren en naasten. Dit vergroot de mogelijkheid om ‘goed’ afscheid te kunnen nemen in vrede dit leven los te laten.

Workshops ‘Leven met Sterven’

De workshops ‘Leven met Sterven’ zijn gebaseerd op inzichten uit de Westerse psychologie en het Boeddhisme. De workshop kan aangeboden worden als een- of meerdaagse en kan zowel gericht zijn op onze verhouding tot dood en sterven als meer specifiek op stervensbegeleiding. Voor wie? Voor iedereen die zichzelf wel eens afvraagt:

  • Hoe kijk ik naar de eindigheid van mijn eigen leven?
  • Wanneer zal ik sterven? En hoe?
  • Op welke manier kan ik er echt zijn voor iemand die gaat sterven?
  • Wat kan ik doen om mij beter voor te bereiden op mijn eigen sterven en op de dood van dierbaren?
  • Hoe kan het besef van mijn sterfelijkheid helpen om mijn leven ten volle te waarderen en te leven? Nu het nog kan?

Zen Spirit - verdieping

Trainingen en nascholing ‘Leven met Sterven in de Palliatieve Zorg’

De trainingen en nascholing ‘Leven met Sterven in de Palliatieve Zorg’ richt zich op mensen die beroepsmatig met de dood in aanraking komen en die hun omgang met stervenden willen optimaliseren: artsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkenden, hospicewerkers (ook vrijwilligers), pastoraal werkers etc. In overleg kan een in-company training opgezet worden, toegespitst op de situatie en behoefte van de aanvragers. Ook supervisie en begeleiding in het opzetten van intervisie van teams behoort tot de mogelijkheden.

2 november 2021: Kunstinstallatie ‘This body that once was you’
“Ervaar je eigen dood’ in Felix Meritis, Amsterdam. Kaigetsu Sensei verzorgt tijdens dit programma een geleide meditatie.
Dit programma is een vervolg op kunstinstallatie ‘This body that once was you’ als onderdeel van de VPRO podcast serie ‘Kassiewijle’ 

‘Lieverd, het leven is als sneeuw.
Je kunt het niet bewaren!’

Herman van Veen

Irène Bakker was van 1998 tot 2004 betrokken bij de ‘Being With Dying’ training van Dr Joan Halifax in Santa Fe (New Mexico, VS). Deze intensieve 8-daagse training voor mensen in de gezondheidszorg heeft velen geïnspireerd de psycho-sociale en spirituele zorg voor stervenden te verbeteren. Joan Halifax Roshi is medisch antropologe, Zenmeester in the lineage van Bernie Glassman en auteur van o.a. ‘Being with Dying’, ‘The fruitful Darkness’ en ‘The wounded healer’ (www.upaya.org). Dr Joan Halifax heeft Irène gevraagd haar training stervensbegeleiding in Europa voort te zetten. Irène heeft ook trainingen gevolgd bij Christine Longaker, Frank Ostaseski, Tenzin Wangyal Rinpochee en Dagpo Lama Rinpochee. In Salt Lake City (Utah, VS) werkte zij voor de Utah AIDS Foundation en het hospice van Intermountain Health Care.

In Nederland werkte Irène van 2002 – 2010 als therapeut in Psycho-oncologisch therapiecentrum ‘Het Behouden Huys’ in Haren (Gr). Zij was lid van het ‘Platform Stervensbegeleiding’ en is consulent stervensbegeleiding voor de Boeddhistische Unie Nederland. Zij geeft trainingen en lezingen over palliatieve zorg in binnen- en buitenland.

Publicaties

Aanbevolen boeken

Joan Halifax: ‘ALS STERVEN DICHTBIJ KOMT / BOEDDHISTISCHE LESSEN OVER DE DOOD’ TEN HAVE  2014 (‘BEING WITH DYING: CULTIVATING COMPASSION AND FEARLESSNESS IN THE PRESENCE OF DEATH’)


Frank Ostaseski:‘De vijf inzichten’, Ontdek wat de dood ons kan leren over voluit in het leven staan’ Bruna, 2017 (The five invitations’)


Christine Longaker: ‘Het licht van afscheid’ Uitg. Forum (Eng: ‘Facing Death And Finding Hope’


Zie ook de literatuurlijst

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Zen Spirit

Kalligrafie logo Kazuaki Tanahashi
Webdesign Dai Dai Design
Fotografie Kusters Fotografie en Zen Spirit

Copyright 2021 Zen Spirit ©